Synthesis and characterization of symmetrical and asymmetrical dimeric BODIPY compounds
Simetrik ve asimetrik dimerik BODIPY bileşiklerinin sentezi ve karakterizasyonu
- Tez No: 892984
- Danışmanlar: PROF. DR. FİKRİYE TÜNCEL ELMALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Dimerik BODIPY, sentez, floresans, Dimeric BODIPY, synthesis, fluorescence
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Anorganik Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
BODIPY (4,4-Difluoro-4-bora-3a,4a-diaza-s-indasen) boyaları, hem floresans özellikleri hem de çarpıcı renkleriyle tanınan bileşiklerdir. Pirol ve farklı pirol türevlerinin kullanılmasıyla birlikte literatüre çok farklı sayıda BODIPY bileşiği eklenmiştir. Bu tez çalışmasında farklı uygulama alanlarında kullanılabilecek ve yeni molekül tasarımları için temel oluşturabilecek Dimerik BODIPY türevi olan Simetrik ve Asimetrik BODIPY bileşiklerinin sentezi gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma kapsamında öncelikle Dimerik BODIPY bileşiği sentezlenmiştir. Daha sonra Dimerik BODIPY bileşiğinin 4-florobenzaldehit 4-klorobenzaldehit, 4-bromobenzaldehit maddeleri ile tepkimesinden literatürde bulunmayan üç farklı Simetrik ve Asimetrik BODIPY türevleri sentezlenmiştir. Sentezlenen bu bileşiklerin yapıları UV-Vis, FTIR, MS ve NMR analiz teknikleri kullanılarak karakterize edilmiştir. Sentezlenen bu yeni Dimerik BODIPY türevi bileşikleri literatüre katkı sağlayarak, fotodinamik terapi, güneş pilleri veya biyomedikal gibi çeşitli alanlarda potansiyel uygulamalar sunarak ilgiyi üzerine çekebilir.
Özet (Çeviri)
BODIPY (4,4-Difluoro-4-bora-3a,4a-diaza-s-indacene) dyes are compounds known for both their fluorescence properties and striking colors. With the use of pyrrole and different pyrrole derivatives, many different BODIPY compounds have been added to the literature. In this thesis study, the synthesis of Symmetric and Asymmetric BODIPY compounds, which are Dimeric BODIPY derivatives that can be used in different application areas and form the basis for new molecule designs, was carried out. Within the scope of this study, a Dimeric BODIPY compound was first synthesized. Subsequently, three different Symmetric and Asymmetric BODIPY derivatives, not found in the literature, were synthesized from the reaction of the Dimeric BODIPY compound with 4-fluorobenzaldehyde, 4-chlorobenzaldehyde, and 4-bromobenzaldehyde. The structures of these synthesized compounds were characterized using UV-Vis, FTIR, MS and NMR analysis techniques. These newly synthesized Dimeric BODIPY derivative compounds can attract attention by contributing to the literature and offering potential applications in various fields such as photodynamic therapy, solar cells, or biomedical applications.