Radyasyonun neden olduğu testiküler doku hasarı modelinde Selenyum L Metiyonin'in koruyucu etkisinin değerlendirilmesi
The evaluation of the protective effect of Selenium L Methionine on testicular tissue damage induced by radiation
- Tez No: 890360
- Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ GALİP YILDIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyasyon Onkolojisi, Radiation Oncology
- Anahtar Kelimeler: Selenyum L Metiyonin, Sıçan, Testis, Radyasyon, Selenium L Methionine, Rat, Testis, Radiation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET Radyasyonun Neden Olduğu Testiküler Doku Hasarı Modelinde Selenyum L Metiyonin'in Koruyucu Etkisinin Değerlendirilmesi Bu çalışmada, radyasyon uygulanması ile testis dokusunda oluşturulan hasar üzerine Selenyum L Metiyonin'in radyoprotektif etkinliğinin araştırılması amaçlandı. Bu çalışmada Erciyes Üniversitesi Deneysel ve Klinik Araştırma Merkezinde (DEKAM) yetiştirilen 200-250 gr ağırlığında 16-24 haftalık Wistar albino türü 40 adet erkek sıçan kullanıldı. Denekler 4 gruba randomize edildi. Grup 1 (n=10) Kontrol grubu; herhangi bir işlem yapılmadı sıçanlara, Grup 2 (n=10) Rad grubu; çalışmanın 2. günü 10 Gy radyoterapi uygulanan sıçanlar, Grup 3 (n=10) Sel grubu; 6 gün boyunca 4 mg/kg (intraperitoneal) Selenyum L Metiyonin uygulanan sıçanlar, Grup 4 (n=10) Rad+ Sel grubu; 6 gün boyunca 4 mg/kg Selenyum L Metiyonin ve çalışmanın 2. gününde Selenyum L Metiyoninden 30 dk sonra 10 Gy radyoterapi uygulanan sıçanlar olmak üzere 4 grup oluşturuldu. Çalışmanın 7. Gününde gruplardaki sıçanlar işlem sonunda ksilazin (10 mg/kg canlı ağırlık intraperitonal) ve ketamin (60 mg ketamin hidraklorür/kg canlı ağırlık, intraperitonal) ile genel anestezi altında servikal dislokasyon ile sakrifiye edildi, doku örnekleri ve kanları biyokimyasal ve histolojik olarak incelenmek üzere alındı. Deney sonunda grubların testiküler histolojik analizi, seminifer tübül çapları, Johnsen Testiküler Biyopsi Skoru, epididim sperm konsantrasyonu, epididim sperm motilitesi, protein ifadelerinin (MMP9, connexin43, mTOR, hsp70, PCNA ve StAR) immünohistokimya (ihc) analizi ve elisa analizi (Katalaz (CAT), Malondialdehit (MDA), Süperoksit dismütaz (SOD), Tümör nekroz faktör alfa (TNF-α), İnterlökin 6 (IL6) ve Transforme edici büyüme faktör-beta (TGF-β1)) yapılarak değerlendirildi. Radyasyon uygulanan grupların testis dokularında, deforme olmuş anormal seminifer tübül yapıları yanı sıra, germinal hücre miktarında azalma ve lümene dökülmüş tübül epitel hücreleri görüldü. Radyasyon uygulanan grupta seminifer tübül çapları, Johnsen'in testiküler biyopsi skoru, epididim sperm motilitesi, Connexin43, HSP70, PCNA, StAR, CAT ve SOD düzeyinin azaldığı, TGFB1, IL6 ve MMP9 düzeyinin arttığı saptandı. Epididim sperm konsantrasyonu, MDA, TNF-α ve mTOR düzeyinde anlamlı farklılık yoktu. Sonuç olarak radyasyon uygulaması, testis dokusunda histopatolojik değişikliklere neden olduğu ve radyoproteksiyon amacıyla verilen Selenyum L Metiyonin'in bu hasarların üzerinde anlamlı farklılık oluşturduğu (hücresel hasarı hafiflettiği) saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Evaluation of the Protective Effect of Selenium L Methionine on Testicular Tissue Damage Induced by Radiation This study aimed to investigate the radioprotective efficacy of Selenium L Methionine on damage induced in testicular tissue due to radiation exposure. Forty male Wistar albino rats, weighing 200-250 grams and aged between 16-24 weeks, bred at the Experimental and Clinical Research Center (DEKAM) of Erciyes University, were used for this experiment. The subjects were randomized into four groups. Group 1 (n=10) served as the Control group, where no procedure was performed on the rats. Group 2 (n=10) was the Rad group, subjected to a 10 Gy radiotherapy on the second day of the study. Group 3 (n=10) was the Sel group, receiving 4 mg/kg Selenium L Methionine intraperitoneally for six days. Group 4 (n=10) was the Rad+Sel group, receiving 4 mg/kg Selenium L Methionine for six days and undergoing a 10 Gy radiotherapy 30 minutes after the second day's administration of Selenium L Methionine. Thus, four distinct groups were formed. On the 7th day of the study, rats in each group were euthanized under general anesthesia induced by xylazine (10 mg/kg body weight intraperitoneally) and ketamine (60 mg ketamine hydrochloride/kg body weight intraperitoneally), via cervical dislocation. Tissue samples and blood were collected for biochemical and histological examinations. At the end of the experiment, testicular histological analysis of the groups was conducted, evaluating seminiferous tubule diameters, Johnsen Testicular Biopsy Score, epididymal sperm concentration, epididymal sperm motility, immunohistochemical analysis of protein expressions (MMP9, connexin43, mTOR, hsp70, PCNA, and StAR), and ELISA analysis (Catalase (CAT), Malondialdehyde (MDA), Superoxide dismutase (SOD), Tumor necrosis factor-alpha (TNF-α), Interleukin 6 (IL6), and Transforming growth factor-beta (TGF-β1)). In the testicular tissues of the groups exposed to radiation, deformed abnormal seminiferous tubule structures were observed, along with a decrease in germ cell quantity and shed tubular epithelial cells. It was found that seminiferous tubule diameters, Johnsen's testicular biopsy score, epididymal sperm motility, Connexin43, HSP70, PCNA, StAR, CAT, and SOD levels decreased in the radiation-exposed group, while TGFB1, IL6, and MMP9 levels increased. There were no significant differences in epididymal sperm concentration, MDA, TNF-α, and mTOR levels. In conclusion, radiation exposure caused histopathological changes in testicular tissue. Selenium L-Methionine administration with the aim of radioprotection performed, a statistically significant difference (mitigated) in these damages.