Çocukluk çağı ihmali ile Kompleks Travma Sonrası Stres Bozukluğu arasındaki ilişkide yakın partner şiddeti, duygu düzenleme güçlüğü ve suç davranışlarının rolünün incelenmesi
Examining the role of intimate partner violence, emotion regulation difficulties and criminal behaviors in relationship between childhood neglect and Complex Post Traumatic Stress Disorder
- Tez No: 891595
- Danışmanlar: PROF. DR. KAYIHAN OĞUZ KARAMUSTAFALIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Adli Tıp, Psikiyatri, Psikoloji, Forensic Medicine, Psychiatry, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı ihmali, kompleks travma, yakın partner şiddeti, suç davranışları, duygu düzenleme güçlüğü, Childhood neglect, complex trauma, intimate partner violence, criminal behaviors, emotion regulation difficulties
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Adli Tıp ve Adli Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Çocuk ihmali kronik olarak süregiden bir kötü muamele türü olarak bilinmektedir. Tekrar eden travma sonrası gelişen bir ruh sağlığı sorunu olarak tanımlanan Kompleks Travma Sonrası Stres Bozukluğu (KTSSB) çocuk ihmali ile ilişkilendirilmektedir. Bu çalışma, çocukluk çağı ihmali ile KTSSB arasındaki ilişkide duygu düzenleme güçlüğü, yakın partner şiddeti ve suç davranışlarının aracı rollerini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma örneklemi, evli veya romantik bir ilişkisi olan 680 kişiden oluşmaktadır. Bu araştırmada elde edilen sonuçlar araştırmanın temel hipotezini desteklemekle birlikte, yalnızca fiziksel ihmal ve KTSSB arasındaki ilişkide duygu düzenleme güçlüğü, ilişkide şiddete maruz kalma ve suç davranışlarının aracılık etkisinin incelendiği model istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Fiziksel ihmal ile KTSSB arasındaki ilişkide duygu düzenleme güçlüğü, ilişkide şiddet uygulama eğilimi ve suç davranışlarının aracı rolünün incelendiği model istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. İlaveten, duygusal ihmal ile KTSSB arasındaki ilişkiye duygu düzenleme güçlüğü, yakın partner şiddeti (ilişkide şiddet uygulama/ilişkide şiddete maruz kalma) ve suç davranışlarının aracılık ettiği gözlenmiştir. Bu çalışmada test edilen modelin ortaya koyduğu aracılık rolleri daha önceki çalışmalar tarafından benzer bir modelle test edilmemiş olması bakımından önem arz etmekte, gelecekteki çalışmalar tarafından bağımlı değişken ile bağımsız değişken arasındaki ilişkiye aracılık edebilecek farklı değişkenler için fikir verici olması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Child neglect is known as a form of chronic mistreatment that persists over time. Complex Post-Traumatic Stress Disorder (CPTSD), defined as a mental health issue that develops following repeated trauma, is associated with child neglect. This study aims to examine the mediating role of emotion regulation difficulties, intimate partner violence, and criminal behaviors in the relationship between childhood neglect and CPTSD. The study sample consists of 680 individuals who are married or in a romantic relationship. The results obtained in this study support the main hypothesis of the research. However, the model examining the mediating effects of emotion regulation difficulties, exposure to violence in relationships, and criminal behaviors in the relationship between physical neglect and CPTSD was not statistically significant. On the other hand, the model that examined the mediating roles of emotion regulation difficulties, tendencies to perpetrate violence in relationships, and criminal behaviors in the relationship between physical neglect and CPTSD was statistically significant. Additionally, it was observed that emotion regulation difficulties, intimate partner violence (tendencies to perpetrate violence in relationships/exposure to violence in relationships), and criminal behaviors mediate the relationship between emotional neglect and CPTSD. The mediation roles identified by the tested model in this study are significant because they have not been previously tested with a similar model in earlier research. It is expected that this will provide insights for future studies on different variables that could mediate the relationship between dependent and independent variables.