Polikistik over sendromlu hastalarda bilişsel işlevlerin değerlendirilmesi ve tedavi sonrası kontrolü
- Tez No: 890580
- Danışmanlar: PROF. DR. NACİ KEMAL KUŞÇU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: polikistik over sendromu, bilişsel işlevler, viyana test sistemi, total oksidatif stres, total antioksidan status, polycystic ovary syndrome, cognitive functions, vienna test system, total oxidative stress, total antioxidant status
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Bu çalışma polikistik over sendromu bulunan kadınlarda oral kontraseptif tedavisi ile bilişsel işlevler ve klinik bozuklukları düzeltmek, yaşam kalitesini arttırmak amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Hafsa Sultan Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliniğine başvuran 20-30 yaş arası, Rotterdam kriterlerine göre polikistik over sendromu (PKOS) tanısı almış 39 kadın üzerinde gerçekleştirildi. Tedavi sonrasında 39 hastadan 34'ü kontrole geldi, 1 tanesi gebe kaldı. Çalışmanın etik kurul onayı alındıktan sonra, katılımcılar bilgilendirilerek onam formu imzalamıştır. Katılımcılardan adet döngülerinin 2. günü 5 mL venöz kan örneği alınmış ve çeşitli hormon ve lipid parametreleri (FSH, LH, östradiol, total testosteron, prolaktin, TSH, insülin, glukoz, kolesterol, trigliserid vb.) ile antioksidan seviyeleri ölçülmüştür. Serum örnekleri -80 °C'de saklanmış, analizler spektrofotometrik yöntemle gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara ayrıca çeşitli bilişsel işlev testleri uygulanmıştır (DT,SPM,LVT,TAVTMB). İstatistiksel analizler nonparametrik Friedman ve Wilcoxon testleriyle gerçekleştirilmiş, p < 0.05 sonuçları anlamlı kabul edilmiştir. Çalışmanın sonunda, ilk kontrolleri tamamlanan kadınlara 3 ay boyunca Diane 35 tedavisi uygulanmış ve tedavi sonrası tekrar kan örneği alınarak hormon ve antioksidan düzeyleri yeniden ölçülmüştür. Bulgular: PKOS tanısı alan hastalara verdiğimiz 3 aylık tedavi sonrasında kadınların muhakeme yeteneğinde artış, tepki verme sürelerinin hızlanma, olaylar arasındaki ilişkileri anlama, değerlendirme yeteneklerinin artığı, gözlem ve mantığa uygun olarak soyut görsel şekiller arasındaki ilişkilerin kavranması konusunda geliştikleri ve IQ skorlarında artış, görsel hafıza ve algılama performansında iyileşmeyle ilgili anlamlı sonuçlar elde ettik. Görsel takip ve dikkat testinde anlamlı farklılık saptamadık. Hastalara tedavi öncesi ve sonrası serum kanlarında ölçtüğümüz tas ve tos değerlerinde anlamlı değişiklik saptamadık. Tartışma: Polikistik over sendromu bulunan kadınlarda oral kontraseptif tedavisi ile bilişsel işlevler ve klinik bozuklukları düzeltmek, yaşam kalitesini arttırmak amaçlanarak düzenlediğimiz tezimizde önemli gelişmeler kaydettik. Ancak oksidatif stres üzerinde düzenleyici ve baskılayıcı olacağını düşünerek yaptığımız tas ve tos araştırmasında anlamlı fark saptayamadık bunun nedenin de tedavinin 3 aylık süre ile kısıtlı kalmasından kaynaklanabileceğini öngörmekteyiz. Bu sonuç ileride bu konuda yapılacak araştırmalara katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study was conducted to improve cognitive functions and clinical disorders, as well as to enhance the quality of life in women with polycystic ovary syndrome through oral contraceptive treatment. Materials and Methods: The study was conducted on 39 women aged 20-30 who were diagnosed with polycystic ovary syndrome (PCOS) according to the Rotterdam criteria, and who applied to the Gynecology and Obstetrics outpatient clinic of Manisa Celal Bayar University Medical Faculty Hafsa Sultan Hospital. After the treatment, 34 out of 39 patients came for a check-up, and 1 of them became pregnant. The study received ethical approval, and participants were informed and signed consent forms.On the second day of their menstrual cycles, 5 mL venous blood samples were collected from the participants, and various hormone and lipid parameters (FSH, LH, estradiol, total testosterone, prolactin, TSH, insulin, glucose, cholesterol, triglycerides, etc.) along with antioxidant levels were measured. Serum samples were stored at -80 °C, and analyses were performed using spectrophotometric methods. Participants also underwent various cognitive function tests (DT, SPM, LVT, TAVTMB). Statistical analyses were conducted using nonparametric Friedman and Wilcoxon tests, with p < 0.05 considered statistically significant.At the end of the study, the women who completed their initial assessments were treated with Diane 35 for 3 months, and post-treatment, blood samples were collected again to measure hormone and antioxidant levels. Results: After a 3-month treatment given to patients diagnosed with PCOS, we observed significant improvements in women's cognitive abilities, including enhanced reasoning skills, faster response times, better understanding of relationships between events, and improved evaluation capabilities. Additionally, there were improvements in their ability to grasp relationships among abstract visual shapes based on observation and logic, as well as an increase in IQ scores and visual memory and perception performance. However, we did not find significant differences in visual tracking and attention tests. Furthermore, we did not observe any significant changes in the serum levels of TAS and TOS measured before and after the treatment. Discussion: In our thesis aimed at correcting cognitive functions and clinical disorders, as well as improving the quality of life for women with polycystic ovary syndrome through oral contraceptive treatment, we observed significant developments. However, in our study on TAS and TOS, which we conducted with the expectation that they would have a regulatory and suppressive effect on oxidative stress, we did not find significant differences. We anticipate that this may be due to the limitation of the treatment duration to 3 months. These results will contribute to future research in this area.