Geldwäschebekämpfung in Deutschland und der Türkei: Vergleichende Analyse mit Blick auf die Banken
Almanya ve Türkiye'de para aklamanın önlenmesi: Bankalar açısından karşılaştırmalı bir analiz
  1. Tez No: 891596
  2. Yazar: HİRA GÜLTEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. JOACHIM KRETSCHMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Hukuk, Maliye, Banking, Law, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Kara Para Aklama, Almanya, Türkiye, FATF, Mali İstihbarat Birimi, MASAK, Şeffaflık Sicili, Gri Liste, Bankalar, Uluslararası Standartlar, Mali Suç, Money Laundering, Germany, Türkiye, FATF, Financial Intelligence Unit, MASAK, Transparency Register, Grey List, Banks, International Standards, Financial Crime
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Almanca
  9. Üniversite: Türk-Alman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET Bu tez, Almanya ve Türkiye'deki kara para aklama ile mücadele mekanizmalarını analiz etmekte olup, bankaların rolü ve önlemlerin etkinliğine odaklanmaktadır. Kara para aklama, geniş kapsamlı ekonomik, sosyal ve etik sonuçları olan karmaşık bir suçtur. Aynı zamanda uyuşturucu kaçakçılığı ve terörizmin finansmanı gibi ciddi suç faaliyetlerini de desteklemektedir. Tez, öncelikle kara para aklamanın çeşitli aşamalarını ve yöntemlerini, yasadışı fonların ekonomiye yerleştirilmesinden ve tabakalandırılmasından itibaren yasal ekonomiye entegrasyonuna kadar açıklamaktadır. Hem geleneksel hem de modern yöntemler detaylandırılmaktadır. Tezin merkezi bir kısmı, Almanya ve Türkiye'deki kara para aklamaya karşı alınan önlemlerin karşılaştırılmasıdır. Her iki ülke de Mali Eylem Görev Gücü (FATF) üyesi olup, kara para aklamayla mücadele etmek için geniş kapsamlı yasal düzenlemeler ve kurumsal mekanizmalar oluşturmuşlardır. Yasal ve kurumsal analizlerin yanı sıra, tezde vaka çalışmaları ve Almanya ile Türkiye'deki önlemlerin etkinliğinin karşılaştırmalı bir değerlendirmesi de yer almaktadır. Bu karşılaştırmalı analiz, kara para aklamaya karşı mücadeledeki benzerlikleri ve farklılıkları vurgulamakta ve her iki ülkenin karşılaştığı zorluklar ve fırsatlar hakkında önemli bilgiler sunmaktadır. Tez, her iki ülkedeki kara para aklama ile mücadele çabalarını güçlendirmek için güncel gelişmelerin bir değerlendirmesi ile sona ermektedir. Uluslararası işbirliğinin daha da güçlendirilmesi ve yeni teknolojilere uyum sağlanması gerektiği vurgulanmakta ve mali sistemin bütünlüğünü korumak ve suç faaliyetlerini önlemek için gözetim artırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This thesis analyzes the mechanisms for combating money laundering in Germany and Türkiye, focusing on the role of banks and the effectiveness of the measures. Money laundering is a complex crime with far-reaching economic, social, and ethical implications. It also supports serious criminal activities such as drug trafficking and the financing of terrorism. The thesis first describes the various stages and methods of money laundering, from the placement and layering of illegal funds to their integration into the legal economy. Both traditional and modern methods are explained. A central part of the thesis is the comparison of anti-money laundering measures in Germany and Türkiye. Both countries are members of the Financial Action Task Force (FATF) and have established extensive legal regulations and institutional mechanisms to combat money laundering. In addition to legal and institutional analyses, the thesis includes case studies and a comparative assessment of the effectiveness of measures in Germany and Türkiye. This comparative analysis highlights both similarities and differences in approaches to combating money laundering and provides insights into the challenges and opportunities faced by both countries. The thesis concludes with an evaluation of current developments and analyses to strengthen anti-money laundering efforts in both countries. It emphasizes the need for closer international cooperation and the adaptation of measures to new technologies and increased surveillance to protect the integrity of the financial system and prevent criminal activities.