Irregular migration from the gambia to the eu:motivations, dynamics and challenges
Gambiya'dan AB'ye düzensiz göç: Motivasyonlar, dinamikler ve zorluklar
  1. Tez No: 891302
  2. Yazar: AMADOU BAMBA JAITEH
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KADİR ONUR UNUTULMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Düzensiz göç, AB-Gambiya, İkili ilişki, göç yönetişim, Göç eğilimleri, Irregular migration, EU-Gambia, Bilateral relationship, migration governance, Migration trends
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırma makalesi, insanların neden göç ettiklerine odaklanarak Gambiya'dan Avrupa Birliği'ne (AB) düzensiz göçün karmaşık yapısını araştırmayı hedeflemektedir. Araştırma; sosyo-ekonomik, politik ve çevresel faktörlerin Gambiyalıları, çoğunlukla düzensiz yollardan Avrupa'ya“Back Way”adı verilen ölümcül yolculuklara çıkmaya nasıl ittiğini analiz etmektedir. Çalışma, ayrıca; gençleri Gambiya'dan Avrupa'ya yasa dışı göçe sürükleyen sosyo-ekonomik işlevsizlikler, siyasi istikrarsızlık ve göç olayını tetikleyen diğer faktörleri inceleyerek ilişkili göç nedenleri, amaçları ve kalıpların ardındaki koşulları incelemektedir. Çalışma, bu göç sürecine dâhil olan kilit aktörleri, ağları ve rotaları belirlemek için kapsamlı bir veri analizi sunarak insan kaçakçılığı ağları, göçmen karar alma süreçleri ve AB sınır kontrol önlemleri arasındaki karmaşık etkileşimi vurgulamaktadır. Ayrıca, hem göçmenlerin hem de onlara ev sahipliği yapan ülkelerin karşılaştığı zorlukları değerlendirmektedir. Son olarak, Gambiya'dan AB'ye düzensiz göç konusunu derinlemesine ele alarak sorunun temel nedenlerinin çözümü, ikili işbirliğinin geliştirilmesi ve göçmen haklarının korunması için öneri sunmaktadır. Dolayısıyla, araştırmanın bulguları; göç çalışmaları, uluslararası ilişkiler ve farklı tarafları etkileyen idari politikalar hakkındaki daha geniş tartışmaları kapsamaktadır. .
Özet (Çeviri)
his research paper aimed to investigate the complex nature of irregular migration from the Gambia to the EU, focusing on why people would like to immigrate. The research analyzes how socio-economic, political, and environmental factors push Gambians into embarking on deadly journeys called“BackWay”to Europe, often through irregular means. The study examines conditions behind causes, motives, and patterns that drive young people into illegal departure from the Gambia to Europe such as socio-economic dysfunctionalities, political instability, and other push factors that propel the migration phenomenon. The study provides a comprehensive analysis of data to identify key actors, networks, and routes involved in this migratory process, highlighting the complex interplay between human smuggling networks, migrant decision-making, and EU border control measures. Additionally, it assesses challenges faced by both migrants and their host countries Finally, the paper concludes with an in-depth understanding of irregular migration from The Gambia to the EU, and offers recommendations for addressing its root causes, fostering bilateral cooperation, and enhancing migrant rights protection. As such, the findings extend broader discussions on migration studies, international relations, and administrative policies that affect different parties.