Evaluation of macroeconomic performance of Sub-Saharan africa countries with MCDM methods
Sahra altı Afrika ülkelerinin makroekonomik performansının ÇKVV yöntemleriyle değerlendirilmesi
- Tez No: 893673
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMİN TOPALOĞLU PAKSOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonometri, Econometrics
- Anahtar Kelimeler: Makroekonomik performans, Sahra-altı Afrika, MARCOS, TOPSIS, CoCoSo, Macroeconomic performance, Sub-Saharan Africa countries, MARCOS, TOPSIS, CoCoSo
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
2020 yılında ortaya çıkan COVID-19 salgınından birçok ülke gibi SSA ülkeleri de önemli ölçüde etkilenmiştir. Bu ülkelerin COVID-19 döneminde makroekonomik per-formansları ciddi bir şekilde zayıflamasına rağmenı, COVID-19 sonrası dönemde uygu-lanan genişletici politikalar ile kısmen toparlanmıştır. Ancak bir süre sonra tekrar bozul-ma ve dalgalanmalara maruz kalmıştır. Bu nedenle çalışma, Sahra Altı Afrika (SSA) ül-kelerinin makroekonomik performansını, COVID-19 öncesi ve sırasındaki dönem dikka-te alınarak değerlendirmek amacıyla yürütülmüştür. Bu amaç doğrultusunda, SSA ülke-lerinin makroekonomik performansını değerlendirmek için Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV) yöntemlerinden olan MARCOS, MOORA, TOPSIS ve CoCoSo; kriter ağırlık-larının belirlenmesi için Entropi, CRITIC ve MEREC yöntemleri kullanılmıştır. Farklı ağırlıklandırma yöntemlerinde olduğu gibi, SSA ülkelerinin farklı ÇKKV yöntemleri ile elde edilen farklı sıralamalarını birleştirmek ve tek bir sıralama elde etmek için BORDA yöntemi kullanılmıştır. Ayrıca ÇKKV yöntemlerinin nihai sıralama sonucuna katkısı-nı/etkisini belirlemek amacıyla Taylor diyagramı kullanılmıştır. Yapılan bu araştırmanın sonuçları, Güney Afrika ve Nijerya'nın en başarılı makroe-konomik performansa sahip olduğunu, en düşük makroekonomik performansa sahip ül-kelerin ise Zimbabve ve Gambiya olduğunu ortaya koymaktadır. Diğer ülkelerin sırala-maları ise yönteme göre az ya da çok değişiklik göstermektedir. Tek bir sıralama sunan BORDA metodu, bu özelliği ile karar vericilere daha açık bilgi sağlamaktadır. Diğer ÇKKV metotları gibi BORDA yöntemi de en iyi ve en kötü performansa sahip ülkeleri benzer konuma yerleştirmektedir. Bu nedenle güçlü makroekonomik performansa sahip ülkelerin, üst sıralardaki konumlarını tüm ÇKKV yöntemlerinde korudukları sonucu ifa-de edilebilir. Bu sebeple, ülke sıralamalarında makroekonomik göstergeler açısından üst sırlarda yer almak isteyen ülkelerin, bu göstergeler açısından performanslarını artırmaları önerilmektedir. Esasında, ÇKKV yöntemleri ile elde edilen farklı sıralamalar, metotların kendilerine özel algoritmaları nedeniyle doğaldır. Bu sebeple karar vericilerin çalışmalarında birden fazla ÇKKV yöntemlerinin kullanılması faydalı olabilir. Bu durumda, BORDA metodunun kullanılması önerilmektedir. Taylor diyagramı sonuçları TOPSIS ve CoCoSo yöntemlerinin daha real sıralama verdiğini vurgulamaktadır. Bu nedenle, gelecekteki çalışmalarda da bu iki yöntemin diğer kullanılan ÇKKV yöntemleri ile birlikte kullanılması tavsiye edilmektedir.
Özet (Çeviri)
SSA countries were significantly affected by the COVID-19 pandemic that erupted in 2020, like many other countries. Although macroeconomic performance was severely weakened during the COVID-19 period, it was positively affected by the expansionary policies implemented in the period following COVID-19 pandemic. However, after a while, it was again disturbed and fluctuated. So, the research conducted to evaluate macroeconomic performance of SSA countries, considering the period pre- and during COVID-19. For this purpose, Multi Criteria Decision Making (MCDM) methods, including Entropy, CRITIC and MEREC as weighting methods, and MARCOS, MOORA, TOPSIS and CoCoSo, are used as ranking methods. The results of ranking orders of countries are different, so the BORDA method is used to unify the final ranking. Moreover, to compare the effect of each MCDM method to the final ranking, the Taylor diagram is utilised. The results of this research revealed that South Africa, Nigeria achieved the most successful macroeconomic performance, while the worst-ranked country with the lowest macroeconomic performance was Zimbabwe and Gambia. The ranks of other countries are changing more or less with respect to the MCDM methods used. The BORDA method, which offers the unify ranking, has the capability to provide clear information to decision-makers. As with all MCDM methods, BORDA ranked the best and worst countries in similar positions. Therefore, it can be concluded that countries with strong macroeconomic performance have always maintained their top positions in the rankings of the MCDM methods used. Because of this, it is recommended that countries improve their performance so as to rank highly in terms of macroeconomic performance. The differences obtained from MCDM methods are natural due to their own algorithms. Therefore, it will be beneficial for decision-makers to use more than one MCDM method. So, it is recommended to use the BORDA method. The Taylor diagram's findings demonstrated that the TOPSIS and CoCoSo approaches yield more accurate findings. So, TOPSIS and CoCoSo methods are also recommended to be used alongside other MCDM methods in future studies.