An investigation into the effects of self-directed learning on preparatory efl learners' language learning attitudes and strategies
Öz-yönetimli öğrenme modelinin yabancı dil olarak ingilizce öğrenen hazırlık öğrencilerinin öğrenme tutum ve stratejilerinin etkileri üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 892729
  2. Yazar: NESLİHAN GÜNDOĞDU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLDEN TÜM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öz yönetimli dil öğrenme, öğrenci algıları, tutumlar, KWL tablosu, otonomi, Self-directed language learning, learner perceptions, attitudes, KWL chart, autonomy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Eğitimin insan hayatında önemli olmasından dolayı her dönemin özelliklerine ve öğrencilerin ihtiyaçlarına göre farklı yöntemler kullanılmıştır. Günümüzde önem kazanmaya başlayan ve üzerinde çalışma yapılan ve 21. Yüzyılın öğrenme becerilerinden kabul edilen yöntem öz-yönetimli öğrenmedir. Öz-yönetimli öğrenme,“bireylerin öğrenme ihtiyaçlarını teşhis etmede, öğrenme hedeflerini formüle etmede, öğrenme için insan ve zihinsel kaynakları belirleme, uygun seçim ve uygulama konusunda başkalarının yardımıyla veya yardımı olmaksızın inisiyatif aldıkları bir süreç”olarak tanımlanır (Knowles, 1975). Öz-yönetimli öğrenme eğitimin diğer alanlarında olduğu gibi dil eğitiminde de kullanılmaktadır. Dil öğrenimi üzerindeki olumlu etkilerini ortaya koymak için araştırma çalışmaları yapılmaktadır. Daha önceki araştırma çalışmalarında katılımcılara uygulanan anketler, öz-yönetimli öğrenme üzerine yapılan deneysel çalışmaların sayısının az olduğunu ve bu alanda daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu ortaya koymaktadır. Deneysel çalışmanın amacı, katılımcıların öz-yönetimli dil öğrenme (SDLL) tutumunu ve stratejik davranışlarını SDLL etkinlikleriyle geliştirmek ve onların öz-yönetimli öğrenen bir birey olmaları için adım atmalarını teşvik etmektir. Bunu sağlamak için, bir devlet üniversitesinin Deney ve Kontrol grubuna rastgele atanan A2 düzeyindeki lisans öğrencileriyle yarı-deneysel bir çalışma yapılmıştır. Deney grubunda yer alan katılımcılarla on altı haftalık bir çalışma yürütülmüştür. Kontrol grubundaki katılımcılar normal akademik programlarına devam etmiştir. Veri toplama araçları; Kendi Kendine Dil Öğrenme Tutum Ölçeği ve Kendi Kendine Dil Öğrenme Stratejisi Ölçeği, öğrencilerin öğrenme günlükleri, açık uçlu sorular ve odak grup görüşmeleri olarak belirlenmiştir. Nicel verilerin analizi onaltı haftalık çalışmanın ardından SPSS 22.0 kullanılarak yapılmıştır. İstatistiksel analizler için T-testi ve Kovaryans analizi yapılmıştır. Nitel veriler için ise içerik analizi uygulanmıştır. Çalışmayla ilgili istatistiksel sonuçlar, Deney Grubundaki katılımcıların Kontrol Grubuyla karşılaştırıldığında öz-yönetimli dil öğrenme ve strateji kullanma tutumlarında anlamlı bir fark olduğunu göstermiştir. Akademik dönemin sonunda Deney ve Kontrol grubundaki katılımcılara Kendi Kendine Dil Öğrenme Tutum Ölçeği ve Kendi Kendine Dil Öğrenme Stratejik Tutum Ölçeği kalıcılık testi olarak verilmiştir. Kalıcılık testinin istatistiksel sonucu; Kontrol Grubuyla karşılaştırıldığında öz-yönetimli dil öğrenme ve strateji kullanma tutumlarında Deney Grubundaki katılımcıların lehine anlamlı bir fark olduğunu göstermiştir. Öğrenme günlükleri, açık uçlu sorular ve odak grup görüşmelerinden elde edilen geri bildirimler, katılımcıların sınıf ortamında uygulanan öz-yönetimli dil öğrenme etkinliklerinden yararlandıklarını, öz-yönetimli dil öğrenimine ve kullanılan stratejilere karşı daha olumlu bir tutum geliştirdiklerini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Since education is essential in human life, different methods have been utilized according to the needs of the students and the characteristics of the period. In recent years self-directed learning method, regarded as a 21st century skill, has gained importance and been used in research studies. Self-directed learning is defined as“a process in which individuals take the initiative, with or without the help of others, in diagnosing their learning needs, formulating their learning goals, identifying human and mental resources for learning, choosing and implementing appropriate learning strategies, and evaluating learning outcomes”(Knowles, 1975). Self-directed learning is implemented in language learning as well as in other areas of education. Research studies are conducted to investigate its positive effects on language learning. Surveys administered to the participants in prior research studies reveal that the number of experimental studies carried out on self-directed language learning is low and further research is required. The study aims to enhance the participants' self-directed language learning (SDLL) attitude and strategic behavior with SDLL activities and encourage them to take a step further to be a self-directed learner. A quasi-experimental study was conducted with undergraduate students (A2 level) randomly assigned to either the Experimental or the Control Group from a state university. The Experimental Group underwent a sixteen-week study intervention, whereas the Control Group followed their regular academic schedule. Data collection tools were the Self-directed Language Learning Attitude Scale and Strategic Behavior Scale, learning logs an open-ended questionnaire and focus group interviews. Statistical analysis of the quantitative data was conducted using SPSS 22.0 following the sixteen-week treatment period. Statistical analysis included t-tests and covariance analysis. Content analysis was carried out for the qualitative analysis. The study's statistical findings revealed a significant difference in the attitudes toward self-directed language learning and strategic behavior between the Experimental Group and the Control Group. At the end of the academic term, the participants in both groups were implemented the Self-directed Language Learning Attitude Scale and the Self-directed Language Learning Strategic Behavior Scale as permanence tests that displayed a significant difference in the attitudes towards self-directed language learning and the strategic behavior between these two groups. The feedback obtained from the learning logs, open-ended questionnaires, and focus group interviews indicated the benefits the participants got from SDLL activities implemented in-class sessions and a more positive attitude developed towards SDL language learning and strategic behavior.