Kız çocuklarının okula devam edememeleri üzerine bir çözümleme
An analysis on girls' ınabiliy to attend school
- Tez No: 893565
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELTEM SÜNKÜR ÇAKMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul terki, devamsızlık, kızların okula devamı, School dropout, absenteeism, girls' school attendance
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Kız Çocuklarının Okula Devam Edememeleri Üzerine Bir Çözümleme Zeynep SARAÇ Dicle Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü 2024 Bu araştırmanın amacı örgün eğitimin zorunlu ilk sekiz yılını okuyan kız çocuklarının örgün ortaöğretime devam edememe nedenlerini ve okul terkine sebep olan faktörleri belirlemek ve olası çözüm yollarını saptamaktır. Araştırma Mardin/Midyat'ta ikamet eden ve örgün eğitime devam edemeyen kız çocuklarıyla yapılmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olan görüşme tekniği kullanılmıştır. Görüşme esnasında açık uçlu sorular sorulmuş olup hem ses kaydı alınmış hem de görüşme formuna not tutulmuştur. Araştırmanın sonuçlarına göre, özellikle kız çocuklarının örgün öğretime devam edememe nedenlerinin sosyoekonomik, sosyokültürel ve ailevi sebepler olduğu saptanmıştır. Bunlarla birlikte Midyat merkezine uzak köylerden gelen öğrencilerin ulaşım konusunda sıkıntılar yaşamaları, ailede okuyan kişi sayısının az olması veya hiç olmaması, gelecek kaygısı ve istihdam problemlerinin yaşanması da önemli nedenlerdendir. Kız çocuklarının okula devamının sağlanması için uzman bir rehberlik ve uyum gerekirken, ailelerin ve çocukların da okula devam etmenin önemine ve gerekliliğine ikna edilmesi de çok önem arz etmektedir. Kız çocuklarının okul terkinin önüne geçmek için sosyoekonomik durumların iyileştirilmesi, okul, aile ve öğrenci işbirliğinin sağlanması ve rehberlik hizmetlerinin arttırılması gereklidir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Master's Thesis An Analysis On Girls' Inability To Attend School Zeynep SARAC Dicle University Institute of Education Sciences 2024 The aim of this research is to determine the reasons why girls who study the compulsory first eight years of formal education cannot continue formal secondary education and the factors that cause school dropout, and to identify possible solutions. The research was conducted with girls who reside in Mardin/Midyat and cannot continue formal education. Interview technique, one of the qualitative research methods, was used in the research. Open-ended questions were asked during the interview, and audio recordings were made and notes were taken in the interview form. According to the results of the research, it was determined that the reasons why girls, especially, cannot continue formal education are socioeconomic, sociocultural and family reasons. The cultural structure of the society they live in, customs and traditions, and environmental pressure are among these factors. In addition, students coming from villages far from Midyat center have difficulties in transportation, low or no number of people studying in the family, anxiety about the future and employment problems are also important reasons. While expert guidance and orientation is required to ensure girls' attendance at school, it is also very important to convince families and children of the importance and necessity of attending school. Economic support provided by the state is very important to convince families. In order to prevent girls from dropping out of school, it is necessary to improve socioeconomic conditions, ensure school, family and student cooperation and increase guidance services.