Ortognatik cerrahi hastalarında nazal solunum ve 3 boyutlu hava yolu hacim değişikliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of nasal breathing and 3d airway volume change in orthognathic surgery patients
- Tez No: 893270
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA TEMİZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Ortognatik Cerrahi, Nazal hava akımı, Nazal hava yolu direnci, Nazal volüm, Akustik Rinometri, Rinomanometri, Orthognathic Surgery, Nasal airflow, Nasal airway resistance, Nasal volume, Acoustic rhinometry, Rhinomanometry
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
ORTOGNATİK CERRAHİ HASTALARINDA NAZAL SOLUNUM VE 3 BOYUTLU HAVA YOLU HACİM DEĞİŞİKLİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Bu çalışmanın amacı ortognatik cerrahide maksiller hareketlerin nazal hava yolu hacim değişikliği üzerine etkisini ve bunun hava akımı ve direnci ile korelasyonunu değerlendirmektir. Başlangıçta 28 hastayı içeren bu çalışma, Sınıf II (6 hasta) veya Sınıf III (19 hasta) maloklüzyona sahip 25 hasta (8 erkek, 17 kadın) ile tamamlandı. Tüm hastalara Le Fort I ve sagittal split ramus osteotomisi uygulandı. Nazal hava akımı ve direnç, ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası altıncı ayda rinomanometri ve akustik rinometri cihazları kullanılarak ölçüldü. Nazal hacim ise ameliyattan önce ve ameliyattan altı ay sonra bilgisayarlı tomografi kullanılarak ölçüldü. Nazal volüm 11 hastanın 10'unda oklüzal düzlemde saat yönü tersi rotasyonda artarken 1 hastada azaldı, saat yönü rotasyonda 5 hastada artarken 9 hastada azaldı. Superior nazal hava yolu hacmi anlamlı olarak artarken, nazal akım ve direnç üzerindeki etkiler anlamlı değildi. Ayrıca, hava yolu hacmi değişiklikleri ile hava akımı ve direnç değişiklikleri arasında anlamlı bir korelasyon bulunmadı. Ortognatik cerrahi hastalarında saat yönü tersi rotasyonun süperior nazal hava yolu hacmini anlamlı olarak artırdığı, ancak nazal hava yolu akımı ve direncindeki değişimlerin istatistiksel olarak anlamlı olmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ASSESSMENT OF NASAL RESPIRATION AND THREE-DIMENSIONAL AIRWAY VOLUME CHANGES IN ORTHOGNATHIC SURGERY PATIENTS The aim of this study was to evaluate the effect of maxillary movements in orthognathic surgery on nasal airway volume change and its correlation with airflow and resistance. This study initially included 28 patients, but was completed with 25 patients (8 male, 17 female) with Class II (6 patients) or Class III (19 patients) malocclusion. All patients underwent Le Fort I and bilateral sagittal split ramus osteotomy. Nasal airflow and resistance were measured by using rhinomanometry and acoustic rhinometry pre and six months post-operatively. Nasal volume was measured using computed tomography before surgery and six months after surgery. Nasal volume increased in 10 out of 11 patients with counterclockwise rotation and decreased in 1 patients and nasal volume increased in 5 patients with clockwise rotation decreased in 9 patients. Superior nasal airway volume increased significantly, while the effects on nasal flow and resistance were not significant. Additionally, no significant correlation was found between airway volume changes and variations in airflow and resistance. CCW rotation in orthognathic surgery patients significantly increased superior nasal airway volume but did not improve nasal airway flow and resistance.