Social cohesion works of international organizations: The case of Gaziantep
Uluslararası kuruluşların sosyal uyum çalışmaları: Gaziantep örneği
  1. Tez No: 890790
  2. Yazar: HÜLYA ÖZTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ORHUN BURAK SÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Social Work, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Sosyal Uyum Çalışmaları, Uluslararası Organizasyonlar, Sivil Toplum Kuruluşları, Uluslararası İşbirliği, Migration, Social Cohesion Works, International Organizations, Non-Governmental Organizations, International Cooperation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Göç Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Göç Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Geçmişten günümüze kadar insanlar devamlı olarak göç etme eyleminde bulunmuşlardır. Bu durum devletlerin önemli konularından biri haline gelmiştir. 2011 yılından itibaren Suriye'deki iç savaş nedeniyle Türkiye'ye büyük bir göç dalgası başlamıştır. Türkiye, özellikle Gaziantep gibi şehirlerde, büyük bir sığınmacı nüfusunu ağırlamakta ve bu durum, hem yerel hem de ulusal düzeyde yeni stratejilerin geliştirilmesini zorunlu kılmıştır. Bu göç yönetimi tek başına olmayacağından bu sürece birçok aktör katılmıştır. Kamu kurumları ve yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve uluslrarası kuruluşlar zaman zaman yetersiz kalmalarına rağmen, göçmenlerin karşılaştığı problemleri çözmek ve sosyal uyum süreçlerini kolaylaştırmak için çeşitli projeler yürütmüştür. Bu tezin amacı, uluslararası kuruluşlar tarafından Gaziantep'te yürütülen sosyal uyum projelerinin hem ev sahibi topluluklar hem de göçmenler üzerindeki etkilerini değerlendirmek ve incelemektir. Araştırma, bu projelerin göçmen nüfus ve ev sahibi topluluklar arasındaki sosyal uyum süreçlerini nasıl desteklediğini inceleyerek, göç yönetimi politikası için bilimsel veriler üretmeyi amaçlıyor. Bu bağlamda ulusal ve uluslararası literatüre katkı sağlamanın yanı sıra Türkiye'nin göç politikaları için de önemli bir referans kaynağı olmayı amaçlamaktadır. Bu tezin temel ilkelerinden biri, Gaziantep'teki uluslararası kuruluşlar ile yerel kurumlar arasındaki mevcut işbirliği düzeyinin araştırılması ve gelecekteki işbirliği potansiyelinin belirlenmesidir. Araştırmanın amacı, bu süreçte ortaya çıkan sorunları keşfetmek ve mevcut işbirliğinin etkinliğini artıracak stratejiler geliştirerek çözümler sunmaktır. Böylece Gaziantep örneği üzerinden Türkiye genelinde göç yönetimi ve sosyal uyum stratejilerine ışık tutacak değerli bilgiler sunulması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The phenomenon of migration has existed throughout human history and will continue to exist as long as the world continues. Since 2011, due to the civil war in Syria, a great wave of migration to Türkiye has started. Türkiye hosts a large population of migrants, especially in cities such as Gaziantep, and this situation has necessitated the development of new strategies at both local and national levels. Since this migration management cannot be done alone, many actors have participated in this process. Public institutions and local administrations, non-governmental organizations, and international organizations have carried out various projects to solve the problems faced by migrants and to facilitate their social cohesion processes, although they are sometimes insufficient. The purpose of this study is to evaluate and examine the effects of social cohesion projects carried out in Gaziantep by international organizations on both host communities and migrants. By examining how these initiatives support the processes of social cohesiveness between migrant populations and host communities, the research seeks to produce scientific data for migration management policy. In this regard, it seeks to serve as a crucial source of reference for Türkiye's migration policies in addition to adding to the body of national and international literature. One of the key principles of this study is an investigation of the current level of cooperation between international organizations and local institutions in Gaziantep and the identification of potential for future cooperation. The purpose of the research is to discover issues that arise in this process and to provide solutions by devising strategies to improve the efficacy of the current cooperation. Thus, the example of Gaziantep is expected to provide valuable information that will throw light on migration management and social cohesion strategies in Türkiye in general.