Kardiyak perfüzyon ve metabolizma görüntülemelerindeki ters uyumsuz defekt paternleri ile klinik parametrelerin ilişkisi
Correlation of reverse mismatched defect patternsin cardiac perfusion and metabolism imaging with clinical parameters
  1. Tez No: 891547
  2. Yazar: EZGİ GÖKDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ SARIKAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kardiyak F-18 FDG PET/BT, ters uyumsuz patern, reverse mismatch, flip flop, Cardiac F-18 FDG PET/CT, reverse mismatch pattern, reverse mismatch, flip flop
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nükleer Tıp Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET Çalışmamızın amacı ters uyumsuz patern izlenen hastalarda bu paterninin patofizyolojik mekanizmaları, klinik önemi hakkında bilgi edinmektir. Çalışmaya teknesyum-99 metastabil metoksi izobütil izonitril miyokard perfüzyon sintigrafisi ve flor 18 florodeoksiglukoz pozitron emisyon tomografi/bilgisayarlı tomografi görüntülemesi merkezimizde yapılmış hastaların görüntülemeleri retrospektif olarak arşivden çekilerek 2 ayrı nükleer tıp hekimi tarafından polar haritalar eşliğinde değerlendirildi ve yaygın ters uyumsuz patern saptanan 28 hasta çalışmaya dahil edildi. Bazal kesitler yanlış pozitiflikten kaçınmak amacıyla değerlendirmeye dahil edilmedi. 42 hastalık kontrol grubu randomize bir şekilde ters uyumsuz patern izlenmeyen hasta grubundan seçildi. Bu hastaların takip verileri ve görüntü öncesi hazırlık verilerine arşiv üzerinden ulaşıldı. İstatistiksel analizler sonucunda hastanın kliniğe başvurduğunda ölçülen açlık kan şekeri ile uyumsuz patern yüzdesi arasında orta düzeyde pozitif korelasyon saptandı (r= 0.424, p=0.028). Hiperlipidemi tanı sıklığı ters uyumsuz patern izlenen hasta grubunda anlamlı derecede yüksek saptandı (p=0.035). Ters uyumsuz patern izlenen grupta istirahat perfüzyon defekt yüzdesi kontrol grubuna göre düşük olarak saptandı (p=0.038). Uyumsuz patern izlenen hastaların iskemi alanları ve ters uyumsuz patern izlenen alanlar karşılaştırıldığında hastaların %67'sinde bu bulguların farklı alanlarda olduğu saptandı. Ters uyumsuz patern izlenen hastaların %61'inde ise bu alanlarda duvar hareket bozukluğu saptandı. Ters uyumsuz patern izlenen hastaların %82,1'inde hiberne doku saptandı. Ters uyumsuz patern izlenen hastalar ile kontrol grubu arasında diyabet, dal bloğu, yakın zamanlı kardiyak olay öyküsü, hiberne doku varlığı, skar doku varlığı, majör kardiyak olay geçirme sıklığı ve olaysız sağ kalım süresi açısından istatistiksel anlamlı bir fark saptanmadı. (p=0.921, p=0.304, p=0.586, p=0.900, p=0.394, p=0.827, p=0.341) Sonuç: Kardiyak glukoz metabolizmasında izlenen ve karmaşık olan adaptif değişikliklerin kardiyak glukoz metabolizmasını görüntüleyen flor 18 florodeoksiglukoz pozitron emisyon tomografi/bilgisayarlı tomografi görüntülemede meydana getirdiği ters uyumsuz paterni göz önünde bulundurarak yapılacak hasta yönetiminin daha iyi sonuçlar elde edeceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The aim of our study was to obtain information about the pathophysiologic mechanisms and clinical significance of this pattern in patients with reverse mismatch patterns. Technetium 99 metastable methoxy isobutyl isonitrile miyocard perfusion single photon emission computed tomography and fluorine 18 fluorodeoxyglucose positron emission tomography/computed tomography images of patients who underwent both imaging in our center were retrospectively retrieved from the archive and evaluated with polar maps by 2 different nuclear medicine physicians and 28 patients with diffuse reverse mismatch pattern were included in the study. Basal sections were excluded to avoid false positives. A 42-patient control group was randomly selected from the group of patients with no reverse mismatched pattern. Follow-up data and pre-imaging preparation data of these patients were accessed through the archive. Statistical analyses revealed a moderate positive correlation between the percentage of mismatched pattern and the patient's fasting blood glucose measured at presentation (r= 0.424, p=0.028). The frequency of hyperlipidemia diagnosis was significantly higher in the patient group with reverse mismatch pattern (p=0.035). Resting perfusion defect percentage was lower in the group with reverse mismatch pattern compared to the control group (p=0.038). When the areas of ischemia in patients with mismatched pattern were compared with the areas with reverse mismatched pattern, 67% of the patients had different areas. In 61% of patients with reverse mismatch pattern, wall motion abnormality was detected in these areas. 82.1% of patients with an reverse mismatch pattern had hiberneous tissue. There was no statistically significant difference between patients with reverse mismatch pattern and the control group in terms of diabetes, bundle branch block, history of recent cardiac events, presence of hyberneous tissue, presence of scar tissue, frequency of major cardiac events and event-free survival time (p=0.921, p=0.304, p=0.586, p=0.900, p=0.394, p=0.827, p=0.341). We suggest that patient management that takes into account the complex adaptive changes in cardiac glucose metabolism and the reverse mismatch pattern in fluorine 18 fluorodeoxyglucose positron emission tomography/computed tomography imaging of cardiac glucose metabolism will lead to better outcomes.