Biyosellüler realizm bağlamında sanatsal yansıma odaklı sinerjik postmodern yaklaşımlar
Reflection-oriented synergic postmodern approaches within the context of biocellular realism
- Tez No: 890706
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL GÖĞEBAKAN
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Gerçeklik, Yansıma, Biyosellüler Realizm, Biyosellüler Kolaj, Hologram, Performans Sanatı, Ayna, Kavramsal Sanat, Reality, Reflection, Biocellular Realism, Biocellular Collage, Hologram, Performance Art, Mirror, Conceptual Art
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 359
Özet
Başlangıcından günümüze“Gerçeklik ve Yansıma”, sanat tarihini meşgul eden kavramlar arasındadır. Modernizm ile birlikte; Realizm, Romantizm, Expresyonizm, Kübizm ve soyut sanatla gelinen nokta Duchamp'ın“Çeşme”çalışmasıyla kavramsala sıçrama yapmıştır. Bu sıçrama sonrası Postmodern dönem ile birlikte doğadan yansıtma, yerini farklı biçimlerle ifade edilen estetiklere bıraktı. Dolayısıyla bu araştırmada, Postmodernizm'in sunduğu estetiğe paralel olan, söylenmemiş diğer parametrelerin de irdelenmesine ihtiyaç duyulmuştur. Yapılan uygulama çalışmalarında hazır nesneyle canlı hücresel formların birlikte kullanılmasına yönelik bir tanımlama ortaya konmuştur. Bu tanımlamanın da literatürde BCR olarak ifade edilmesi önerilmektedir. Ayrıca araştırmadaki uygulama çalışmalarında, sanat tarihindeki akım ve estetiksel yaklaşımlardan istifade edilerek body art, performans art ve video art gibi karma sanatların sunduğu sinerjiler (Biyosellüler Kolajlama gibi) farklı bağlamlarla kullanılmıştır. Araştırmanın amacı;“Biyosellüler Realizm”bağlamında yansıma odaklı sanatsal kontekstleri, yeni Postmodernist sinerjilere taşımaktır. Yöntem bağlamında bu araştırma genel tarama modellerinden ilgili literatürün taranması, nitel yöntemlerden uygulama sürecinin analizi ve süreç sonrası oluşturulan ürünlerin irdelenmesi şeklinde gerçekleşmiştir. Araştırmada çalışmalar ready-made, performans, video art ve body art bağlamlı Biyosellüler kolajlarla sınırlandırılmıştır. Araştırmanın kuramsal çerçevesinde; birinci bölümde“Tezin amacı, önemi ve problem durumu”, ikinci bölümde“Prehistorik Gerçekçilikten Modernist Söyleme”,“Nesnesizliğe Giden Koridor”,“Yüzeyselleşme Paradoksu”,“Konsept Estetiğine Yönelen Trendler”,“Sanat Mi Hayat, Kavramsallik Mi Sanat, Paradoksu”ve“Estetik Düzleşme”başlıklarıyla Posmodern dönemi sanatının tüm karakter, tutum ve stratejileri ele alınmıştır. Üçüncü bölümdeki“Biyosellüler (BC-R) Kolajlar ve Uzama Aktarımı”başlığı altında yer alan“Uygulama Çalışmalarına Oturtulan Kuram ve Biyosellüler Realizm (BC-R) Felsefesi”ve“Tez Kapsamında Oluşturulan Resimlerin Analizleri”alt başlıklarıyla BCR kolajlarının hayata geçirilmesi ve üretilen örnekleri 15 adet uygulama analiziyle tamamlanmıştır. Son bölümde ise literatür araştırmalarının sunduğu verilerle yapılan uygulama çalışmalarından çıkarılan sonuçlar ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
“Reality and Reflection”are among the principles that have dominated art history from its inception to the present. Alongside modernity, the point attained by Realism, Romanticism, Expressionism, Cubism, and abstract art has taken a conceptual leap with“Fountain”by Marcel Duchamp. After this transition, throughout the Postmodern era, focus on nature gave way to aesthetics articulated in many ways. Therefore, it was vital for this study to investigate additional unstated factors that match the aesthetics supplied by postmodernism. In the application studies, a definition has been proposed for the combination of living cellular forms and pre-made objects. It is recommended that this definition be expressed as BC-R in the literature. Furthermore, in the research's application studies, the synergies provided by mixed arts, including body art, performance art, video art and Biocellular Collages, were employed in various contexts by incorporating the aesthetic approaches and movements of art history. The purpose of the study, within the framework of“Biocellular Realism,”was introduced new postmodernist synergies into reflection-oriented creative situations. This study will be conducted within the framework of the technique by scanning the relevant literature using generic scanning models, assessing the application process using qualitative approaches, and reviewing the items produced after the process. In the study, only Biocellular collages in ready-made, performance, video art, and body art settings are examined. In the theoretical framework of the research; in the first part,“The aim, importance, and problem status of the thesis”, in the second part,“From Prehistoric Realism to Modernist Discourse”,“Corridor Leading to Objectlessness”“The Paradox of Superficialization”,“Trends Towards Concept Aesthetics”,“Art or Life, Conceptualism or Art Paradox”and“Aesthetic Flattening”titles are discussed with all the characters, attitudes, and strategies of postmodern period art. In the third section, under the title“Biocellular (BC-R) Collages and Extension Transfer”, the subtitles of“Theory Based on Application Studies and Biocellular Realism (BC-R) Philosophy”and“Analysis of the Pictures Created within the Scope of the Thesis”, the implementation of BCR collages and the produced examples were completed with 15 application analyses. In the last section, the results obtained from the application studies conducted with the data provided by the literature research were expressed.