Stylistic analysis of media linguistics: Journalistic writing style
Medya dilbiliminin üslup analizi: Gazetecilik yazı stili
- Tez No: 891148
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDUL SERDAR ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Media linguistics, Journalistic writing style, Stylistic analysis, Media texts, Medya dilbilimi, Gazetecilik yazım stili, Stilistik analiz, Medya metinleri
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
The study of stylistic analysis within the field of media linguistics focuses on understanding the specific stylistic features employed in journalistic writing styles. The aim of this research is to analyze stylistic elements of media linguistics and define journalistic writing style in the modern media environment. In carrying out this work, a variety of methods and tools of analysis, such as stylistic text analysis based on the features proposed by Leech and Short (2007), and a study of the literature on media linguistics and stylistics, are used. Based on articles from the authoritative Turkish Anadolu news agency written in English, this study strives to define stylistic features of journalistic writing style. The present study adopted a qualitative method of research (non-numerical). In the attempt to carry out this research work, stylistic analysis of several media texts was done to analyze the textual function of language used in the media. As a result, by carrying out a thorough review of a number of articles, we will try to contribute to the dissemination of information about this topic. Hopefully, this research will make a contribution to the field of media linguistics and will provide a better understanding of how journalists use language in writing.
Özet (Çeviri)
Medya dilbilimi alanındaki üslup analizi çalışması, gazetecilik yazı stilinde kullanılan belirli üslup özelliklerinin anlaşılmasına odaklanır. Bu araştırmanın amacı medya dilbiliminin üslup unsurlarını analiz etmek ve modern medya ortamında gazetecilik yazı stilini tanımlamaktır. Bu çalışmayı gerçekleştirirken Leech ve Short (2007) tarafından önerilen stilistik özelliklere dayalı stilistik metin analizi ve medya dilbilimi ve stilistik üzerine literatür araştırması gibi çeşitli analiz yöntem ve araçları kullanılmıştır. Yetkili Türk Anadolu haber ajansının İngilizce yazılmış çeşitli makalelerine dayanarak bu çalışma, gazetecilik yazıstilinin üslup özelliklerini tanımlamaya çalışmaktadır. Bu çalışma nitel bir araştırma yöntemini (sayısal olmayan) benimsemiştir. Bu araştırma çalışmasını yürütme girişiminde, medyada kullanılan dilin metinsel işlevini analiz etmek için çeşitli medya metinlerinin üslup analizi yapıldı. Sonuç olarak bir takım makalelerin kapsamlı bir incelemesini yaparak bu konuyla ilgili bilgilerin yayılmasına katkıda bulunmaya çalışacağız. Bu araştırmanın medya dilbilimi alanına katkı sağlayacağını ve gazetecilerin dili yazılı olarak nasıl kullandıklarının daha iyi anlaşılmasını sağlayacağını umuyoruz.