Toraks cerrahisinde usg kılavuzluğunda yapılan serratus posterior süperior interkostal plan bloğunun postoperatif analjezi amaçlı etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the efficacy of ultrasound-guided serratus posterior superior intercostal plane block for postoperative analgesia in thoracic surgery,
  1. Tez No: 894129
  2. Yazar: TUĞBA ERGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELZEM ŞEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Serratus poster or süper or nterkostal plan blok, V deo ass sted thorac c surgery, Postoperat f Analjez, Hasta Kontrollü Analjezi
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Toraks cerrahisi için Video assisted thoracic surgery (VATS) uygulanan hastalarda Serratus Posterior Süperior İnterkostal Plan Bloğu (SPSIPB) yapılan ve yapılmayan hastaların postoperatif nümerik ağrı skorları (NRS), kurtarma analjezisi ihtiyacı, opioid tüketimi ve yan etkilerini karşılaştırmaktır. Gereç ve Y ntem: Çalışmada VATS uygulanan 65 hastanın demografik verileri kayıt altına alındı. Torakotomiye dönmesi nedeniyle 5 hasta çalışma dışı bırakıldı. Toplam 60 hasta, SPSIPB uygulanan (Grup A) ( ml , 5'l k bup vaka n le ultrason eşl ğ nde SPSIPB) ve uygulanmayan (subkutan morf n . mg kg) (Grup B) olarak iki gruba ayrıldı. Her iki gruba da postoperatif fentanil hasta kontrollü analjezi (HKA) uygulandı. Grupların stat k ve d nam k NRS skorları, HKA le total fentan l tüket m ve talep sayıları, kurtarma analjez k ht yacı, yan etk ler (bulantı-kusma, kaşıntı, solunum depresyonu, ür ner retans yon, h potans yon) kayded ld . Bulgular: İk grup arasında demograf k ver ler açısından fark yoktu. NRS stat k . saatte ve dinamik 6. ve . saatlerde Grup A 'da Grup B'ye kıyasla anlamlı derecede düşüktü (p< , 5). Diğer saatlerde NRS skorları benzerdi. Multiportal SPSIPB grubunda sadece 8. saatte Grup B 'ye kıyasla ağrı skorları daha yüksekti. Uniportal VATS'larda SPSIPB postoperatif . ve . saatlerde HKA ile talep sayısını istatistiksel olarak anlamlı oranda azalttı (p< , 5). Ancak iki grubun saatlik total fentanil tüketimi benzer iken multiportal VATS'larda SPSIPB'u postoperatif 8. saatte fentanil tüketimini azalttı (p< , 5). Grup A'da Grup B'ye kıyasla yan etki oranları istatistiksel olarak daha düşüktü (p< , 5). Tartı ma ve Sonuç: Postoperatif analjezi; toraks cerrahisi için VATS uygulamalarından sonrası kontrolü zor durumlardan biridir. Multimodal analjezi altın standart olarak gösterilse de çok sayıda çalışmaya ihtiyaç vardır. Minimal invaziv tekniklerin (VATS) gelişmesiyle interfasyal plan blokları popülerlik kazanmıştır. Opioidler etkin analjezi sağlar ancak yan etki profili, bağımlılık ve tolerans etkisi nedeniyle düşündürmektedir. SPSIPB'unun uniportal VATS'larda morfinle eşdeğer analjezi sağladığını, multiportal VATS'larda ise multimodal analjezinin bir parçası olabileceği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to compare the postoperative pain scores (NRS), need for rescue analgesia, opioid consumption, and side effects of patients with and without serratus posterior superior intercostal plane block (SPSIPB) in patients undergoing thoracic surgery. Materials and Methods: This study enrolled 65 patients who underwent videoassisted thoracic surgery (VATS). 5 patients were excluded due to conversion to thoracotomy. Sixty patients were divided into two groups as SPSIPB performed (Group A) (ultrasound-guided SPSIPB with 30 ml of 0.25% bupivacaine) and nonperformed (subcutaneous morphine 0.1 mg/kg) (Group B). Demographic data of the patients were recorded. Patient-controlled analgesia (PCA) with fentanil was administered to both of the groups. Static and dynamic NRS scores, total fentanil consumption, and number of requests, rescue analgesic requirement, side effects (nausea-vomiting, pruritus, respiratory depression, urinary retention, hypotension) were recorded. Results: There was no difference in demographic data between the two groups.