Web 2.0 araçlarıyla hazırlanan etkinliklerin 7. sınıf öğrencilerinin dil bilgisi başarılarına ve Türkçe dersi motivasyonlarına etkisi
The effect of activities prepared with web 2.0 tools on 7th grade students' grammar achievement and Turkish lesson motivation
- Tez No: 893228
- Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZHAN SEVİM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Web 2.0 araçları, dil bilgisi, motivasyon, başarı, Web 2.0 tools, grammar, motivation, success
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 242
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı web 2.0 araçlarıyla hazırlanan etkinliklerin 7. sınıf öğrencilerinin dil bilgisi başarılarına ve Türkçe dersi motivasyonlarına etkisini incelemektir. Yöntem: Karma yöntem araştırma desenlerinden açıklayıcı sıralı desene göre hazırlanan araştırma, 2022-2023 eğitim- öğretim yılı bahar döneminde Erzurum ilinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı TOKİ ve Çayırtepe Ortaokullarında öğrenim gören toplam 96 öğrenci ile 16 haftayı kapsayacak şekilde yürütülmüştür. Öğrencilerle Web 2.0 araçları ile hazırlanan dil bilgisi içerikleriyle ders işlenmiştir. Veri toplama aracı olarak dil bilgisi başarı testi ve Türkçe dersine yönelik motivasyon ölçeği ve görüşme formları kullanılmıştır. Çalışmanın nicel bölümünde ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel araştırma deseni kullanılmıştır. Deney grubunda web 2.0 destekli dil bilgisi uygulamalarıyla ders işlenirken kontrol grubunda mevcut öğretim programına göre dil bilgisi etkinliklerine yer verilmiştir. Deneysel uygulamanın ardından her iki gruba da başarı testi ve motivasyon ölçeği uygulanmıştır. Başarı ve motivasyon arasındaki ilişkinin tespit edilmesi için Pearson Korelasyon uygulanmıştır. Veri analizinde bağımlı örneklem t testi, bağımsız örneklem t testi, Mann Whitney-U ve Wilcoxon işaretli sıralar testi ve Pearson Korelasyon kullanılmıştır. Araştırmanın nitel bölümünde olgubilim deseni kullanılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme formu ile öğrencilerin ve öğretmenlerin uygulamaya ilişkin görüşleri alınmıştır. Görüşlerin betimsel analizinde Maxquda analiz programı kullanılmıştır. Son aşamada da nicel ve nitel veriler bütünleştirilmiştir. Bulgular: Araştırmada deney ve kontrol gruplarının başarı ve motivasyon ortalamaları arasında anlamlı bir fark vardır ve bu fark deney gruplarının lehinedir. TOKİ Ortaokulunda başarı testinden elde edilen bulgulara göre son testte deney ve kontrol grupları arasında küçük düzeyde anlamlı farklılık vardır ve deney grubunun lehinedir. Çayırtepe Ortaokulunda ise başarı testinden elde edilen bulgulara göre son testte deney ve kontrol grupları arasında büyük düzeyde anlamlı farklılık vardır ve deney grubunun lehinedir. Türkçe dersine yönelik motivasyon ölçeğinden elde edilen bulgulara göre TOKİ Ortaokulunda da Çayırtepe Ortaokulunda da son testte deney ve kontrol grupları arasında büyük düzeyde anlamlı farklılık vardır ve deney grupları lehinedir. Öğretmen ve öğrencilerden alınan görüşler ise genel itibarıyla olumludur ve araştırmanın nicel boyutunda oluşan farkı açıklamaktadır. Sonuçlar: Araştırma sonuçlarına göre web 2.0 araçlarıyla yapılan uygulamaların öğrencilerin başarısı ve motivasyonu üzerinde olumlu etkisi bulunmaktadır. Hazırlanan dijital içerikler öğrencilerin öncelikle motivasyonlarını artırmış, sonra da başarılarında anlamlı farklılıklar meydana getirmiştir. Web 2.0 araçlarıyla yapılan öteki çalışmalarda da benzer sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this research is to examine the effect of web 2.0 tools on the success and motivation of Turkish language lessons of 7th grade students in teaching grammar. Method: The research, prepared according to the explanatory sequential design, one of the mixed method research designs, was conducted in the spring semester of the 2022-2023 academic year with a total of 96 students studying at TOKİ and Çayırtepe Secondary Schools affiliated with the Ministry of National Education in Erzurum province, covering 16 weeks. The course was taught with the students using grammar content prepared with web 2.0 tools. Grammar achievement test, motivation scale for Turkish lesson and interview forms were used as data collection tools. In the quantitative part of the study, a pretest-posttest control group quasi-experimental research design was used. While the lesson was taught with web 2.0 supported grammar applications in the experimental group, grammar applications were included in the control group according to the current curriculum. After the experimental activity, achievement test and motivation scale were applied to both groups. Pearson Correlation was applied to determine the relationship between success and motivation. Dependent sample t test, independent sample t test, Mann Whitney-U, Wilcoxon Signed Rank test and Pearson Correlation were used in data analysis. Phenomenological design was used in the qualitative part of the research. The opinions of students and teachers about the intervention program were obtained with a semi-structured interview form. Maxquda analysis program was used in the descriptive analysis of the opinions. In the last stage, quantitative and qualitative data were integrated. Findings: In the study, there is a significant difference between the achievement and motivation averages of the experimental and control groups, and this difference is in favor of the experimental groups. According to the findings obtained from the achievement test, there is a small significant difference between the experimental and control groups in the post-test at TOKİ Middle School, and it is in favor of the experimental group. According to the findings obtained from the achievement test, there is a large significant difference between the experimental and control groups in the post-test at Çayırtepe Middle School, and it is in favor of the experimental group. According to the findings obtained from the motivation scale for the Turkish lesson, there is a large significant difference between the experimental and control groups in the post-test at both TOKİ Middle School and Çayırtepe Middle School, and it is in favor of the experimental group. The opinions obtained from the teachers and students are generally positive and explain the difference in the quantitative dimension of the study. Conclusions: According to the results of the study, the applications made with web 2.0 tools have a positive effect on the success and motivation of the students. The prepared digital content first increased the students' motivation and then created significant differences in their success. Similar results have been reached in other studies conducted with web 2.0 tools.