Ortaokul sosyal bilgiler ders kitaplarında selçuklu tarihî anlatımının tarih öğretimi açısından değerlendirilmesi
Evaluation of seljuk history narration in middle school social studies textbooks in terms of history teaching
- Tez No: 893190
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP ERCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Tarih Öğretimi, Sosyal Bilgiler Öğretimi, Selçuklu Tarihî Öğretimi, History Teaching, Social Studies Teaching, Seljuk History Teaching
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışma ortaokul sosyal bilgiler ders kitaplarında Selçuklu tarihî ile ilgili konuların öğretiminde karşılaşılan güçlükler üzerine odaklanmıştır. Tarih, insanlar için bir hafıza görevi üstlenir. Tarih bilincini taşıyan insanlar geçmişe bakarak geleceği inşa eder. Bu bilince sahip olanların oluşturduğu bir millet, millî özelliğini muhafaza eder ve geleceğe emin adımlarla yürür. İnsanların geleceği inşa edebilmesi, milletlerin dağılmayıp millî olma vasıflarını muhafaza edebilmeleri için tarih öğretimi oldukça önemlidir. Türkiye'de tarih öğretimi ilköğretimde başlamaktadır. İlköğretim kapsamında yer alan ortaokullarda tarih öğretimi sosyal bilgiler derslerinde yapılmaktadır. Tarih öğretimi yapılırken de birtakım sorunlarla karşılaşılmaktadır. Bu sorunların kaynağının öğretim programları ve ders kitapları olduğu, literatür incelemeleri ve ders öğretmenlerinin gözlemleriyle, tespit edilmiştir. Çalışmada, tarih öğretiminde karşılaşılan güçlüklerin kaynaklarından biri olarak kabul edilen sosyal bilgiler ders kitaplarında yer alan Selçuklu tarihî içeriği tarih öğretimi açısından değerlendirilmiştir. Bu amaçla ders kitaplarında yer alan ilgili içerik analize tabi tutulmuştur. Bu bağlamda ders kitapları; gelişim, öğrenme ve kavram öğretimi, öğretimin temel ilkeleri, içerik, dil ve anlatım, görsel unsurlar ve ölçme değerlendirme yönünden incelenmiştir. Yapılan inceleme sonucunda tespit edilen eksikliklerin giderilmesi yönünde öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the difficulties encountered in teaching topics related to Seljuk History in secondary school social studies textbooks. History serves as a memory for people. People who are conscious of history build the future by looking at the past. A nation formed by those who have this consciousness preserves its national characteristic and walks confidently into the future. History teaching is very important for people to be able to build the future, for nations not to disintegrate and to preserve their nationality. In Turkey, history teaching starts in primary education. In secondary schools within the scope of primary education, history teaching is carried out in social studies courses. Some problems are encountered during history teaching. It has been determined that the source of these problems are curricula and textbooks through literature reviews and observations of course teachers. In this study, the content of Seljuk History in social studies textbooks, which is accepted as one of the sources of difficulties encountered in history teaching, was evaluated in terms of history teaching. For this purpose, the relevant content in the textbooks was analysed. In this context, textbooks were analysed in terms of development, learning and concept teaching, basic principles of teaching, content, language and expression, visual elements and assessment and evaluation. As a result of the analysis, suggestions have been developed to eliminate the deficiencies identified.