Öğretici görüşlerine göre Diyanet İşleri Başkanlığı 4-6 yaş Kur'an kurslarında Kur'an öğretiminde eğitsel oyun uygulamaları
According to the views of the instructor, Presidency of Religious Affairs educational game applications in teaching the Quran courses for ages 4-6
- Tez No: 682196
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP UÇAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul öncesi, 4-6 yaş Kur'an Kursu, Kur'an öğretimi, Eğitsel oyun, Diyanet İşleri Başkanlığı, Kur'an Kursu, Preschool, 4-6 years old Qur'an Course, Qur'an teaching, Educational game, Presidency of Religious Affairs, Qur'an Course
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
Bu araştırma Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı 4-6 yaş Kur'an kurslarında Kur'an öğretiminde kullanılan eğitsel oyunları tespit ederek uygulama süreçlerini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Eğitsel oyunlarla öğretim yöntemini kullanarak Kur'an-ı Kerim öğretimini hem kalıcı hem eğlenceli hale getirmek hedeflenmiştir. Ülkemizde yaygın din eğitimi hizmetlerini planlamak ve uygulamak Diyanet İşleri Başkanlığının görevidir. Farklı yaş düzeylerinde din eğitimi hizmetleri sunan DİB, 2011 yılına kadar yaş sınırı dolayısıyla okul öncesi dönem çocuklarına yönelik eğitim faaliyetleri düzenleyememiştir. 2011 yılından sonra yaş sınırının kaldırılmasıyla birlikte okul öncesi döneme yönelik 4-6 yaş grubu Kur'an kursları açmıştır. Okul öncesi çocuklar için Kur'an-ı Kerim öğretimi yapmak oldukça zor bir süreçtir. Henüz soyut kavramları anlayabilecek aşamaya gelmeyen çocuklar geleneksel yöntemlerle Kur'an cüzlerinde ilerlemekte güçlük yaşamaktadırlar. Bu nedenle onların dikkatini daha aktif tutan ve öğretim sürecine isteyerek dâhil olabilecekleri öğretim yöntemleri tercih edilmelidir. Hedef kitle göz önünde bulundurulduğunda bu yöntemlerden en etkilisi oyundur. Çünkü okul öncesi dönemdeki çocukların birincil ihtiyaçlarından biri de oyundur. Oyun ile çocuk hevesle, eğlenerek ve öğretime aktif bir şekilde katılarak öğrenmeler elde edecektir. Çalışmamızda Kur'an öğretiminin eğitsel oyunlar ile çocukların düzeylerine indirgenerek eğlenceli bir öğretim süreci haline dönüştürülmesi hedeflenmiştir. Bu araştırma 5 bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında tezin problemi, amaç ve önemi, sınırlılıkları, araştırmanın yöntemi, verilerin toplanması ve analiz edilmesi ile ilgili bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde oyun kavramı ve oyunun uygulama aşamaları ele alınmıştır. Üçüncü bölümde okul öncesi dönem dini gelişim özellikleri, din eğitimi ve okul öncesi dönemde oyunun önemine değinilmiştir. Dördüncü bölümde Diyanet İşleri Başkanlığı 4-6 yaş Kur'an Kursları tüm yönleri ile ele alınmıştır. Araştırmanın asıl konusunu oluşturan beşinci bölümde ise Malatya Merkez İlçelerinde görev yapmakta olan 20 öğretici ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmış ve MAXQDA analiz programı kullanılarak öğreticilerin Kur'an-ı Kerim öğretiminde eğitsel oyun uygulamalarına ne düzeyde yer verdikleri saptanmaya çalışılmıştır. Ayrıca görüşmeler sonunda ulaşılan bulgulara ve bu bulgulara göre geliştirilen önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out in order to determine the educational games used in the teaching of the Qur'an in the 4-6 year old Qur'an courses affiliated to the Presidency of Religious Affairs and to evaluate the implementation processes. It is aimed to make the teaching of the Qur'an both permanent and enjoyable by using the teaching method with educational games. It is the duty of the Presidency of Religious Affairs to plan and implement non-formal religious education services in our country. DIB, which provides religious education services at different age levels, could not organize educational activities for pre-school children until 2011 due to the age limit. With the abolition of the age limit after 2011, 4-6 age group Qur'an courses were opened for the pre-school period. Teaching the Quran for preschool children is a very difficult process. Children who have not yet reached the stage to understand abstract concepts have difficulty in making progress in the Qur'an with traditional methods. For this reason, teaching methods that keep their attention more active and that they can be willingly involved in the teaching process should be preferred. Considering the target audience, the most effective of these methods is the game. Because one of the primary needs of preschool children is play. With play, the child will learn enthusiastically, having fun and actively participating in teaching. In our study, it is aimed to transform the teaching of the Qur'an into an entertaining teaching process for children by reducing them to the level of children with educational games. Our research consists of 3 parts. In the introduction part, information about the problem, purpose and importance of the thesis, its limitations and the method of the research are given. In the second part, the concept of the game and the application stages of the game, the characteristics of pre-school religious development, religious education and the 4-6 year old Qur'an Courses of the Presidency of Religious Affairs are discussed in all aspects. In the third part of the research, semi-structured interviews were conducted with 20 teachers working in Malatya Central Districts and it was tried to determine to what extent the teachers included educational game applications in the teaching of the Qur'an by using the MAXQDA analysis program. In addition, the findings obtained at the end of the interviews and the suggestions developed according to these findings are included.