Düğümler ve DNA
Knots and DNA
- Tez No: 892791
- Danışmanlar: PROF. DR. TAMER UĞUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Matematik, Tıbbi Biyoloji, Biology, Mathematics, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Düğümler, Reidemeister hareketleri, denklikler, enzim, DNA, Knots, Reidemeister movements, equivalences, enzyme, DNA
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Topoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasında düğüm teorisinin esas kavramları ve problemlerinin üzerinde durularak DNA molekülü ile düğümler arasındaki ilişki incelendi. DNA ve DNA'nın topolojik yapısı üzerinde duruldu. Reidemeister hareketleri ile DNA'nın sarmal yapısı incelendi. Yöntem: Bu tez çalışmasında Topoloji, Düğüm ve DNA ile ilgili çalışmalardan faydalanarak, DNA'nın çift sarmal yapısı üzerinde uygulanabilirliği hakkında çalışmalar yaparak gerçekleştirilmiştir. Bulgular: İlk olarak Düğüm tanımlandı ve Düğüm Denklikleri tanımlandı. DNA' nın da yapısından bahsedildikten sonra bu denklikler ile DNA yapısının ilişkileri tanımlandı. Sonuç: DNA'nın yapısının düğüm denklikleri ve Reidemeister hareketleri ile ilişkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Purpose: This thesis study examined the relationship between the DNA molecule and knots by focusing on the basic concepts and problems of knot theory. Focused on DNA and its topological structure. The helical structure of DNA was examined with Reidemeister Movements. Method: This thesis study was carried out by making use of studies on Topology, knot and DNA, and by studying the applicability of DNA to the double helix structure. Findings: First, knot was defined and knot equivalences were defined. After talking about the structure of DNA, the relationships between these equivalences and the DNA structure were defined. Results: It has been observed that the structure of DNA is related to node equivalences and Reidemeister movements.