Kayak branşında kara antrenmanı ile kar antrenmanlarının fiziksel ve motorik özellikler üzerine etkisinin karşılaştırılması.
Comparison of the effects of land training and snow training on physical and motoric characteristics in the ski branch
- Tez No: 890643
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİN SÜEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Snowboard Training, Land Training, Snow Training
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, snowboard sporcularının yaz ve kış antrenmanlarının fiziksel ve motorik etkilerini karşılaştırmaktır. Ayrıca, kar antrenmanlarının tamamlanmasının ardından uygulanan kara antrenmanlarının sporcuların performansına ve fiziksel özelliklerine olan katkısını belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya Kayseri Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Bünyesinde tohm ve sem sporcusu olan 11 erkek ve 8 kız çocuktan oluşan toplam 19 musabık kayak sporcusu katılmıştır. Gönüllülere 3 ay kara 3 ay kar antrenmanları öncesinde ve sonrasın da motorik özelliklerini takip etmek için EuroFit testi, fiziksel özellikler üzerindeki etkisini belirlemek için antropometrik set ve kas kuvveti üzerindeki etkisini belirlemek için lafeyette kas kuvveti ölçüm cihazı kullanılarak alınmıştır. Çalışma sonunda elde edilen veriler SPSS 25.0 paket programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Katılımcıların ön test-son test ölçüm skorlarının parametrik ve nonparametrik dağılım durumlarına, dağılım eğrilerine ve çarpıklıkbasıklık değerlerine bakılmıştır. Çıkan sonuçlara göre istatistiksel işlem olarak, grupların zaman içerisindeki (ön-son test) kara ve kar antrenmanlarının etki oranını belirlemek için iki yönlü tekrarlı ölçüm (Two-way Repeated Anova) analizi kullanılmıştır. Bulgular: Kız grubu katılımcılarının boy uzunluğu, vücut ağırlığı ve vücut kitle indeksi parametrelerinde; Erkek katılımcıların boy uzunluğu, vücut ağırlığı ve vücut kitle indeksi ve vücut yağ yüzdesi parametrelerinde grup içi analiz olarak anlamlı fark olduğu belirlenmiştir. Antropometrik ölçümlerinde kız katılımcılarının biceps, triceps, subscapula, suprailiac ve calf parametrelerinde; erkek katılımcılarının biceps, triceps, subscapula, suprailiac, calf ve quadriceps parametrelerinde grup içi istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu tespit edilmiştir. Çevre ve çap analizinde kadın katılımcılarının humerus bicondiler çap parametresinde; erkek katılımcılarının calf çevresi, biceps çevresi ve humerus bicondiler çap parametrelerinde grup içi istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu belirlenmiştir Motor testlerinde; kız ve erkek grubu flamingo ve cooper parametrelerinde grup içi istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu belirlenmiştir. Etkileşim değerlerine bakıldığında kadın ve erkek gurunu otur eriş testlerinde anlamlı farklılık olduğu görülmüştür. Kız grubu katılımcılarının bükülü kol tutunma ve durarak uzun atlama parametrelerinde grup içi istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu belirlenmiştir. Etkileşim değerlerine bakıldığında kadın katılımcıların bükülü kol tutunma parametrelerinde anlamlı farklılık olduğu görülmüştür. Erkek katılımcılarının kol hareketi sürati parametresinde grup içi istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu belirlenmiştir. Kas kuvveti testinde; kadın ve erkek katılımcılarının quadriceps kuvveti, calf kuvveti parametrelerinde istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu belirlenmiştir. Fizyolojik testlerde erkek grubunun sistolik kan basıncı parametresinde grup içi istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Kadın ve erkek kayakçılar arasında fiziksel ve fizyolojik bazı farklılıklar bulunsa da, düzenli ve sistematik olarak uygulanan antrenman programlarının her iki cinsiyet üzerinde de benzer olumlu etkiler yarattığı anlaşılmaktadır. Bu çalışma, kara antrenmanlarının, kar antrenmanları kadar önemli olduğunu ve her iki tür antrenmanın da sporcuların performansını optimize ettiğini ortaya koymaktadır. Anahtar Kelimele: Snowboard Antrenmanı, Kara antrenman, Kar antrenamı
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to compare the physical and motor effects of summer and winter training for snowboard athletes. Additionally, it seeks to determine the contribution of off-season (dry land) training, conducted after on-snow training, to athletes' performance and physical attributes. Materials and Methods: A total of 19 competitive ski athletes, including 11 boys and 8 girls, who are athletes in the“TOHM”and“SEM”programs within the Kayseri Provincial Directorate of Youth Services and Sports, participated in the study. To track motor characteristics, the EuroFit test was administered before and after 3 months of dry land and 3 months of snow training. Additionally, anthropometric measurements were taken to determine the effects on physical attributes, and a Lafayette muscle strength measuring device was used to assess muscle strength. The data collected at the end of the study were analyzed using the SPSS 25.0 software package. The distribution characteristics of the participants' pre- and post-test scores were examined using parametric and non-parametric analysis methods, as well as skewness and kurtosis values. Based on these results, a Two-Way Repeated Measures ANOVA analysis was used to determine the effects of dry land and snow training over time. Findings: Significant differences were found in the height, body weight, and body mass index (BMI) parameters for female participants, and in the height, body weight, BMI, and body fat percentage parameters for male participants. In the anthropometric measurements, significant within-group differences were observed in the biceps, triceps, subscapula, suprailiac, and calf parameters for female participants; for male participants, significant differences were found in the biceps, triceps, subscapula, suprailiac, calf, and quadriceps parameters. In the circumference and diameter analyses, significant differences were observed in the humerus bicondylar diameter for female participants, and in the calf circumference, biceps circumference, and humerus bicondylar diameter for male participants. In the motor tests, significant within-group differences were found in the flamingo and Cooper parameters for both male and female groups. Interaction values showed significant differences between male and female participants in the sit-and-reach tests. Additionally, significant within-group differences were found in the bent-arm hang and standing long jump parameters for the female group. Interaction values indicated significant differences in the bent-arm hang parameter for female participants. For male participants, a significant within-group difference was found in the arm movement speed parameter. In the muscle strength tests, significant differences were observed in the quadriceps and calf strength parameters for both male and female participants. In the physiological tests, significant within-group differences were found in the systolic blood pressure parameter for the male group. Conclusion: While some physical and physiological differences were found between male and female skiers, it was concluded that regular and systematic training programs had similar positive effects on both genders. This study emphasizes the importance of dry land training, indicating that it is as crucial as on-snow training for optimizing athletes' performance.