Manisa organize sanayi bölgesinde bulunan işletmelerin tedarik zinciri kapsamında örgütsel çeviklik yönüyle değerlendirilmesi
Evaluation of the enterprises in Manisa organized industrial zone in terms of organizational agility within the scope of supply chain
  1. Tez No: 890705
  2. Yazar: AKİF ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ALTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası Ticaret, İşletme, International Trade, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tedarik Zinciri Yönetimi, Örgütsel Çeviklik, Supply Chain Management, Organizational Agility
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
Küreselleşen Dünyada artan rekabet ortamı içerisinde yer alan işletmeler, gelişen teknoloji ve artan bilgi doğrultusunda ilerleme kaydederken rekabet ortamını pozitif yönde kullanıp fayda sağlayabilmek, diğer işletmelerle aralarındaki ilişkilerden yarar sağlayabilmek için tedarik zinciri ağlarını oluşturup farklı ağlara dahil olmuşlardır. Gelişen ekonomik koşullarda işletmelerin bu rekabet ortamında kendi başlarına ayakta kalma ihtimalleri azalmıştır. Bu durum tedarik zinciri içerisinde diğer işletmeler ile farklı ağlara ve yeni özellikler kazanmaya işletmeleri mecbur bırakabilmektedir. İşletmeler, artan rekabet ortamı, gelişen teknoloji ve küreselleşme ile müşteri odaklı üretime yöneltmiştir. Karlılık oranlarını arttırmak, rekabet ortamında ayakta kalıp üstünlük kurmak, yeni pazarlara girmek, maliyetleri minimuma indirmek ve müşteri memnuniyetlerini arttırmak için tedarik zinciri yönetimine etkin bir şekilde sahip olmak adeta bir zorunluluk halini almıştır. İşletmelerin değişen ve gelişen teknoloji, yeni pazarlar, müşteri memnuniyeti ve rekabet ortamlarına uyum sağlayıp buralarda üstünlük sağlayabilmeleri çevik bir işletme yapısına sahip olmalarını da gerektirmektedir. Küreselleşen dünya ekonomisinde daha sağlıklı ve dinamik işletmelerin var olabilmesi için gereken temel nitelikler arasında gösterilen tedarik zinciri yönetimi ve örgütsel çeviklik kavramlarının alt boyutları ve etkileri detaylı olarak değerlendirilmiştir. İşletmeler yıllar içinde değişen çevre ve gelişen teknoloji ile ortaya çıkan yeni düzen içerisinde farklı stratejiler ve yönetim şekillerini benimsemelerini sağlamıştır. Bu süreçteki işletmelerin değişim ve almış oldukları kararları daha net ortaya koyabilme amacına yönelik olarak Manisa Organize Sanayi Bölgesi içerisinde yer alan 13 yabancı ortaklı işletmenin bu süreç içerisinde tedarik zinciri ve örgütsel çeviklik konuları üzerinde nasıl kararlar aldığı ve almış oldukları bu kararlar işletmeler üzerinde nasıl bir etki ortaya çıkardığı araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the globalizing world, businesses in an increasingly competitive environment, while making progress in line with developing technology and increasing knowledge, have created supply chain networks and joined different networks in order to use the competitive environment positively and benefit from the relationships between them and other businesses. In developing economic conditions, businesses are less likely to survive on their own in this competitive environment. This situation may oblige businesses to gain different networks and new features with other businesses in the supply chain. Businesses have turned to customer-oriented production with increasing competition, developing technology and globalization. It has become a necessity to have effective supply chain management in order to increase profitability rates, to survive in a competitive environment, to enter new markets, to minimize costs and to increase customer satisfaction. The ability of businesses to adapt to changing and developing technology, new markets, customer satisfaction and competitive environments and to gain superiority in these environments requires them to have an agile business structure. The sub-dimensions and effects of supply chain management and organizational agility concepts, which are among the basic qualities required for healthier and more dynamic businesses to exist in the globalizing world economy, have been evaluated in detail. Businesses have adopted different strategies and management styles in the new order emerging with the changing environment and developing technology over the years. For the purpose of revealing the changes and decisions taken by the enterprises in this process more clearly, it has been investigated how 13 foreign-partnered enterprises in Manisa Organized Industrial Zone have made decisions on supply chain and organizational agility issues in this process and what impact these decisions have had on the enterprises.