Eras çağında torakoskopik lobektomi uygulanan hastalarda intraoperatif hedefe yönelik sıvı tedavisinin hasta sonuçlarına etkisi
Impact of intraoperative goal-directed fluid therapy on patient outcomes in patients undergoing thoracoscopic lobectomy in the eras era
  1. Tez No: 893717
  2. Yazar: MERTCAN ÇETECİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DEMET LAFLI TUNAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Torakoskopik lobektomi, ameliyat sonrası hızlandırılmış iyileşme (ERAS), konvansiyonel sıvı tedavisi, hedefe yönelik sıvı tedavisi, basınç kaydı analitik yöntemi, PaO2/FiO2 oranı, kardiyak indeks, stroke volüm varyasyonu, Thoracoscopic Lobectomy, Enhanced Recovery After Surgery (ERAS), Conventional Fluid Therapy, Goal-Directed Fluid Therapy (GDFT), Pressure Recording Analytical Method (PRAM), PaO2/FiO2 Ratio, Cardiac Index, Stroke Volume Variation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Çalışmamızda, ERAS uygulanan torakoskopik lobektomi cerrahilerinde hedefe yönelik sıvı tedavisinin (HYST) konvansiyonel sıvı tedavisine göre tek akciğer ventilasyonu sırasında PaO2/FiO2 oranı değişimi, postoperatif pulmoner, kardiyak, renal ve enfeksiyöz morbidite, postoperatif iyileşme kalitesi, hastanede kalış süresi, 30 günlük hastaneye yeniden başvuru ve mortalite oranı üzerine etkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Etik kurul onayı ve bilgilendirilmiş olur formu alındıktan sonra ASA I-II sınıfı, 18- 65 yaş arası 88 hasta calışmaya dahil edildi ve mühürlü zarflar kullanılarak randomizasyon ile iki gruba ayrıldı. Hastalar ERAS'a uygun olarak hazırlandı. ERAS'a uygun şekilde özellikle ameliyat öncesi son 2 saate kadar berrak sıvı içmeleri ve son 6 saatte katı gıda yememeleri gerektiği vurgulandı. Hastalar ameliyathane odasına alındıktan sonra standart monitörizasyon yapıldı. Hedefe yönelik sıvı tedavisi grubuna ek olarak Basınç Kaydı Analitik Yöntemi (PRAM) monitörizasyonu yapıldı. Anestezi idamesi Sevoflurane %1-2 ve Hava/O2 %60/40 inhalasyon anestezisi ile sağlandı. Çalışma protokolümüze göre tüm hastalarda bazal sıvı replasmanı 5 mL/kg/st laktatlı ringer (RL) solüsyonu ile sağlandı. HYST grubunda SVV2.6 L/min/m2 hedef alınarak sıvı ve vazopressör tedavisi yapıldı. Kontrol grubunda MAP 65-95 mmHg ve saatlik idrar çıkışı minumum 0.5mL/kg/st olacak şekilde sıvı ve vazopressör tedavisi yapıldı. Hipotansiyon epizodları ve yapılan müdahaleler kaydedildi. Hastalarımızdan 5 kez kan gazı alınıp kaydedildi. İntraoperatif hemodinamik veriler ve HYST grubunda CI ve SVV kaydedildi. İntraoperatif verilen sıvı miktarı ve çeşitleri, verilen inotrop ve vazopressör ajanlar kaydedildi. Ameliyat sonrası bakım ünitesinde ve yattıkları klinikte 1, 3, 5. günlerde hemodinamik veriler, VAS, komplikasyonlar, ek analjezi ihtiyacı, bulantı-kusma, mobilizasyon zamanı, oral gıdaya geçme zamanı, sıvı miktarları, ek oksijen ihtiyacı, Clavien-Dindo sınıflaması, iyileşme kalitesi, 30 gün içinde hastaneye yeniden başvuru ve mortalite kaydedildi. Bulgular: Gruplar demografik özellikleri, preoperatif fiziksel bulguları yönünden benzerdi. Hesaplanan PaO2/FiO2 oranının (pulmoner oksijenasyon değişimi) zamana göre değişiminde gruplarda istatiksel olarak benzer sonuçlar elde edildi (p=0.282). Her iki grup intraoperatif hemodinamik veriler açısından benzerdi (p>0.05). Grupların ameliyat sonrası bakım ünitesindeki verileri benzerdi (p>0.05). Hastaların 1, 3 ve 5. günlerindeki verileri, akciğer grafisi sonuçları, iyileşme kalitesi, pulmoner, kardiyak ve diğer komplikasyonları, hastane yatış süreleri ve mortalite oranları açısından her iki grupta istatiksel yönden benzer sonuçlar tespit edildi (p>0.05). Sonuç: ERAS uygulanan torakoskopik lobektomi cerrahilerinde hedefe yönelik sıvı tedavisi konvansiyonel sıvı tedavisiyle karşılaştırıldığında