Pnömoni tanısı ile gelen çocuklarda hastalığın şiddeti ile kan parametrleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between the severity of the disease and blood parameters in children with a diagnosis of pneumonia
  1. Tez No: 893871
  2. Yazar: MEHMET SALİH YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLÇİN BOZLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı mortalitesi, Hastalık şiddeti değerlendirmesi, Kan biyobelirteçleri, Pediatrik pnömoni, Childhood mortality, Disease severity assessment, Blood biomarkers, Pediatric pneumonia
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Pnömoni, çeşitli bakteriler, virüsler ve diğer patojenlerden kaynaklanan, erken dönemdeki belirgin olmayan semptomları nedeniyle tanı zorlukları olan kritik bir solunum hastalığıdır. Çocuklarda ağır pnömoni (AP), solunum yetmezliği ve çoklu organ yetmezliği gibi ölümcül sonuçlara yol açabilmektedir. Dünyada pnömoni, özellikle beş yaş altı çocuklarda ölümlerin %30'undan sorumlu olmaktadır. Erken tanısı ve etkili tedavisi, morbidite ve mortalite oranlarını azaltmakta büyük önem taşımaktadır. Tanıda fizik muayene ve öykü yanı sıra akciğer grafisi, tam kan sayımı ve akut faz reaktanları tanıda sıklıkla kullanılan tetkiklerdir. Literatürde bildirilmiş çalışmalar, Nötrofil-lenfosit oranı (NLO), trombosit-lenfosit oranı (PLR) ve kırmızı kan hücresi dağılım genişliği (RDW) gibi kan parametrelerinin inflamatuar hastalıklarda prognostik değerleri olduğu gösterilmiştir. Yine inflamatuar hastalıklarda olgunlaşmamış nötrofillerin dolaşıma katılması artmaktadır. %3'ün üzerindeki olgunlaşmamış granülosit yüzdesi (%IG) sayısının inflamatuar hastalıklar için bir risk göstergesi olduğu bu güne kadar yapılmış çalışmalarda gösterilmiştir. Çalışmamızın amacı, çocuklarda tam kan sayımından elde edilen kan parametreleri ile pnömoni klinik şiddeti arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Bu çalışmada, pnömoni tanısı konulan 354 çocuk hasta, benzer yaş ve cinsteki kontrol grubunu oluşturan 194 çocuk hasta geriye dönük incelenmiştir. Ayrıca hastaların solunum desteği alma durumu, pnömoni etiyolojisi, radyolojik bulgular ve sonlanım durumları da değerlendirilmiştir. Bulgularımız artan CRP, IG, WBC, HB, MPV, RDW, nötrofil değerlerinin ve NLO, MPV/Lenfosit oranı ve trombosit/lenfosit oranının, çocukluk çağı pnömonisinde hastalık şiddetini belirlemede, erken dönemde prognozu öngörmede kullanılabilir biyobeliteçler olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Pneumonia is a critical respiratory disease caused by various bacteria, viruses, and other pathogens, with diagnostic challenges due to its early non-specific symptoms. Severe pneumonia (SP) in children can lead to fatal outcomes such as respiratory failure and multiple organ failure. Globally, pneumonia accounts for 30% of deaths, especially in children under five years of age. Early diagnosis and effective treatment are of great importance in reducing morbidity and mortality rates. Diagnosis frequently involves physical examination, medical history, chest X-rays, complete blood counts, and acute phase reactants. Studies reported in the literature have shown the prognostic values of blood parameters such as neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR), platelet-to-lymphocyte ratio (PLR), and red cell distribution width (RDW) in inflammatory diseases. Inflammatory diseases also see an increase in the circulation of immature neutrophils. A percentage of immature granulocytes (%IG) over 3% has been shown in studies to be a risk indicator for inflammatory diseases. The aim of our study is to evaluate the relationship between blood parameters obtained from complete blood counts and the clinical severity of pneumonia in children. In this study, 354 children diagnosed with pneumonia and a control group of 194 children of similar age and gender were retrospectively analyzed. Additionally, the need for respiratory support, pneumonia etiology, radiological findings, and outcomes of the patients were assessed. Our findings indicate that increased CRP, IG, WBC, HB, MPV, RDW, neutrophil values, and ratios such as NLR, MPV/lymphocyte ratio, and platelet/lymphocyte ratio can be used as biomarkers to determine disease severity and predict prognosis in pediatric pneumonia at an early stage.