4- 6 yaş grubu çocuklarda eğitsel oyunlarla desteklenmiş temel yüzme eğitiminin kaba motor becerilere olan etkisi
The effect of basic swimming education supported by educational games on gross motor skills in children aged 4-6 years
  1. Tez No: 890496
  2. Yazar: HATİCE GÜLŞAD VİŞNE YALÇIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVİNÇ SERİN YAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Temel yüzme eğitimi, 4- 6 yaş, kaba motor, TGMD-2, Basic swimming education, ages 4-6, gross motor skills, TGMD-2
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
ÖZET Bu araştırmanın amacı 4- 6 yaş grubu oyunla desteklenmiş temel yüzme eğitimi alan çocuklarda kaba motor gelişimin incelenmesidir. Araştırmanın çalışma evreni İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor İstanbul Bahçelievler Yüzme Havuzunda temel yüzme eğitimine kayıtlı yüzme bilmeyen n= 38 (19 kız 19 erkek) çocuktan oluşmaktadır. Eğitim grupları deney ve kontrol olmak üzere iki gruba uygulanmıştır. Kontrol grubu ortalama yaşı 5,21 yıl (s.s. = 0,7) olan 19 çocuk (%58 kız, %42 erkek grubu) ve Deney grubu ortalama yaşı 5,05 yıl (s.s. = 0,7) olan 19 çocuk (%42 kız, %58 erkek grubu) katılmıştır. Her iki gruba da temel yüzme eğitimi verilmiş ancak deney grubunda eğitim içeriği eğitsel oyunlar ile düzenlenmiştir. Katılımcıların motor becerilerinde oluşan değişikliklerin gözlenmesi amacıyla ilk test son test TGDM-II (Test of Gross Motor Development-2) kaba motor beceri testi uygulanmıştır. Yapılan test sonuçlarının analizleri SPSS 25.0 paket programında istatistiksel testler uygulanmıştır. Yapılan normallik analizi sonucunda verilerin normal dağılmadığı gözlemlendiğinden nan-parametrik testlerden Wilcoxon Signed Ranks testi ve Mann-Whitney U testi uygulanmıştır. Bulgular sonucunda Lokomotor beceri puanları açısından Kontrol grubunda yapılan ölçümlerde ilk ve son ölçümler arasında grup içi anlamlı farklar bulunmuştur. Benzer şekilde, deney grubunda da aynı durum gözlemlenmiştir. Gruplar arası lokomotor becerileri ilk ölçüm ve son ölçümlere bakıldığında ise kontrol grubu ve deney grubu ilk ölçüm puanları ve son ölçüm puanları arasında anlamlı farklılık bulunamamıştır. Nesne kontrol becerisi açısından ise kontrol grubunda ilk ve son ölçümler arasında grup içi anlamlı farklar tespit edilirken deney grubunda bu farklar gözlenmemiştir. Gruplar arası nesne kontrol becerileri ilk ölçüm ve son ölçümlere bakıldığında ise kontrol grubu ve deney grubu ilk ölçüm puanlarında anlamlı fark bulunmazken, son ölçüm puanları arasında anlamlı farklılık saptamıştır. Toplam beceri puanları incelendiğinde kontrol grubunda hem ilk hem de son ölçümlerde grup içi anlamlı farklar bulunmuştur. Deney grubunda ise sadece son ölçümde grup içi anlamlı farklar gözlenmiştir. Gruplar arası toplam becerileri ilk ölçüm ve son ölçümlere bakıldığında ise kontrol grubu ve deney grubu ilk ölçüm puanları ve son ölçüm puanları arasında anlamlı farklılık bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The aim of this research is to examine the gross motor development in children aged 4-6 who receive basic swimming training supported by play. The study population consists of 38 children (19 girls and 19 boys) who are registered for basic swimming training at the Bahçelievler Swimming Pool of Istanbul Metropolitan Municipality Sports Istanbul and do not know how to swim. The training groups were divided into two groups: experimental and control. The control group consisted of 19 children (58% girls, 42% boys) with an average age of 5.21 years (s.d. = 0.7), and the experimental group consisted of 19 children (42% girls, 58% boys) with an average age of 5.05 years (s.d. = 0.7). Both groups received basic swimming training, but the training content in the experimental group was organized with educational games. The TGDM-II (Test of Gross Motor Development-2) gross motor skill test was applied to observe the changes in the motor skills of the participants before and after the training. The test results were analyzed using statistical tests in the SPSS 25.0 package program. Since the normality analysis showed that the data were not normally distributed, non-parametric tests such as the Wilcoxon Signed Ranks test and the Mann-Whitney U test were applied. As a result of the findings, significant differences were found within the control group in terms of locomotor skill scores between the pre- and post-tests. Similarly, the same situation was observed in the experimental group. When looking at the pre- and post-test scores of locomotor skills between the groups, no significant differences were found between the pre-test and post-test scores of the control group and the experimental group. In terms of object control skills, significant differences were observed within the control group between the pre- and post-tests, while these differences were not observed in the experimental group. When looking at the pre- and post-test scores of object control skills between the groups, no significant differences were found between the pre-test scores of the control group and the experimental group, while significant differences were found between the post-test scores. When examining the total skill scores, significant differences were found within the control group in both the pre- and post-tests. In the experimental group, significant differences were observed only in the post-test. When looking at the pre- and post-test scores of total skills between the groups, no significant differences were found between the pre-test and post-test scores of the control group and the experimental group.