Seramik sanatında spekülatif kurgu
Speculative fiction in ceramics
  1. Tez No: 893443
  2. Yazar: ÖNCÜ ÇELİKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. KEMAL ULUDAĞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Spekülatif kurgu, Seramik, Fantastik kurgu, Bilim kurgu, Sanat, Speculative fiction, Ceramic, Fantastic fiction, Science fiction, Art
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Seramik Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
Bu tez, spekülatif kurgunun tanımı, tarihçesi ve çeşitli türlerini incelemektedir. Spekülatif kurgu, gerçek dünyadan farklı alternatif gerçeklikler ve hayali evrenler yaratan bir kurgu türüdür. Fantastik kurgu, bilim kurgu, korku, alternatif tarih ve süper kahramanlar alt türlerini içerir. Tezin ilk bölümü, spekülatif kurgunun tanımını ve tarihsel gelişimini ele almaktadır. İkinci bölüm, spekülatif kurgunun türlerinin alt kategorilerini ayrıntılı bir şekilde incelemektedir. Üçüncü bölümde, spekülatif kurgunun performans sanatları ve görsel sanatlar gibi sanat dallarındaki yansımaları ele alınmıştır. Dördüncü bölüm, seramik sanatında spekülatif kurgunun rolünü ve bu alandaki önemli sanatçıları kapsamaktadır. Klasik, endüstriyel ve çağdaş seramik sanatı alt başlıklarına ayrılarak, spekülatif kurgunun seramik sanatının çeşitli dallardaki tarihi gelişmini ve nasıl kullanıldığını ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, bu tez, spekülatif kurgunun geniş kapsamlı bir analizini sunarak, bu türün sanat ve tasarım üzerindeki etkilerini detaylandırmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the definition, history and various types of speculative fiction. Speculative fiction is a genre of fiction that creates alternative realities and imaginary universes that are different from the real world. It includes the subgenres of fantasy fiction, science fiction, horror, alternate history, and superheroes. The first part of the thesis deals with the definition and historical development of speculative fiction. The second section examines in detail the subcategories of genres of speculative fiction. In the third chapter, the reflections of speculative fiction in art branches such as performance arts and visual arts are discussed. The fourth chapter covers the role of speculative fiction in ceramic art and important artists in this field. Divided into classical, industrial and contemporary ceramic art subheadings, it reveals the historical development of speculative fiction in various branches of ceramic art and how it is used. In conclusion, this thesis offers a comprehensive analysis of speculative fiction, detailing the effects of this genre on art and design.