Saçtırma yöntemiyle üretilen Ag katkılı HfO2 ince filmlerin yapısal ve elektriksel özellikleri
Structural and electrical properties of Ag-doped HfO2 thin films produced by sputtering
  1. Tez No: 894432
  2. Yazar: SEDANUR AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENİSE AYYILDIZ, DOÇ. DR. ABDULLAH AKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: HfO2, magnetron saçtırma, XPS, XRD, AFM, TLM, SEM, ince film, katkı, HfO2, magnetron sputtering, XPS, XRD, AFM, TLM, SEM, thin film, doping
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu tez çalışmasında, saçtırma yöntemiyle SiO2 üzerine biriktirilen Ag katkılı HfO2 ince filmlerinin yapısal, elektriksel ve kimyasal özellikleri incelenmiştir. Katkı konsantrasyonları, Dc magnetron saçtırma gücü değiştirilerek kontrol edilmiştir. XRD analizi, HfO2'nin birincil fazının monoklinik kaldığını ve katkı nedeniyle kristal yapıda hafif değişiklikler olduğunu göstermiştir. XPS analizi HfO2 filminde Ag iyonlarının varlığını doğrulamıştır. SEM -EDX- AFM sonuçlarına göre katkılı HfO2 filmlerinin yüzey morfolojisinin pürüzsüz kaldığını ve daha yüksek katkı konsantrasyonları ile ilişkili pürüzlülükte hafif artışlar olduğunu göstermiştir. TLM ölçümleri Ag katkısının HfO2 filmlerinin elektrik iletkenliğini artırdığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the structural, electrical and chemical properties of Ag-doped HfO2 thin films deposited on SiO2 by sputtering were investigated. Doping concentrations were controlled by varying the Dc magnetron sputtering power. XRD analysis showed that the primary phase of HfO2 remained monoclinic with slight changes in the crystal structure due to doping. XPS analysis confirmed the presence of Ag ions in the HfO2 film. SEM-EDX- AFM results showed that the surface morphology of the doped HfO2 films remained smooth with slight increases in roughness associated with higher doping concentrations. TLM measurements showed that Ag doping increased the electrical conductivity of HfO2 films.