Türkiye'deki Suriyeli kadın mülteciler üzerine yapılan akademik çalışmalara ilişkin bir değerlendirme
An evaluation of academic studies on Syrian women refugees in Turkey
- Tez No: 830648
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İNCİ AKSU KARGIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Suriyeli mülteci kadın, ULAKBİM, Web of Science, İçerik Analizi, Turkiye, Syrian refugee women, ULAKBİM, Web of Science, Content Analysis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
İç savaşlardan ve akabinde gerçekleşen zorunlu göç hareketlerinden en olumsuz etkilenen grupların başında kadınlar ve çocuklar gelmektedir. Mülteci erkeklerle kıyaslandığında kadın mültecilerin göç sürecinden farklı açılardan çok daha olumsuz etkilendiği göze çarpmaktadır. Fiziksel ve cinsel şiddete maruz kalma, işkence görme, insan ticaretinin mağduru olma, erken yaşta evlilikler, düşük ücretlere sigortasız işlerde çalışarak emek sömürüsüne maruz kalma, dil engeli ve kültürel uyum sorunları kadınları zorunlu göç nedeniyle stres altına alan başlıca etkenlerdir. Yine sağlık ve eğitim hizmetlerine erişimde yetersizlikler, barınma sorunu ve ayrımcılığa maruz kalma mülteci kadınların karşı karşıya kaldığı diğer sorunlar arasındadır. Günümüzde mülteci kadınların zorunlu göç sonrasında gittikleri ülkelerde yaşadıkları deneyimler bir çok akademik araştırmanın konusunu oluşturmuştur. Bu araştırma Suriye iç savaşı neticesinde Türkiye'ye göç eden Suriyeli mülteci kadınlara ilişkin ulusal veri tabanı olan ULAKBİM ve uluslararası veri tabanı olan Web of Science'da 2011-2023 yılları arasında en çok hangi konulara ilişkin çalışmaların yapıldığını belirleyerek araştırmacılara bu konuya ilişkin literatürün zenginleştirilmesi adına hangi alanlarda çalışmaların yapılabileceğine ilişkin tavsiyelerde bulunacaktır.
Özet (Çeviri)
Women and children are among the groups that are most adversely affected by civil wars and forced migration movements. Compared to refugee men, women refugees are more negatively affected by the migration process in different ways. Exposure to physical and sexual violence, torture, being a victim of human trafficking, early marriages, being exposed to labor exploitation by working in uninsured jobs for low wages, language barrier and cultural adaptation problems are the main reasons that put women under stress due to forced migration. Inadequate access to health and education services, housing problems and discrimination are among other problems faced by refugee women. Today, the experiences of refugee women in the countries where they seek asylum have been the subject of many academic studies. This study aims to determine on which themes the studies on Syrian refugee women published in ULAKBİM, the national database, and Web of Science, the international database, between 2011 and 2023, and will offer recommendations to researchers on which areas can be studied in order to enrich the literature on this subject.