Naime Erkovan'ın hikâyelerinde anlamca kaynaşmış birleşik fiiller
Semantically fused compound verbs in Naime Erkovan's stories
  1. Tez No: 893649
  2. Yazar: MERYEM BAYRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE İLKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Naime Erkovan, story, semantically fused compound verbs, idiom, word group
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 233
Özet
Naime Erkovan günümüz fantastik hikâye yazarlarındandır. Yazarlık okuluna giderek emek ve çabayla da yazar olunabileceğini göstermiştir. Bazı hikâyeleri, Doğu ve Batı'da yer alan önemli hikâyelerin yeniden kurgulanmış hâlidir. Tezin amacı, anlamca kaynaşmış birleşik fiillerin bir edebî eserde nasıl kullanıldığını ortaya çıkarmak ve genç yazarlar tarafından da tercih edildiğini tanıklayarak Türkçenin gücünü ve zenginliğini güncel olarak göstermektir. Çalışmada, yazarın eserlerinden çoklu bir örnekleme oluşturularak fişleme, tasnif etme, yorumlama ve çözümleme yöntemi kullanıldı. Çalışma İki bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde yazar hakkında ve anlamca kaynaşmış birleşik fiiller hakkında bilgi verilmektedir. İkinci bölümde tasnif, sonuç ve tablolar yer almaktadır. Sayısal olarak binin üzerinde anlamca kaynaşmış birleşik fiil tespit edilmiştir. Ayrıca insan uzuvlarıyla yapılan deyimlerin çok fazla olduğu görülmüştür. Anahtar Kelimler: Naime Erkovan, hikâye, anlamca kaynaşmış birleşik fiiller, deyim, kelime grubu.
Özet (Çeviri)
Naime Erkovan is one of today's fantasy story writers. She showed us that you can become a writer with effort by going to writing school. Some of her stories are fictions of important stories from the East and West. The aim of the thesis is to reveal semantically fused compound verbs. It is to show the power and richness of Turkish in an up-to-date manner by witnessing that it is preferred by young writers.We used data collection, classification, interpretation and analysis methods by creating a rich resource. In the study, a multiple sampling was created from the author's works and the method of tagging, classifying, interpreting and analyzing was used. It consists of two parts. The first section contains information about the author and information about compound verbs that are fused in meaning. The second section includes classification, results and tables. The number of semantically combined compound verbs was found to be over a thousand. It has been observed that there are many idioms related to human organs.