Acil servise başvuran atrial fibrilasyonlu hastaların bir yıllık takipte iskemik inme geçirme riskini öngörmede atrıa, CHADS2 ve CHA2DS22-VASc skorlama sistemlerinin etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparison of the effectiveness of atrial, CHADS2, and CHA2DS2-vasc scoring systems in predicting the risk of ischemic stroke in patients with atrial fibrillation presenting to the emergency department: A one-year follow-up
  1. Tez No: 893582
  2. Yazar: MELİKCAN KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET OĞUZHAN AY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Atrial Fibrilasyon, İskemik İnme, ATRIA Risk Skoru, CHADS2 Skoru, CHA2DS2-VASc Skoru, ROC Analizi, Atrial Fibrillation, Ischemic Stroke, ATRIA Risk Score, CHADS2 Score, CHA2DS2-VASc Score, ROC Analysis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Giriş ve Amaç: Çalışmamızda acil servise başvuran Atrial fibrilasyonlu hastaların bir yıllık takipte iskemik inme geçirme ve mortalite riskini öngörmede ATRIA Risk Skoru, CHADS2 Skoru ve CHA2DS2-VASc Skorlarının etkinliklerinin karşılaştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli, prospektif ve gözlemsel bir kohort çalışması olan bu çalışmaya atrial fibrilasyonlu (AF), 18 yaş ve üzeri her iki cinsiyetten hastaların dahil edilmesi planlandı. Çalışmaya alınan hastalar bir yıl boyunca takip edildi. Hastaların yaş, cinsiyet, ek hastalıklar, antikoagülan kullanımı, serebrovasküler hastalık (SVH) ve mortalite gelişimi gibi verileri kaydedildi. ATRIA, CHADS2 ve CHA2DS2-VASc skorlama sistemlerinin iskemik inme ve mortalite öngörmedeki etkinliği istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 477 hastanın ortalama yaşı 72,24 ± 11,54 yıl olup, % 59,3'ü kadındı. Hastaların % 56,4'ünde EKG'de hızlı ventrikül yanıtlı AF saptandı. En sık görülen ek hastalıklar; hipertansiyon (% 82,8) ve koroner arter hastalığı (% 58,3) idi. Hastaların % 22,9'unda bir yıl içerisinde Serebrovasküler hastalık (SVH), % 25,6'sında ise mortalite meydana geldi. AF'li hastaların bir yıllık takip sürecinde elde edilen sonuçlara göre, SVH gelişimini öngörmede CHADS2 skoru (AUC: 0,660) diğer skorlama sistemlerine göre daha yüksek bir tanısal değere sahipti. Öte yandan, mortalite riskini tahmin etmede ATRIA Skoru (AUC: 0,692) en yüksek etkinliği gösterdi. CHA2DS2-VASc skoru ise her iki durumu tahmin etmede nispeten daha düşük tanısal değerlere sahipti. Sonuç: Çalışmamızda SVH tahmini için CHADS2 skorunun, mortalite tahmini için ise ATRIA Skorunun en etkili skor sistemleri olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: This study aimed to compare the effectiveness of the ATRIA Risk Score, CHADS2 Score, and CHA2DS2-VASc Score in predicting the risk of ischemic stroke and mortality in patients with atrial fibrillation (AF) over a one-year follow-up period. Materials and Methods: This single-center, prospective, observational cohort study included patients with atrial fibrillation (AF), aged 18 years and older, of both genders. The patients were followed for one year, during which data on age, gender, comorbidities, anticoagulant use, cerebrovascular disease (CVD), and mortality were collected. The effectiveness of the ATRIA, CHADS2, and CHA2DS2-VASc scoring systems in predicting ischemic stroke and mortality was statistically compared. Results: The study included 477 patients with a mean age of 72.24 ± 11.54 years, and 59.3% were female. Fast ventricular response AF was detected in 56.4% of the patients on EKG. The most common comorbidities were hypertension (82.8%) and coronary artery disease (58.3%). During the one-year follow-up, 22.9% of patients experienced cerebrovascular disease (CVD), and 25.6% experienced mortality. Based on the one-year follow-up results, the CHADS2 score (AUC: 0.660) had a higher diagnostic value for predicting the development of CVD compared to the other scoring systems, indicating its reliability in assessing stroke risk in AF patients. Conversely, the ATRIA Score (AUC: 0.692) demonstrated the highest efficacy in predicting mortality risk. The CHA2DS2-VASc score had relatively lower diagnostic values for predicting both conditions. Conclusion: In our study, it was determined that the CHADS2 score was the most effective scoring system for stroke prediction and the ATRIA score was the most effective scoring system for mortality prediction.