Mobilya tasarım derslerinin iç mimarlık lisans eğitimindeki yeri
The place of furniture design courses in undergraduate interior architecture education
- Tez No: 893393
- Danışmanlar: PROF. DR. FUNDA KURAK AÇICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İç Mimari ve Dekorasyon, Education and Training, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: İç Mimarlık, İç Mimarlık Eğitimi, Tasarım Eğitimi, Mobilya Tasarımı, Mobilya Dersi, Interior Architecture, Interior Architecture Education, Design Education, Furniture Design, Furniture Lesson
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
İç mimarlık eğitimi, farklı disiplinleri içinde barındıran ve yaratıcılığın ortaya çıkarıldığı çözümleme sürecini kapsamaktadır. Yaşam biçimlerinde, iç mekân ve mobilya tasarımları öne çıkarılarak gereksinimlerin karşılanması amaçlanmaktadır. İç mekân çözümlemesinin en önemli ayaklarından biri olan mobilya, eğitim sürecinde görülen tasarım anlayışlarına öncülük etmektedir. Bu çalışmada, mobilya tasarım derslerinin iç mimarlık lisans eğitimindeki yeri tespit edilmektedir. Çalışma, iç mimarlık eğitimi veren devlet okulları ile sınırlı tutulmuştur. İç mimarlık eğitimi içerisinde yer alan mobilya dersleri, çalışmanın kapsamını oluşturmuş ve mobilya tasarım derslerinin eğitimdeki işleyiş sürecinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Üniversitelerin ders bilgi paketleri üzerinden edinilen bilgilerle literatür taraması yapılmıştır. Nitel araştırma yöntemlerinden yararlanılarak mobilya tasarım derslerinin içerikleri doğrultusunda ders yürütücülerine yönelik görüşme formu hazırlanmıştır. Mobilya tasarım derslerinde yer alan öğretim üyeleriyle yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Ders bilgi paketlerindeki mobilya dersleri ve ders işleyiş sürecinde yer alan öğretim üyelerinin görüşleri analiz edilmiştir. Bu kapsamda iç mimarlık eğitiminde mobilya tasarım derslerinin eğitim sürecine, uygulanan eğitim-öğretim metotlarına yönelik mevcut durumlar ortaya koyulmuştur. Eğitimin verimliliğini arttırmaya yönelik çalışmalara değinilmiş ve mobilya kapsamlı eğitimin önemine vurgu yapılarak sürecin geliştirilmesine dair önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Interior architecture education encompasses an analytical process that includes various disciplines and fosters creativity. It aims to meet needs by emphasizing interior space and furniture designs in lifestyles. Furnitur which is the one of the most crucial aspects of interior space analysis, guides the design approaches observed in the educational process. This study identifies the place of furniture design courses in undergraduate interior architecture education. The study is limited to state schools which is offering interior architecture education. The furniture courses included in interior architecture education form the scope of the study, aiming to determine the operational process of furniture design courses in education. A literature review was conducted using information obtained from the course information packages of universities. Utilizing qualitative research methods, an interview form was prepared for course instructors based on the contents of the furniture design courses. Semi-structured interviews were conducted with faculty members teaching furniture design courses. The furniture lessons included in the course information packages and the opinions of the faculty members involved in the teaching process were analyzed. In this context, the current status of furniture design courses in interior architecture education and the applied teaching methods were examined. Studies aimed at increasing the efficiency of education were discussed, and emphasis was placed on the importance of comprehensive furniture education, with suggestions for improving the process.