Futbolcularda gövde kas kalınlığının sprint, yön değiştirmeli koşu, dikey sıçrama ve dinamik denge üzerine etkisi
The effect of core muscle thickness on sprint, change of direction running, vertical jump, and dynamic balance in soccer players
- Tez No: 891303
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FAHRİ SAFA ÇINARLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Literatürde iskelet kas mimarisinin atletik performans becerileri üzerindeki etkisini inceleyen pek çok araştırma vardır. Ancak bu çalışmalarda genellikle alt ekstremiteye yönelik ölçümler yapılmış ve kasın mimari özellikleri ile seçilmiş atletik performans skorları arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Diğer taraftan vücudun merkez bölgesi olarak ifade edilen core bölgeye yönelik kas kalınlığı ölçümlerinin daha çok hasta popülasyonlarda sağlıkla ilişkili parametreler üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bu bağlamda araştırmanın amacı, futbolcularda gövde kas kalınlığının sprint, çeviklik, dikey sıçrama ve dinamik denge üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Matertal ve Metod: Bu çalışmaya 11 erkek futbolcu (19.19±2.11 yıl) dahil edildi. Katılımcıların transversus abdominis, internal oblik, eksternal oblik, rectus abdominis ve lumbar multifidus kas kalınlıkları B-mod ultrasongrafi kullanılarak belirlendi ve sprint, çeviklik, dikey sıçrama ve dinamik denge skorları kaydedildi. Kas kalınlıkları ve atletik performans skorları arasındaki ilişikiler ve varyans düzeyleri korelasyon ve regresyon yöntemleri kullanılarak analiz edildi. Bulgular: 20 m doğrusal sprint ve çeviklik süreleri ile kas kalınlıkları arasında büyük ve çok büyük negatif yönde çok büyük doğrusal ilişki görüldü (r > 0.67, p< 0.05). Dikey sıçrama yüksekliği ile derin abdominal ve lomber multifidus kasları arasında pozitif yönde büyük düzeyde ilişki tespit edilirken (r > 0.61, p < 0.05), yükseklik ve yüzeysel abdominal kaslar arasında anlamlı ilişki görülmedi (p > 0.05). Dinamik denge testi dominant ve nondominant anterior erişim mesafesi ile tüm kaslar arasında büyük ve çok büyük pozitif yönde doğrusal ilişki görüldü (r > 0.61, p < 0.05). Çoklu regresyon analizleri sonucunda kas kalınlıklarının güç temelli performans skorlarını > %60 ve dinamik denge anterior erişim mesafesini > %68 düzeyinde açıkladığı tespit edildi. Sonuç: Sonuç olarak gövde kas kalınlıklarının genç futbolcularda güç ve denge becerileri üzerinde anlamlı etkisinin olduğu görüldü. Çalışmada pek çok parametrede derin abdominal kasların yüzeysel kaslardan daha açıklayıcı olduğu tespit edildi. Gelecek çalışmalarda sporcuların gövde kas kalınlıklarına yönelik uzun dönemli özel antrenman programları geliştirilerek, atletik performansa skorları üzerindeki etkileri incelenebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: There are many studies in the literature investigating the influence of skeletal muscle architecture on athletic performance. However, these studies have typically measured the lower limb and examined the relationships between the architectural features of the muscle and selected athletic performance measures. On the other hand, the effects of measurements of muscle thickness in the core region, referred to as the central region of the body, on health-related parameters have been investigated in patient populations. In this context, the aim of the study is to investigate the influence of core muscle thickness on sprinting, agility, vertical jump and dynamic balance in soccer players. Materials and Methods: 11 male soccer players (19.19±2.11 years) were included in this study. The muscle thickness of the transversus abdominis, obliquus internus, obliquus externus, rectus abdominis, and lumbar multifidus of the participants was determined by B-mode ultrasound, and their performances in sprinting, agility, vertical jump, and dynamic balance were recorded. The relationships and variance levels between muscle thickness and athletic performance scores were analyzed using correlation and regression methods. Results: A large and very large negative linear relationship was observed between 20 m linear sprint and agility times and muscle thickness (r> 0.67, p< 0.05). While a significant positive relationship was detected between vertical jump height and deep abdominal and lumbar multifidus muscles (r> 0.61, p 0.05). In the dynamic balance test, a large and very large positive linear relationship was observed between the dominant and non-dominant anterior reach and all muscles (r> 0.61, p 60% and dynamic balance anterior reach by> 68%. Conclusion: As a result, the thickness of trunk muscles was found to have a significant effect on the strength and balance abilities of young soccer players. The study found that the deep abdominal muscles were more significant than the superficial muscles for many parameters. Future studies can develop long-term specific training programs for the core muscle thickness of athletes and investigate the effects of changes in muscle thickness on athletic performance.
Benzer Tezler
- Kadın futbolcularda gövde kuvvetinin sportif performansla ilişkisi
The relationship between core strength and sportive performance in woman soccer players
CEYDA SEVİNÇ
Yüksek Lisans
Türkçe
2016
Fizyoterapi ve RehabilitasyonHacettepe ÜniversitesiSpor Fizyoterapistliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. NEVİN ERGUN
- Determine the effects of long term playing soccer on the degeneration of lumbar spine
Uzun süre futbol oynamanın bel omurlarındaki dejenerasyona etkisi
ÖMÜR SERDAL ALTUNSÖZ
Yüksek Lisans
İngilizce
2006
FizyolojiOrta Doğu Teknik ÜniversitesiBeden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
PROF. DR. FEZA KORKUSUZ
- Futbolcularda foam roller ile miyofasyal gevşetmenin diz eklem pozisyon hissi ve postural salınıma etkisi
Effects of myofascial release with foam roller on postural sway and knee joint position sense in football players
FURKAN KORKUSUZ
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
SporSelçuk ÜniversitesiAntrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. NURTEKİN ERKMEN
- Futbolcularda osteitis pubis sendromu (OPS) ve risk faktörlerinin değerlendirilmesi
Osteitis pubis syndrome (OPS) in soccer player and assesment of risk factors
SERDAR ARSLAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2008
Fiziksel Tıp ve RehabilitasyonDokuz Eylül ÜniversitesiFizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. SEVGİ ÖZALEVLİ
- Futbolcularda bel ağrısının ve motor kontrol etkileniminin sportif performansa etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of low back pain and motor control influence on sports performance in football players
CANSU AKKUŞ
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
Fizyoterapi ve RehabilitasyonHacettepe ÜniversitesiFizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. AYNUR DEMİREL