Tedarik zinciri risklerinin tedarik zinciri stok politikalarına etkisinin analizi
Analysis of the effect of supply chain risks on supply chain inventory policies
- Tez No: 894427
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LATİFE GÖRKEMLİ AYKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tedarik Zinciri, Stok Politikaları, Risk, Sistem Dinamikleri, Supply Chain, Stock Policies, Risk, System Dynamics
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Tedarik zinciri ve tedarik zinciri yönetimi kavramları geçmişten günümüze kadar gelen, sürekli gelişmeye devam eden ve kendi içerisinde birçok alan barındıran kavramlar olmuşlardır. Ülkelerdeki gelişim düzeyinin temel faktörü olan üretimin süreç ve evrelerini tanımlamak, takip etmek, sürdürmek ve izlenebilirliğini artırabilmek için tedarik zinciri yönetimi ve gelişimi önemli bir etken rolü oynamaktadır. Bu doğrultuda günümüze kadar birçok araştırmalar yapılmış ve tedarik zinciri süreçlerinin gelişimi, firmalara uyarlanması için farklı modeller öne sürülmüştür. Belirlenen bu modellerde çeşitli kavramlar genelde ön planda kritik değerlerini korumuşlardır. Bu kavramlar arasında üretim planlama, stok kontrolleri, risk yönetimi başlıca değerlendirilmektedir. Bahsedilen kavramların yanı sıra tedarik zincirinde kurulan modellerde, geliştirilen stratejilerde elbette ki günlük hayatta karşılaşılabilen (olağan) ya da beklenmedik çeşitli durumlar söz konusu olmaktadır. Bu durumlar genelde tedarik zinciri kapsamında risk faktörleri, darboğazlar gibi unsurlardan kaynaklanmakta ve bunlara yönelik sorunları belirlemek, farklı etkenleri gözetmek ve gelecekteki süreç içinde sürdürülebilir bir yapı oluşturmak, firmaların verimliliği için oldukça önem arz etmektedir. Bu çalışmada, tedarik zinciri ve tedarik zincirinde gözetilen stok politikaları farklı risk faktörleri altında analiz edilmiş ve firmalar için belirli risk faktörleri değerlendirilerek etkin stok politikaları belirlenmiştir. Uygun politikalar belirlenirken ise farklı senaryoları dinamik ve rassal verileri de dikkate alarak etkin bir şekilde analiz edebilme imkânı sunması sebebi ile sistem dinamiği yaklaşımı kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The concepts of supply chain and supply chain management have been concepts that have been around since the past, continue to develop continuously and include many areas within themselves. Supply chain management and development play an important role in defining, following, maintaining and increasing the traceability of the processes and phases of production, which is the main factor of the development level in countries. In this direction, many studies have been conducted to date and different models have been put forward for the development of supply chain processes and their adaptation to companies. In these determined models, various concepts have generally maintained their critical values in the foreground. Among these concepts, production planning, stock controls and risk management are primarily evaluated. In addition to the concepts mentioned, in the models established in the supply chain and the strategies developed, there are of course various situations that can be encountered in daily life (normal) or unexpected. These situations generally arise from elements such as risk factors and bottlenecks within the scope of the supply chain, and determining the problems related to these, considering different factors and creating a sustainable structure in the future process are of great importance for the efficiency of companies. In this study, the supply chain and stock policies observed in the supply chain were analyzed under different risk factors, and effective stock policies were determined for companies by evaluating certain risk factors. While determining appropriate policies, the system dynamics approach was used because it provides the opportunity to effectively analyze different scenarios by taking into account dynamic and random data.