Color stability, surface roughness and surface morphology of universal composites
Universal kompozitlerin renk stabilitesinin, yüzey pürüzlülüğünün ve yüzey morfolojisinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 890410
  2. Yazar: MOHAMMAD MENIAWI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESRA CAN EROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: renk stabilitesi, yüzey pürüzlülüğü, üniversal kompozit, enjekte edilebilir kompozit, color stability, surface roughness, universal composites, injectable composite
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
MENIAWI, M (2024). Universal kompozitlerin renk stabilitesinin, yüzey pürüzlülüğünün ve yüzey morfolojisinin değerlendirilmesi, Yeditepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Restoratif Diş Hekimliği, Doktora tezi, İstanbul Amaç: Bu in vitro çalışmanın amacı universal kompozitlerin renk stabilitesinin, yüzey pürüzlülüğünün (Ra; µm) ve yüzey morfolojisinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada supra nano-fil Estelite Asteria (EA; Tokuyama, Japonya), nano- hibrit Gaenial A'chord (GA; GC, Japonya), nano-hibrit G-aenial Universal Injectable (GI; GC, Japonya), nano-fil Filtek Universal (UF) ; 3M. ABD) ve nano-fil Filtek Ultimate (FU; 3M, ABD) kompozitlerinin her birinden 40'ar adet olmak üzere toplam 200 adet örnek, 2 mm kalınlıkta ve 10 mm çapında hazırlandı ve üreticilerin talimatlarına göre polimerize edildi (Bluephase N; Ivoclar, ABD). Kompozit örnekler 24 saat 37°C' de distile suda bekletildikten sonra, yüzeyleri 600 gritlik silikon karbit zımpara ile standardize edildi ve Twist DIA lastikleri (Kuraray, Japonya) ve 3, 1 ve 0.5 µm'luk elmas patları (Shofu; Japan, Diamond polish Ultradent; USA) ile cilalandı. Daha sonra her bir kompozit grubundaki örnekler çalışmada kullanılan renklendirici solüsyonları çay, kahve, kırmızı şarap ve yapay tükürük (kontrol) olmak üzere rastgele şekilde dört alt gruba ayrıldı (n=10). Başlangıç renk ölçümleri spektrofotometre (Minolta CM-2600d) ve başlangıç Ra ölçümleri profilometre (Perthometer M1 Mahr, Almanya) ile gerçekleştirildi. Örnekler her gün taze olarak hazırlanan çay ve kahve solüsyonları ve şarap ile renklendirildi. Bu amaçla örnekler 6 saat renklendirici solüsyonda, 18 saat yapay tükürükte bekletildi. Kontrol grubu örnekleri her gün değiştirilen yapay tükürükte saklandı. Renklendirme protokolü 21 gün boyunca tekrarlandı. Renk ölçümleri 7, 14 ve 21. günlerde tekrarlandı ve meydana gelen renk değişikliği (∆E00) hesaplandı. 21. günün sonunda Ra tekrar değerlendirildi. Her gruptan temsili örnekler SEM ile incelendi (Tübitak MAM). Renk değişikliği (∆E00) ve yüzey pürüzlülüğü (Ra) verileri three-way ANOVA ve post hoc Tukey testleri kullanılarak istatistiksel olarak analiz edildi (p0.05). Sonuç: Üniversal kompozitler, renklendirici solüsyonlara maruz kaldıklarında klinik olarak kabul edilemez renk değişikliğine uğramakta ve yüzey pürüzlülükleri artmaktadır, ancak yüzey pürüzlülüğündeki artış plak akümülasyonu için gerekli olan eşik değere ulaşmamaktadır.
Özet (Çeviri)
MENIAWI, M (2024). Color Stability, Surface Roughness and Surface Morphology of Universsal Composites, Yeditepe University, Institute of Health Science, Department of Restorative dentistry, PhD thesis, Istanbul. Objectives: This in vitro study aimed to evaluate the color stability, surface roughness (Ra; µm), and surface morphology of universal composites after exposure to discoloring agents over a period of 21 days. Materials and Methods: A total of 200 cylindrical composite discs (n=40 from each); supra nano-fill Estelite Asteria (EA; Tokuyama, Japan), nano-hybrid G-aenial A'chord (GA; GC, Japan), nano-hybrid G-aenial Universal Injectable (GI; GC, Japan), nano-fill Filtek Universal (UF; 3M. USA) and nano-fill Filtek Ultimate (FU; 3M, USA) were prepared and polymerized (Bluephase N; Ivoclar, USA). Following storage in distilled water for 24 h at 37°C, the specimens were finished with 600 grit SIC paper and polished with Twist DIA (Kuraray, Japan) followed with 3, 1 and 0.5 µm grit diamond pastes (Shofu; Japan, Diamond polish Ultradent; USA). Then, each composite group was randomly divided into four subgroups according to the discoloring agents; Black tea, coffee, red wine, and artificial saliva (n=10) and initial color measurements (spectrophotometer; Minolta CM-2600d) and initial Ra (profilometer; Perthometer M1 Mahr, Germany) were evaluated. The immersion protocol in discoloring agents was repeated for 21 days. Color measurements were performed after 7, 14, and 21 days, and ∆E 00 was calculated, while Ra was evaluated after 21 days. Representative specimens from each group were investigated under SEM (Tübitak MAM). ∆E 00 and Ra data were analyzed using three-way ANOVA and post hoc Tukey's tests (p0.05). Conclusion: Universal composites revealed unacceptable color change and increased surface roughness after exposure to discoloring agents over a period of 21 days, however the increase in surface roughness did not reach the critical threshold value for plaque accumulation.