Savunma sporlarında rakibi affetme ve psikolojik iyi oluş: Karate-do ve Kick Boks
Opponent forgiveness and psychological well-being in defense sports: Karate-do and Kick Box
  1. Tez No: 891304
  2. Yazar: BENGÜ DEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURİYE ŞEYMA KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, Rakibi Affetme, Psikolojik İyi Oluş, Karate, Kick Boks, Sport, Opponent Forgiveness, Psychological Well-Being, Karate, Kick Boxing
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu araştırma, Karate ve Kick Boks branşındaki sporcuların rakibi affetme ve psikolojik iyi oluş düzeylerini belirlemek maksadıyla tasarlanmıştır. Araştırmada genel tarama modellerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bağlı Türkiye Karate Federasyonu ve Türkiye Kick Boks Federasyonu oluşturmaktadır. Örneklemini ise bu federasyonlara bağlı Karate ve Kick Boks branşlarından 372 sporcu oluşturmaktadır. Araştırma basit seçkisiz örneklem yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Basit seçkisiz örnekleme kullanılarak evrendeki tüm birimler örnekleme dâhil edilmek adına eşit ve bağımsız bir şansa sahiptir. Araştırmada bu örneklem grubunun seçilmesinin nedeni olarak, araştırmacının iki grubuna kolay ulaşılabilir olması gösterilebilir. Araştırmada toplanan veriler betimsel istatistikler, bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü varyans analizi ve pearson korelasyon analizi kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırma bulguları incelendiğinde; cinsiyet, milli olma durumu değişkenine göre sporda rakibi affetme düzeyinde anlamlı farklılık olduğu; branş ve spor deneyim yılı değişkenlerine göre ise anlamlı farklılık olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Cinsiyet, milli olma durumu, branş ve spor deneyim yılına göre psikolojik iyi oluş düzeyinde anlamlı farklılık olmadığı tespit edilmiştir. Son olarak, sporda rakibi affetme alt boyutlarından olumluya yönelme ve empati kurma ile psikolojik iyi oluş arasında negatif yönde anlamlı ilişkiler olduğu tespit edilmiştir. Araştırma neticesinde sporda rakibi affetme ile psikolojik iyi oluş arasında anlamlı ilişki olduğu söylenebilir. Araştırma sonucunda, spor ortamında rakibi affetmek zorunda hisseden sporcuların, psikolojik iyi oluş düzeylerinin negatif yönde etkilenebileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was designed to determine the levels of rival forgiveness and psychological well-being of athletes in Karate and Kick Boxing. Relational screening model, one of the general screening models, was used in the research. The population of the research consists of Turkey Karate Federation and Turkey Kick Boxing Federation affiliated to the General Directorate of Sports Services. The sample consists of 372 athletes from Karate and Kick Boxing branches affiliated to these federations. The research was conducted with simple random sampling method. By using simple random sampling, all units in the universe have an equal and independent chance to be included in the sample. The reason for the selection of this sample group in the study is the easy accessibility of the researcher to the two groups. The data collected in the study were analyzed using descriptive statistics, independent groups t-test, one-way analysis of variance and Pearson correlation analysis. When the research findings were examined, it was concluded that there was a significant difference in the level of forgiving the opponent in sports according to the variables of gender, nationality status; there was no significant difference according to the variables of branch and years of sports experience. It was determined that there was no significant difference in the level of psychological well-being according to gender, nationality status, branch and years of sport experience. Finally, it was determined that there were significant negative relationships between the sub-dimensions of forgiving the opponent in sport, orientation towards the positive and empathizing, and psychological well-being. As a result of the research, it can be said that there is a significant relationship between forgiving the opponent in sport and psychological well-being. As a result of the research, it was concluded that the psychological well-being levels of athletes who feel obliged to forgive the opponent in the sport environment may be negatively affected.