Human condition as a result of digitalization: On the path to the posthumanist and human-centered E.M. Forster's the machine stops and Jack Williamson's with Folded Hands
Dijitalleşmenin sonucunda insanın durumu: Posthümanist ve insan merkezine giden yolda E.M. Forster'ın makine duruyor'u ve Jack Williamson'ın Katlanmış Ellerle'si
- Tez No: 890274
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA KALPAKLI YEĞİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Technology, dystopia, posthumanism, E.M. Forster, The Machine Stops, Jack Williamson, With Folded Hands
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Teknolojideki hızlı ilerleme sonucu bilim kurgu türündeki eserler, olay örgüsü ve işlenme şekliyle dikkat çekmiştir. Bu tarzda yazılmış eserlerde teknolojinin mümkün olduğu her alana yayılması ve oradaki kavramları yeniden sorgulatmasıyla karşılaşılmaktadır. Distopya, gelecek için olumsuz beklentilerin ele alındığı bilim kurguya ait olan bir türdür. Arı kovanı misali bir hücre içinde hortuma bağlı yaşayan insanları betimler. Posthümanizm, teknolojideki gelişimlerle birlikte insanı merkezden alarak makineyle arasındaki sınırların durumunu ele alan teoridir. Bu çalışma, E.M. Forster tarafından yazılan Makine Duruyor ve Jack Williamson tarafından yazılan Katlanmış Ellerle eserlerini posthümanist ve distopik açıdan incelemeyi amaçlar.
Özet (Çeviri)
As a result of the rapid progress in technology, works in the science fiction genre have attracted attention with their plot and writing style. In works written in this style, we encounter the spread of technology to every possible field and the concepts there to be questioned again. Dystopia is a genre of science fiction that deals with negative expectations for the future. It depicts people living in a beehive-like cell, connected to a hose. Posthumanism is a theory that, with the developments in technology, takes the human being from the center and addresses the situation of the boundaries between them and the machine. This work aims to examine the works of The Machine Stops by E.M. Forster and With Folded Hands by Jack Williamson from a posthumanist and dystopian perspective.