Telif hakkının sınırlandırılması
Limitations to copyright
  1. Tez No: 893227
  2. Yazar: AHMET SAİD TAŞTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HACI CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Telif hakkı, fikri mülkiyet, eser, sınırlama, istisna, kamu yararı, adil kullanım, dijitalleşme, internet, Copyright, intellectual property, work, limitation, exception, public interest, fair use, digitalization, internet
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu yüksek lisans tezi, fikri mülkiyet hukukunun önemli bir kavramı olan telif hakkının sınırlandırılmasını incelemektedir. Telif hakkı, yaratıcısının hususiyetini taşıyan fikir ve sanat eserlerini koruyan, eser sahibine mali ve manevi haklar tanıyan bir hukuki mekanizmadır. Çalışmanın temel odak noktası, telif hakkına getirilen sınırlamalardır. Bu sınırlamalar, eser sahibinin haklarını belirli ölçüde kısıtlarken, toplumun bilgiye ve kültüre erişimini kolaylaştırmayı, eğitim ve öğretimi desteklemeyi, bilimsel gelişmeyi teşvik etmeyi ve kültürel çeşitliliği korumayı amaçlar. Telif hakkının sınırlandırılması hem yasal düzenlemeler hem de sözleşmeler yoluyla gerçekleşebilir. Yasal sınırlandırmalar, kamu yararı veya genel menfaat gibi nedenlerle kanun koyucu tarafından getirilirken, sözleşmelerle yapılan sınırlandırmalar ise eser sahibinin kendi iradesiyle gerçekleşir. Tezimizde, ulusal ve uluslararası hukukta telif hakkının sınırlandırılmasına ilişkin yasal düzenlemeler detaylı bir şekilde incelenmekte ve bu düzenlemelerin uygulamada karşılaşılan sorunlar tartışılmaktadır. Özellikle internet ve sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla ortaya çıkan yeni kullanım biçimleri ve telif hakkı ihlalleri, telif hakkının sınırlandırılması konusundaki güncel tartışmalara ilişkin değerlendirmeler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
This master's thesis examines the limitations to copyright, a crucial concept in intellectual property law. Copyright is a legal mechanism that protects intellectual and artistic works bearing the creator's unique characteristics, granting authors economic and moral rights. The primary focus of the study is the limitations imposed on copyright. These limitations, while restricting the rights of authors to a certain extent, aim to facilitate public access to information and culture, support education and research, promote scientific progress, and preserve cultural diversity. Copyright limitations can be implemented through both legal regulations and contracts. Legal limitations are imposed by lawmakers for reasons such as public interest or benefit, while contractual limitations are based on author's own volition. The thesis provides a detailed examination of the legal regulations concerning copyright limitations in national and international law and discusses the challenges encountered in their practical application. In particular, the proliferation of new forms of use and copyright infringements arising from the widespread use of the internet and social media has further complicated the debates surrounding copyright limitations. The thesis also includes assessments regarding current discussions on the limitations of copyright, particularly in light of the new forms of use and copyright infringements that have emerged with the widespread use of the internet and social media.