pulmoner oksijenasyon değişimi, postoperatif pulmoner, kardiyak, renal ve enfeksiyöz komplikasyonlar, postoperatif iyileşme kalitesi, hastanede kalış süresi ve 30 günlük hastaneye yeniden başvuru ile mortalite oranında farka yol açmamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, we aimed to investigate the effects of goal-directed fluid therapy (GDFT) compared to conventional fluid therapy on various outcomes during single-lung ventilation in thoracoscopic lobectomy surgeries within the ERAS framework. Specifically, we evaluated the impact on changes in the PaO2/FiO2 ratio, postoperative pulmonary, cardiac, renal, and infectious morbidities, postoperative recovery quality, length of hospital stay, 30-day readmission rates, and mortality. Materials and Methods: After obtaining ethical committee approval and informed consent, 88 patients aged 18-65 years with ASA I-II classification were enrolled in the study and randomly assigned into two groups using sealed envelopes. The patients were prepared according to the ERAS protocol. It was emphasized that, in accordance with ERAS guidelines, they should consume clear fluids up to 2 hours before surgery and abstain from solid food for the last 6 hours. Once admitted to the operating room, standard monitoring was performed. In addition to standard care, the goal-directed fluid therapy group underwent monitoring using the Pressure Recording Analytical Method (PRAM). Anesthesia maintenance was achieved using Sevoflurane at 1-2% and an inhalation anesthetic mixture of Air/O2 at 60/40. According to our study protocol, basal fluid replacement for all patients was administered with 5 mL/kg/hour of Lactated Ringer's (LR) solution. In the HYST group, fluid and vasopressor therapy were guided by a target of SVV < 15% and CI > 2.6 L/min/m². In the control group, fluid and vasopressor therapy were administered with a target MAP of 65-95 mmHg and a minimum hourly urine output of 0.5 mL/kg/hour. Episodes of hypotension and the interventions performed were documented. Blood gas samples were collected and recorded five times from the patients. Intraoperative hemodynamic data, as well as CI and SVV in the HYST group, were recorded. The amounts and types of fluids administered intraoperatively, along with the inotropic and vasopressor agents given, were documented. Postoperative data were recorded in the intensive care unit and the ward on the 1st, 3rd, and 5th days, including hemodynamic parameters, VAS scores, complications, additional analgesia requirements, nausea and vomiting, mobilization time, time to oral intake, fluid volumes, additional oxygen requirements, Clavien-Dindo classification, recovery quality, 30-day hospital readmission, and mortality. Results: The demographic characteristics and preoperative physical findings of the groups were similar. Statistically similar results were obtained for the changes in the PaO2/FiO2 ratio (pulmonary oxygenation change) over time between the groups (p=0.282). Both groups were comparable in terms of intraoperative hemodynamic data (p>0.05). The data from the postoperative recovery unit were also similar between the groups (p>0.05). On days 1, 3, and 5, the groups showed statistically similar results in terms of lung imaging results, recovery quality, pulmonary, cardiac, and other complications, hospital length of stay, and mortality rates (p>0.05). Conclusion: In thoracoscopic lobectomy surgeries where ERAS protocols are applied, targeted fluid therapy does not result in differences compared to conventional fluid therapy in terms of pulmonary oxygenation changes, postoperative pulmonary, cardiac, renal, and infectious complications, postoperative recovery quality, hospital length of stay, or 30-day hospital readmission and mortality rates.