Peritonitis karsinomatoza nedeniyle sitoredüktif cerrahi ve hipertermik intraperitoneal kemoterapi (CRS-HIPEC) uygulanan hastaların sağ kalım sonuçları
Survival outcomes of patients who had cytoreductive surgery and hyperthermic intraperitoneal chemotherapy (CRS-HIPEC) due to peritonitis carcinomatosa
  1. Tez No: 894387
  2. Yazar: MUSTAFA ÖZGÜR KILINÇARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAYLAN ÖZGÜR SEZER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Periton, Peritoneal neoplazi, Sitoredüktif cerrahi prosedürleri, Hipertermik intraperitoneal kemoterapi, Peritoneum, Peritoneal Neoplasms, Cytoreduction Surgical Procedures, Hyperthermic Intraperitoneal Chemotherapy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, peritonitis karsinomatozalı hastalarda sitoredüktif cerrahi (CRS) ve hipertermik intraperitoneal kemoterapi (HIPEC) tedavisinin etkilerini değerlendirmektir. Bununla birlikte CRS-HIPEC operasyonu uygulanan hastaların klinik parametrelerini komplikasyon ve sağ kalım sonuçlarını incelemeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, 2015-2023 yılları arasında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde CRS ve HIPEC operasyonu geçiren 116 hasta üzerinde gerçekleştirilmiştir. Hastaların demografik özellikleri, PCI skoru, hastanede kalış süreleri, postoperatif komplikasyonlar ve sağ kalım süreleri gibi klinik parametreler incelenmiştir. Bulgular: Hastaların 45'i (%38,8) erkek, 71'i (%61,2) kadındır. Ortalama PCI skoru 11,87 ± 7,13 olup, ortalama hastalıksız sağkalım 36 ay (27,42-44,58), ortalama genel sağkalım 43,89 ay (36,33-51,63) saptanmıştır. Primer kanser tipleri için median genel sağ kalım ve hastalıksız sağ kalım süreleri sırasıyla şu şekildedir. Mide kanserinde 26,68 ay ve 19,8 ay; over kanserinde 44,26 ay ve 34,53 ay; kolorektal kanserde 37,27 ay ve 25,63 ay; apendiks müsinöz kanserde 76,7 ay ve 73,95 ay; malign peritoneal mezotelyomada 43,40 ay ve 38,12 ay olarak saptanmıştır. Çalışmamızda komplikasyonlar Clavien-Dindo cerrahi komplikasyon sınıflamasına göre derece 1 ve 2 olanlar hafif, derece 3 ve 4 olanlar ise ciddi olacak şekilde gruplandırılıp incelendi. Hastaların %31,8'inde komplikasyon geliştiği görüldü. Komplikasyonların ise %48,6'sı hafif (tüm hastaların %15,5'i), %35,1 ise ciddi komplikasyon (tüm hastaların %11,2'si) grubundaydı. Sonuç: Çalışma, CRS ve HIPEC tedavisinin peritonitis karsinomatozalı hastalarda sağ kalımı artırabileceğini ancak azımsanmayacak ölçüde postoperatif komplikasyon riski de taşıdığını göstermektedir. Tedavi planlaması yapılırken, primer kanserin türü ve hastanın özellikleri dikkate alınmalıdır. Bu çalışma, peritonitis karsinomatozalı hastaların tedavisinde CRS ve HIPEC'in potansiyel faydalarını ve risklerini değerlendirmiştir ancak, daha geniş ölçekli çalışmaların yapılması ve uzun vadeli sonuçların izlenmesi bu tedavi yaklaşımının etkinliği ve güvenilirliği hakkında daha net bir değerlendirme yapılmasını sağlayabilir ve kanser hastalarının tedavisinde daha etkin stratejiler geliştirilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the effects of cytoreductive surgery (CRS) and hyperthermic intraperitoneal chemotherapy (HIPEC) in patients with peritonitis carcinomatosa. In addition, it aims to analyse the clinical parameters, complications and survival outcomes of patients who underwent CRS-HIPEC operation. Materials and Methods: The study was conducted on 116 patients who underwent CRS and HIPEC operations at Ege University Faculty of Medicine Hospital between 2015 and 2023. Clinical parameters such as demographic characteristics, PCI score, length of hospital stay, postoperative complications and survival were analysed. Results: Forty-five (38.8%) of the patients were male and 71 (61.2%) were female. The mean PCI score was 11.87 ± 7.13, median disease-free survival was 36 months (27.42-44.58) and median overall survival was 43.89 months (36.33-51.63). The median overall survival and disease-free survival times for primary cancer types were as follows. In gastric cancer, 26.68 months and 19.8 months; in ovarian cancer, 44.26 months and 34.53 months; in colorectal cancer, 37.27 months and 25.63 months; in appendiceal mucinous neoplasia, 76.7 months and 73.95 months; in malignant peritoneal mesothelioma, 43.40 months and 38.12 months. In our study, complications were analysed according to the Clavien-Dindo surgical complication classification, with grades 1 and 2 being mild and grades 3 and 4 being severe. Complications developed in 31.8% of the patients. Of the complications, 48.6% were mild (15.5% of all patients) and 35.1% were serious (11.2% of all patients). Conclusion: The study shows that CRS and HIPEC treatment may improve survival in patients with peritonitis carcinomatosa but carries a significant risk of postoperative complications. The type of primary cancer and patient characteristics should be taken into account when planning treatment. This study evaluated the potential benefits and risks of CRS and HIPEC in the treatment of patients with peritonitis carcinomatosa, but further large-scale studies and monitoring of long-term outcomes may provide a clearer assessment of the efficacy and safety of this treatment approach and may lead to more effective strategies for the treatment of cancer patients.