Türkiye'deki teşvik politikalarının yenilenebilir enerji tüketimine etkisi: seçilmiş ülkeler özelinde bir değerlendirme
The effect of incentive policies in turkey on renewable energy consumption: an evaluation specific to selected countries
  1. Tez No: 891727
  2. Yazar: KEVSER CİHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET TEMİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji, enerji politikaları, yenilenebilir enerji kaynakları, vergi teşvikleri, Türkiye'de yenilenebilir enerjiye yönelik vergi teşvikleri, Brezilya, Hindistan, Çin, ABD ve Almanya yenilenebilir enerji politikası, Energy, energy policies, renewable energy sources, tax incentives, tax incentives for separable energy in Turkey, separable energy policy of Brazil, India, China, USA and Germany
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZET TÜRKİYE'DEKİ TEŞVİK POLİTİKALARININ YENİLENEBİLİR ENERJİ TÜKETİMİNE ETKİSİ: SEÇİLMİŞ ÜLKELER ÖZELİNDE BİR DEĞERLENDİRME Kevser CİHAN Yüksek Lisans Tezi FIRAT ÜNİVERSİTESİ Sosyal Bilimleri Enstitüsü İKTİSAT ANA BİLİM DALI İktisat Programı Ağustos 2024, Sayfa: IX + 91 Tüm dünyada nüfusun hızla artması sonucu süre gelen teknoloji ve sanayi sektörü gibi birçok sektördeki büyümeler enerjiye olan ihtiyacı doğurmuştur. Fosil yakıtların kendini yenileyemedikleri ve dünya genelinde dengeli bir dağılım gerçekleştirmedikleri için neslinin tükenme tehlikesinin olması kendini yenilenebilir enerji kaynaklarına bırakmıştır. Enerji ihtiyacında dışa bağımlı olan ülkemiz için bu kaynaktan yararlanılması çok önemlidir. Türkiye bulunduğu konum itibariyle yenilenebilir kaynak bakımından potansiyeli çok yüksek bir ülkedir. Ancak potansiyeli daha düşük ülkelerle karşılaştırıldığında bu kaynakları yeteri kadar kullanmadığı görülmektedir. Bu çalışmada Türkiye'deki teşvik politikalarının yenilenebilir enerji tüketimine etkisini seçilmiş ülkeler (Brezilya, Hindistan, Çin, ABD ve Almanya) özelinde değerlendirerek incelenmesi amaçlanmıştır. Literatüre dayalı ele alınan bu çalışmada ilk olarak yenilenebilir enerjiye yönelik kavramsal bir bakış ele alınmış. Bu başlıkta enerji tanımı ve kaynakları detaylı açıklanmıştır. İkinci bölümde yenilenebilir enerji ile ilgili konular çeşitli alt başlıklarıyla incelenmiştir. Üçüncü bölümde Türkiye ve seçilmiş ülke (Brezilya, Hindistan, Çin, ABD ve Almanya) potansiyelleri tespit edilmiş. Son olarak ise dördüncü bölümde yenilenebilir enerji teşvik politikaları açısından Türkiye'nin SWOT Analizi yapılmış ve seçilmiş ülkeler (Brezilya, Hindistan, Çin, ABD ve Almanya) ile karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırma sonucunda hepsinin birbirinden bağımsız teşvik politikalarını kullandıkları ve farklı sonuçlarla karşılaştıkları gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF INCENTIVE POLICIES IN TURKEY ON RENEWABLE ENERGY CONSUMPTION: AN EVALUATION SPECIFIC TO SELECTED COUNTRIES Kevser CİHAN Master Thesis FIRAT UNIVERSITY Graduate School of Social Sciences DEPARTMAN OF ECONOMICS Economy Program August- 2024, Page: IX + 91 As a result of the rapid development of growth all over the world, the growth in many sectors such as the incoming technology and the industrial sector has created a need for energy. Since fossil fuels cannot renew themselves and are in danger of extinction in order to be distributed widely around the world, it has been left to energy sources that can replace themselves. It is very important to take advantage of this resource to meet the energy needs. Turkey is a country with a very high potential in terms of resources due to its location. However, it seems that the potential is not used enough for the resources in lower countries. This continues to be examined by evaluating the reduction of incentive policies in Turkey specifically for countries devoted to energy consumption (Brazil, India, China, the USA and Germany). This literary achievement first captured a comprehensive view of divided energy. In this title, the definition and sources of energy are explained in detail. The division of the second part is characterized by various subheadings on energy-related topics. In the third part, the potentials of Turkey and selected countries (Brazil, India, China, USA and Germany) were identified. Finally, in the fourth chapter, Turkey's SWOT Analysis was made in terms of energy policies and compared with selected countries (Brazil, India, China, USA and Germany). With this result, independent incentive policies were implemented and it was observed that different results were encountered.