Clans and comrades: exploring the religious and secular contours of socialist Somalia
Klanlar ve yoldaşlar: Sosyalist Somali'nin dini ve laik çevrelerini keşfetmek
- Tez No: 893370
- Danışmanlar: Prof. Dr. ALEV ERKİLET
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Dini Tasavvur, İslam, Laiklik, Somali, Sosyalizm, Ulus-Devlet İnşası, Islam, Nation-State Building, Religious Imagination, Secularism, Socialism, Somalia
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Modernleşme tartışmalarının temel ilkesi olan geleneksel sekülerleşme teorisi çoğu zaman küresel toplumlar için evrensel bir model olarak görülmüştür. Bununla birlikte, bu model yalnızca dinin toplum ve yönetim yapısında merkezi bir rol oynadığı geleneksel Afrika toplumlarının incelenmesinde uygulanması zor bir durum olmamıştır. Bahsedilen tartışmayı akılda tutarak, bu çalışma, Somali'nin ulus inşa etme öyküsüne ilişkin çalışmalarda sıklıkla ihmal edilen bir sosyolojik açıyı incelemektedir; bağımsızlık sonrası sosyalist hükümetin laik oluşumları ve Somali'nin ulus inşasındaki ve kabile toplumundan devlete sosyo-kültürel dönüşümlerdeki rolü. Bu araştırma, birincil ve ikincil verilerin niteliksel içerik analizi yoluyla, yeni doğan ulus devlette yaşayan diasporik Somalililerin yaşadıkları deneyimleri ve hızla değişen bir toplumda kimlik ve din anlayışlarını araştırıyor. Bu çalışma, dindar ve seküler ikilisinin sorgulanması ve laiklik, devlet idaresi, güç ve din gibi daha çok yönlü kavramsallaştırmaların benimsenmesi yoluyla, Somali'de laikliği incelemek için alternatif yaklaşımların sadece mümkün değil aynı zamanda gerekli olduğunu ileri sürmektedir. Bir yönetim biçimi olarak laikliğin kendisini, normlar oluşturmak yerine, kimlik, geleneksel sosyal/kültürel ve dini uygulamalarla ilgili olarak toplumda zaten normatif olanı sorgulamaya ve yapısöküme uğratmaya yöneldiği sorgulayıcı bir güç olarak kurduğunu tespit ediyor. Bu paradoksal sorgulamanın sonucu, dinin siyasetin bir nesnesine dönüşmesi ve devlet onaylı dini bir dilin yaratılmasıydı.
Özet (Çeviri)
The traditional secularization theory, a key principle in modernization discussions, has often been seen as a universal model for global societies. However, this model has not only been a challenge to apply in the study of traditional African societies where religion plays a central role in the fabric of society and governance. Bearing this discussion in mind, this study examines an oft-neglected sociological angle in the study of Somalia's nation-building story: the secular formations of the post-independence socialist government and its role in the nation-building and socio-cultural transformations of Somalia from a tribal society to a state. Through a qualitative content analysis of primary and secondary data, this research explores the lived experiences of diasporic Somalis who were living in the newly born nation-state and their understanding of identity and religion in a rapidly changing society. This study suggests that by questioning the religious versus secular binary and adopting more multifaceted conceptualizations of secularism, statecraft, power and religion, alternative approaches to studying secularism in Somalia are not only possible but necessary. It finds that secularism, as a form of governance, established itself as a questioning power. Rather than establishing norms, it set itself to question and deconstruct what was already normative in society regarding identity, traditional social/cultural, and religious practice. The consequence of this paradoxical questioning was religion transformed into an object of politics and the creation of state-sanctioned religious vernacular.