1935-1936 Adana Türk Sözü Gazetesi Londra ve Berlin haberleri
1935-1936 Adana Türk Söz Newspaper London and Berlin news
- Tez No: 892490
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLİN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Basın, Adana Türk Sözü, Gazete, Adana, Ferit Celal Güven, Press, Adana Turkish Word, Newspaper, Adana, Ferit Celal Güven
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırmada 1 Ocak 1934 tarihinde yayınlanmaya başlayan gündelik ve siyasi nitelikli Türk Sözü gazetesi incelenmiştir. Adana yerel basınında önemli bir yere sahip olan gazete, Adana'da hükümet konağı yakınlarında yayın hayatına başlamış kurucusu ve başyazarı Ferit Celal Beydir. Mesul müdürü ise Fahri Beydir. Kardeşi Nevzat Güven ve zaman içinde değişen kadrosu ile 1966 ya kadar yayınlanmıştır. Gazete daha çok siyasi içerikli bir gazete olmakla birlikte zaman zaman güncel haberlere de yer vermiştir. Adana ve civarı yerel haberlerde gazetede yer almıştır. Son sayfasını ilan ve reklamlara ayıran gazete, o dönem için Adananın önde gelen gazetelerinden biri olmuştur. Ulusal ve uluslararası haberlerin yanı sıra Adana tarihinin siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel yapısı ile de ilgili pek çok haber ve bilgiyi okuyucusu ile buluşturarak Adana'ya önemli katkılarda bulunmuştur. Çalışmada arşiv tarama yöntemi kullanılarak Adana Türk sözü gazetesinde yer alan haberler günümüz Türkçesine çevrilmiştir. Gazetenin yayın hayatı, yazı heyeti, düşünce yapısı, iç ve dış gelişmeler hakkındaki görüşleri değerlendirilmiştir. Adana Türk Sözü gazetesi koleksiyonunu esas alan bu çalışma diğer kaynaklarla desteklenmiştir. Böylece dönemin olaylarının doğrulanması sağlanmıştır. Yapılan çalışmayla Türkiye geneli ve Adana özelinde Adana Türk Sözünün basın tarihimize katkıları ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER'S THESIS 1935-1936 ADANA TÜRK SÖZÜ NEWSPAPER LONDON AND BERLIN NEWS GÜRBÜZ, İsmihan Department of History Advisor: Doç. Dr. Gülin Öztürk August 2024, 82 pages In this research, the daily and political newspaper Adana Türk Sözü, which started to be published on January 1, 1934, was examined. The newspaper, which has an important place in the local press of Adana, started its publishing life near the government office in Adana, and its founder and chief writer is Ferit Celal Bey. The responsible manager is Fahri Bey. It was published until 1966 with his brother Nevzat Güven and its staff that changed over time. Although the newspaper was a newspaper with mostly political content, it also included current news from time to time. Adana and its surroundings were featured in local news. The newspaper, which devoted its last page to announcements and advertisements, became one of the leading newspapers of Adana at that time. In addition to national and international news, he has made significant contributions to Adana by bringing many news and information about the political, social, economic and cultural structure of Adana's history to his readers. In the study, the news in Adana Türk Sözü newspaper was translated into today's Turkish by using the archive scanning method. The newspaper's publishing life, editorial staff, mentality, and views on internal and external developments were evaluated. This study, based on the collection of Adana Türk Sözü newspaper, was supported by other sources. Thus, the events of the period were verified. With this study, the contributions of the Turkish Word to our press history in Türkiye in general and in Adana in particular have been revealed.