Türkiye'deki Aile Hekimliği anabilim dalları ve kliniklerince son 10 yılda yayınlanmış makalelerin incelenmesi
Review of articles published by family medicine departments and clinics in türkiye in the last 10 years
- Tez No: 893716
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞBA YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, araştırma üretkenliği, bibliyometrik analiz, birinci basamak, veri tabanları, Türkiye, Bibliometric analysis, family medicine, databases, primary care, research productivity, Türkiye
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı aile hekimliği uzmanları tarafından yapılmış makalelerin bibliyometrik analizini yapmaktır. Aile hekimliğinin akademik bir disiplin olarak üretkenliğinin gösterilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı tipteki bu bibliyometrik analiz araştırmasında, 01/12/2013 ve 01/12/2023 tarihleri arasında Pubmed'de“affiliation”bölümüne“family medicine”ve“Turkey”yazılarak; Web of Science'da (WoS)“adresses”bölümüne“family med”yazılarak ve ülke olarak“Türkiye”ve“Turkey”seçilerek arama yapılmıştır. Her iki veri tabanındaki yayınlardan kriterlerimizi karşılayanları seçerek 2265 yayına ulaşılmıştır. Daha sonra bunlar“Vosviewer”ve“Bibliometrix”programları kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: 2265 makalenin, 6200 yazarı olduğu, 4675 anahtar kelimeden oluştuğu ve 736 farklı dergide yayınlandığı tespit edilmiştir. Makaleler 1363 farklı kurumdan yapılmış olup toplam 13195 kez atıf almışlardır ve 58164 adet kaynak kullanılmıştır. 736 dergi içinde sadece 13'ünün aile hekimliği dergileri olduğu tespit edilmiştir. Covid-19 pandemisinin diğer kliniklerde olduğu gibi aile hekimliği uzmanlığı çalışmalarında da“Anahtar kelime”analizinde öne çıktığı görülmüştür. Çalışmalar WoS kategorilerine göre analiz edildiğinde 892 (%39,69) yayın ile en fazla yayın olan kategorinin“Medicine general internal”kategorisi olduğu görülmektedir.“Primary health care”kategorisinin ise 62 (%2,73) yayın ile sınırlı kaldığı görülmüştür. Sonuç: Kullandığımız arama metodolojisine göre WoS'un Pubmed'den daha kapsamlı olduğu görülmüştür. Aile hekimliği uzmanlarının yayınlarının WoS'ta“Medicine general internal”kategorisinde“Primary health care”kategorisinden daha fazla bulunduğu görülmüştür. Aile hekimliği uzmanlarının yayınlarının çeşitliliği aile hekimliği branşının çok yönlülüğünü bize göstermiştir. Çalışmamızda, aynı kurumun veya ülkenin farklı isim veya kısaltmalarla birden çok yerde görülmesi analizin sonucunu etkileyeceği için bu durum geliştirilmesi gereken bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study is to perform a bibliometric analysis of articles written by family medicine specialists. It is aimed to demonstrate the productivity of family medicine as an academic discipline. Materials and Methods: In this descriptive bibliometric analysis study, a search was conducted in Pubmed with the terms“family medicine”and“Turkey”in the affiliation section, and in the Web of Science (WoS) with the terms“family med”in the addresses section and the country as“Türkiye”and“Turkey”between 01/12/2013 and 01/12/2023. By selecting publications that met our criteria from both databases, 2265 publications were reached. These were then analyzed using“Vosviewer”and“Bibliometrix”programs. Results: It was found that the 2265 articles had 6200 authors, consisted of 4675 keywords, and were published in 736 different journals. The articles were from 1363 different institutions, had a total of 13195 citations, and used 58164 references. It was determined that only 13 of the 736 journals were family medicine journals. The“Keyword analysis”showed that the COVID-19 pandemic prominently appeared in family medicine specialist studies, similar to other clinical fields. When analyzed according to WoS categories, the category with the most publications was“Medicine general internal”with 892 (39.69%) publications. The“Primary health care”category was limited to 62 (2.73%) publications. Conclusion: According to our search methodology, it was found that WoS is more comprehensive than Pubmed. Publications by family medicine specialists are found more in the“Medicine general internal”category than in the“Primary health care”category in WoS. The diversity of publications by family medicine specialists demonstrates the versatility of the family medicine field. In our study, the occurrence of the same institution or country under different names or abbreviations could affect the analysis results, which is an issue that needs improvement.