جهود الشيخ طيب البحركي (ت.2023م) في الفقه الإسلامي: دراسة وتحليلاً
Tayyib el-Baharkî'nin (Ö. 1444/2023) İslam hukuku alanındaki çalışmaları ve değerlendirilmesi
  1. Tez No: 892783
  2. Yazar: HISHAM ISAM TAYEB
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET İNANIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Fıkıh, Tayyib el-Bahrki, Çalışmalar, Tercihler, Hucecil el-Müttekî, Jurisprudence, Sheikh Tayyib Al-Bahraki, Islamic Law, Shafi'i School, Fatwas, Contemporary Islamic Issues
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu tez, Şeyh Tayyib el-Bahrki'nin fıkhî çabaları ve analizini kapsamaktadır. Çağdaşları arasında öne çıkan ve Kuzey Irak'ın önde gelen âlimlerinden biri olarak tanınan el-Bahrki, siyasi, ekonomik, bilimsel ve güvenlik alanlarında birçok dalgalanmanın yaşandığı bir dönemde bu konuları açıklamaya gayret etmiştir. Çeşitli bilim ve sanat dallarında üstün başarı gösteren el-Bahrki, birçok eser kaleme almıştır. Bu eserler şunlardır: 1. Hucecil el-Müttekîn fi Ba'zıl el-Mesâîl min Fu'd-dîn 2. İrşâd el-Muhtedîn fi Îzâh Ba'zıl el-Mesâîl min Fu'd-dîn 3. Mecma' el-Cevâhir en-Nîka fi Ba'zıl el-Mesâîl eş-Şer'iyye ed-Dakîka El-Bahrki'nin çabalarını incelerken araştırmacı, Şeyh'in hayatı, biyografisi ve akademik geçmişini tarihsel betimleyici bir yaklaşımla ele almıştır. İslam fıkhına yaptığı katkılar ve fıkhî tercihleri değerlendirilirken ise betimleyici ve analitik bir yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın dikkat çekici bulgularından biri, el-Bahrki'nin eserlerinde dile getirdiği başlıca konuların, cahillerin fetva vermesi, yeni ve çağdaş muamelelerin ortaya çıkması, İslam'ın hükümlerine meydan okuyanlara karşı cevaplar sunulması ve aşırıcı mezheplere yönelik eleştiriler gibi başlıklarda yoğunlaşmasıdır. El-Bahrki, fıkhî tercihlerinde Şafiî mezhebine bağlı kalmıştır. El-Bahrki'nin yaşadığı dönemde verdiği önemli fetvalardan bazıları şunlardır: Zorunlu durumlar haricinde sandalyede namaz kılınmasının caiz olmaması, müezzinin huzurunda elektronik ezan okunmasının caiz olmaması, camilerde kılınamayan namazların evlerde kılınmasının uygun görülmesi. Ayrıca, salgın hastalık dönemlerinde evde namaz kılmanın caiz olduğuna ilişkin fetva da Peygamber Efendimiz dönemindeki örneklere atıfta bulunularak verilmiştir. Bankalardan emlak kredisi almanın tefecilik olarak değerlendirilmesi gibi konular da el-Bahrki'nin fıkhî düşüncesinde yer almaktadır. Bu fetvalar, yazarın fıkhî zenginliğini ve bilimsel yetkinliğini yansıtmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to study and analyze the jurisprudential efforts of Sheikh Tayyib Al-Bahraki (d. 2023 AD), one of the most prominent contemporary scholars in northern Iraq. Al-Bahraki distinguished himself among his peers, achieving renown during a time marked by significant political, economic, scientific, and security upheavals, all of which shaped his education and scholarly development. Excelling in various sciences and arts, he authored numerous works, leaving behind a rich jurisprudential legacy that includes three notable books: «The Arguments of the Righteous in Some Issues from the Branches of Religion», «Guidance of the Converts in Clarifying Some Issues from the Branches of Religion», and «The congregation elegant Jewels in Some Delicate Legal Issues». To explore Al-Bahraki's contributions, the researcher employed a historical descriptive approach to trace the sheik's life, biography, and scholarly achievements, alongside an inductive analytical approach to examine his contributions to Islamic jurisprudence, his choices, and his jurisprudential preferences. One of the study's most prominent findings is that Sheikh Al-Bahraki's motivations for writing were driven by the emergence of uninformed fatwas, new forms of contemporary transactions, and the need to respond to extremist groups advocating for the excommunication and condemnation of others. Al-Bahraki also addressed those who questioned or challenged Islamic rulings. He followed the Shafi'i school in his jurisprudential choices and issued contemporary fatwas, such as the inadmissibility of prayer on chairs except in cases of extreme necessity, the prohibition of using the electronic call to worship in the presence of a muezzin, the permissibility of home prayers when legitimate reasons prevent mosque attendance, and the declaration of (prayers during travel) in times of epidemics, as exemplified by the COVID-19 pandemic. Additionally, he ruled that taking real estate advances from banks constitutes usury. These and other fatwas underscore his extensive knowledge and scholarly rigor.