Terapötik oyunun okul öncesi çocuklarda hemşirelik girişimleri ve tıbbi materyal korkusuna etkisi
The effect of therapeutic game on nursing initiatives and fears of medical materials in preschool children
  1. Tez No: 893271
  2. Yazar: FİLİZ KARACA DEVELİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Hemşirelik girişimleri, Hastane materyalleri, Korku, Oyun
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Bu çalışma, terapötik oyunun okul öncesi çocuklarda hemşirelik girişimleri ve tıbbi materyal korkusuna etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Randomize kontrollü deneysel bu araştırma, Aydın İl merkezinde bulunan bir devlet ilkokulunda 1 Mart- 1 Haziran 2023 tarihleri arasında okul öncesi eğitim alan 80 çocuk (çalışma:40 ve kontrol:40) ile gerçekleştirildi. Çalışma grubunda yer alan çocuklar için araştırmacı tarafından çocukların yaş ve gelişim özellikleri dikkate alınarak hemşirelik girişimleri ve tıbbi materyaller oyuncak çocuk maketi üzerinden terapötik oyun yöntemi ile anlatıldı. Beş farklı gruptan oluşan 8 çocuğun yer aldığı her bir grup ile haftada bir gün olmak üzere terapötik oyun etkinliği gerçekleştirildi. Terapötik oyun etkinliği toplam 40 çocuk ile 4 haftada tamamlandı. Araştırmanın verileri“Tanıtıcı Bilgi Formu”ve“Çocuklarda Hemşirelik Girişimleri ve Kullanılan Materyallere Karşı Korku Ölçeği”kullanılarak toplandı. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, ki-kare testi ve t testi kullanıldı. Bulgular: Çalışma ve kontrol grubuna ait tanımlayıcı özelliklerden anne eğitim durumu dışında iki grup arasında fark olmadığı belirlendi (p˂0,01). Girişim öncesi çalışma ve kontrol grubu korku puanları arasında anlamlı bir farklılık bulunmazken, terapötik oyun etkinliği sonrasında çalışma grubu korku puanları, kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde azaldı (p˂0,05). Sonuç: Okul ortamında çocuk hemşiresi tarafından uygulanan terapötik oyunun, okul öncesi dönem çocuklarında hemşirelik girişimleri ve tıbbi materyallere karşı korkuyu azaltmada etkili olduğu sonucuna ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to determine the effect of therapeutıc play on the fear of nursing interventions and medical procedures and materials in preschool children. Materials and Method: The randomized controlled experimental study was conducted over the period of March 1 - June 1, 2023 at a public elementary school in the city of Aydın, Aydın Province, with 80 preschool children (study group: 40; controls: 40). Taking into consideration the age and developmental stage of the children, the researcher used a doll as part of the technique of therapeutıc play to explain the nursing interventions and medical procedures and materials to the children in the study group. Therapeutic play activity was held once a week with each group of 8 children from five different groups. The therapeutic play activity was completed in 4 weeks with a total of 40 children. The data for the study were collected with a“Descriptive Data Form”and the“Children's Fear of Nursing Interventions and Medical Procedures and Materials Scale”. Descriptive statistics, the chi-squared test and the t-test were employed in the data analysis.