Konya Vilayeti bağlamında sürgünler (1839-1923)
Exiles in the context of Konya Province (1839-1923)
- Tez No: 892878
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH KIŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Nefy, Menfa, Menfi, İkamete Memur, Islah, Amendment, Culprit, Punishment, Place of Exile, Reclamation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 225
Özet
1839-1923 yılları arasında Konya vilayeti bağlamında sürgün olaylarının incelendiği bu çalışmada menfilerin sürgün sebepleri ve sürgün yerleri gibi hususlara dair bilgiler verilirken aynı zamanda af talepleri, menfa yerlerine uyum sağlayamama durumları ve ekonomik kaygıları gibi pek çok konudan da bahsedilmiştir. Konya'ya sürgüne ve Konya'dan sürgüne gönderilenler olarak iki ayrı şekilde menfilerin ele alındığı bu çalışmada, eldeki veriler Konya'ya sürgüne gönderilenlerin çoğunlukta olduğunu göstermiştir. Devletin suçluları Konya'ya göndermesinde ve burayı önemli bir sürgün mahalli olarak görmesinde bölgenin coğrafî konumu etkili olmuştur. Anadolu'nun merkezinde bulunan vilayet, dönemin ulaşım ve iletişim şartları düşünüldüğünde kendisinden daha iyi vilayetler olmakla birlikte bu imkâna sahip olmayan diğer vilayetlerle kıyaslandığında iyi bir menfadır. Ayrıca menfilerin firar etme ve iletişim kurma ihtimalleri düşünüldüğünde kazaların bu olanakları sağlamaması, geniş ve boş arazileri sebebiyle menfilere yerli halkı rahatsız etmeden yaşama imkânı sunması devlet tarafından tercih edilen bir menfa olmasına yol açmıştır. Fakat bu durum menfilerin nezdinde böyle değildir. Sadece Konya'ya gelen menfilerin bir kısmı, geldikleri bölgeyle ikliminin uyum sağlaması ve aileleri ile tanıdıklarının burada olması gibi sebeplerle bu bölgeyi seçmişlerdir.
Özet (Çeviri)
In this study, which examined the exiles in the context of Konya province between 1839 and 1923, information is given on issues such as the reasons for the exile of the exiled and their exile places, while many issues such as their requests for amnesty, their inability to adapt to their exile places and their economic concerns are also mentioned. In this study, where the exiles were discussed in two different ways as those exiled to Konya and those exiled from Konya, the available data shows that those exiled to Konya were in the majority. The geographical location of the region was influential for sending criminals to Konya and seeing it as an important exile place. The province located in the center of Anatolia was a good penal colony when compared to other provinces, although there were better provinces than it when considering the transportation and communication conditions of the period. In addition, considering the possibility of escape and communication of the culprits, the fact that the districts could not provide these opportunities, on the other hand, due to its large and empty lands, it offers the opportunity for the culprits to live without disturbing the local people, which has led to its being a preferred by the state. But this is not the case with exiles. Only some of the exiles who came to Konya chose this region for reasons such as the climate being compatible with the region they came from and their families and acquaintances being here.