Türkiye'deki Suriyeli kadın mültecilerin partner şiddeti bakımından değerlendirilmesi
Evaluation of intimate partner violence among Syrian women refugees in Turkey
  1. Tez No: 890519
  2. Yazar: HADEEL ALFARAJ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ EKİM ÇEVİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: IPV, Şiddet, Partner, Mülteci, Cinsel, Fiziksel, Psikolojik, Uzlaşma, İlişki, IPV, Violence, Partner, Refugee, Sexual, Physical, Psychological, Conflict, Relationship
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Adli Tıp ve Adli Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 212
Özet
Bu çalışma, Türkiye'deki Suriyeli kadın mültecilere yönelik yakın partner şiddetini (IPV) kapsamlı bir şekilde araştırmayı amaçlamaktadır. Araştırmada yakın partner şiddetinin yaygınlığı, sosyo-kültürel, ekonomik ve bağlamsal faktörleri, mültecilerin refahı ve destek hizmetlerine erişimdeki engeller incelenmiştir. Ayrıca, yakın partner şiddetinin kadınların fiziksel, psikolojik ve sosyal refahı üzerindeki etkileri değerlendirilmiş ve yardım arama konusundaki zorluklar tartışılmıştır. Araştırmaya, yaşları 20 ile 61 arasında değişen 420 katılımcı katıldı. Bu katılımcıların 75'i ciddi şekilde yakın partner şiddetine maruz kaldıklarını belirtti ve bu kişilerden 19'u derinlemesine görüşme yapmak için onay verdi. Bu katılımcılarla daha kapsamlı görüşmeler gerçekleştirildi. Araştırmada iki adet veri toplama aracı kullanıldı. Araştırma verileri hem anketler yoluyla hem de derinlemesine görüşme tekniği kullanılarak toplandı. Bu kapsamda iki araç kullanıldı. Öncelikle, 420 yetişkin Suriyeli kadından veri toplamak için Çatışma Taktikleri Ölçeği 2'den (CTS2) geliştirilmiş 78 soruluk bir anket kullanıldı. Ardından, yakın partner şiddeti mağdurlarının yaşadıkları deneyimleri daha derinlemesine anlamak için Kadın Sağlığı ve Yaşam Deneyimleri Anketi (WHO-WHLE) yakın partner şiddeti Mağdurlarının Mülakat Formu (DR Halimah Deshong ve UN WOMEN, 2020) kullanılarak 19 derinlemesine görüşmeler yapıldı. Araştırma, erken evlilik, finansal bağımlılık, geleneksel cinsiyet rolleri ve savaş ile yerinden edilmenin psikolojik etkisi gibi yakın partner şiddetine katkıda bulunan temel faktörleri belirledi. Bulgular, sosyo-kültürel dinamikler ve kişisel deneyimler arasındaki karmaşık etkileşimi vurgulamakta ve birçok kadının, sınırlı sosyal destek ve ekonomik fırsatlar nedeniyle daha da kötüleşen çeşitli yakın partner şiddeti türlerine maruz kaldığını ortaya koymaktadır. Araştırmada kullanılan Conflict Tactics Scales (CTS2) anketi, 0.940 Cronbach's Alpha değeriyle yüksek iç tutarlılık göstermiş ve bu bağlamda güvenilirliğini doğrulamıştır. Anket sonuçları, anlaşmazlıklar sırasında orta düzeyde müzakere, ancak daha düşük düzeyde psikolojik saldırganlık, fiziksel saldırı, cinsel zorlama ve yaralanma seviyeleri göstermiştir. Bu bulgular, bu savunmasız nüfusun karşılaştığı benzersiz zorlukları ele almak için özel müdahaleler ve destek hizmetlerine olan acil ihtiyacı vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to comprehensively investigate the phenomenon of intimate partner violence (IPV) against Syrian women refugees in Turkey. The research examines the prevalence of IPV, socio-cultural, economic, and contextual factors, refugees' well-being, and barriers to accessing support services. Additionally, the effects of IPV on women's physical, psychological, and social well-being are assessed, and the challenges they face in seeking help are discussed. The study involved 420 participants aged between 20 and 61. Of these, 75 reported experiencing severe intimate partner violence (IPV), and 19 agreed to in-depth interviews, resulting in more comprehensive discussions. Two data collection tools were used: surveys and in-depth interview techniques. Initially, A questionnaire developed from the Conflict Tactics Scale 2 (CTS2) was used to collect data from 420 adult Syrian women. Subsequently, in-depth interviews with 19 IPV survivors were conducted using the Women's Health and Life Experiences Questionnaire (WHO-WHLE) IPV Survivors' Interview Form (Dr. Halimah Deshong ve UN WOMEN, 2020). The research identified key factors contributing to IPV, including early marriage, financial dependency, traditional gender roles, and the psychological impact of war and displacement. The findings underscore the complex interplay between socio-cultural dynamics and personal experiences, revealing that many women endure various forms of IPV, often exacerbated by limited social support and economic opportunities. The Conflict Tactics Scales (CTS2) survey used in the study demonstrated high internal consistency, with a Cronbach's Alpha value of 0.940, confirming its reliability in this context. The survey results indicated moderate levels of negotiation during disagreements but lower levels of psychological aggression, physical assault, sexual coercion, and injury. These findings emphasize the urgent need for tailored interventions and support services to address the unique challenges faced by this vulnerable population.