Türkiye'deki e-ticaret pazarındaki ana başarı faktörlerinin analizi ve dijital pazarlamanın rolü: Trendyol üzerine bir çalışması
Analysis of key success factors in the e-commerce market in Turkey and the role of digital marketing: A study on Trendyol
- Tez No: 891508
- Danışmanlar: PROF. DR. REHİLE ASKERBEYLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: E-Ticaret, Trendyol, Dijital pazarlama, E-Commerce, Trendyol, Digital marketing
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışma, Türkiye'deki e-ticaret pazarının ana başarı faktörlerini ve özellikle Trendyol gibi önde gelen bir e-ticaret platformunun başarısını etkileyen faktörleri belirlemeyi amaçlamıştır. Bu doğrultuda, Türkiye'deki e-ticaret sektörünün dinamiklerini ve trendlerini anlamak için kapsamlı bir analiz gerçekleştirilmiştir. Trendyol'un başarısını etkileyen faktörleri ayrıntılı bir şekilde inceleyerek, bu faktörlerin Trendyol'un pazardaki konumunu ve rekabet avantajını nasıl etkilediğini ortaya koymayı hedeflemiştim. Bu analiz, Trendyol'un pazarlama stratejileri, teknoloji kullanımı, müşteri memnuniyeti politikaları ve operasyonel yönetim gibi çeşitli alanlardaki başarı faktörlerini değerlendirdi ve bunların Trendyol'un başarısındaki rolünü açıkladı. Ayrıca, dijital pazarlamanın Trendyol gibi bir platformdaki rolünü ayrıntılı bir şekilde inceleyerek, dijital pazarlama stratejilerinin e-ticaret platformlarının başarısındaki önemini vurgulamayı amaçlamıştım. Bu kapsamda, dijital pazarlama stratejilerinin etkinliği, sosyal medya kullanımı, SEO (arama motoru optimizasyonu) uygulamaları ve diğer dijital pazarlama araçlarının Trendyol'un başarısına nasıl katkıda bulunduğu incelendi. Bu çalışmanın önemi, sadece işletmelere değil, aynı zamanda akademisyenlere ve düzenleyicilere de değerli bilgiler sunmasıdır. İşletmeler, Trendyol gibi önde gelen e-ticaret platformlarının başarısını anlamak ve bu başarıyı teşvik edici faktörleri belirleyerek kendi stratejilerini geliştirebilirler. Akademisyenler ise, e-ticaret sektöründeki gelişmeleri ve trendleri daha iyi anlayarak akademik çalışmalarını yönlendirebilirler. Son olarak, düzenleyiciler ise, sektördeki değişikliklere ve yeniliklere uyum sağlamak için politika oluşturma süreçlerini rehberlik eden değerli bilgilere erişebilirler.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the main success factors of the e-commerce market in Turkey and specifically the factors influencing the success of a leading e-commerce platform like Trendyol. In this regard, a comprehensive analysis was conducted to understand the dynamics and trends of the e-commerce sector in Turkey. By examining in detail the factors influencing the success of Trendyol, I aimed to highlight how these factors affect Trendyol's market position and competitive advantage. This analysis evaluated the success factors in various areas such as Trendyol's marketing strategies, technology usage, customer satisfaction policies, and operational management, and explained their role in Trendyol's success. Furthermore, by examining the role of digital marketing on a platform like Trendyol in detail, I aimed to emphasize the importance of digital marketing strategies in the success of e-commerce platforms. In this context, the effectiveness of digital marketing strategies, social media usage, SEO practices, and other digital marketing tools that contributed to Trendyol's success were examined. The significance of this study lies in providing valuable insights not only to businesses but also to academics and regulators. Businesses can understand the success of leading e-commerce platforms like Trendyol and improve their strategies by identifying factors that promote this success. Academics can better understand developments and trends in the e-commerce sector, directing their academic research accordingly. Lastly, regulators can access valuable information to guide policy-making processes in order to adapt to changes and innovations in the industry.