Eklemeli imalat yöntemi ile üretilmiş AlSi10Mg alaşımının yüzey kalitesi ve aşınma özelliklerinin ezerek parlatma yöntemiyle iyileştirilmesi
Improvement of surface quality and wear properties of AlSi10Mg alloy manufactured by additive manufacturing method by roller burnishing method
  1. Tez No: 894434
  2. Yazar: GÖZDE ÜLKÜ BAŞSOY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHMUT ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Sivil Havacılık, Mechanical Engineering, Civil Aviation
  6. Anahtar Kelimeler: Eklemeli imalat, Ezerek parlatma, Alüminyum alaşımları, Ball Burnishing, Surface quality, Additive manufacturing, Post processing
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Gelişen teknoloji, üretim süreçlerinde bazı köklü değişiklikleri beraberinde getirmiştir. Bu değişikliklerden biri de talaşlı imalata dayalı geleneksel üretim yöntemlerinin yerini eklemeli imalat teknolojisinin almasıdır. Devrim niteliğinde bir teknoloji olmasına rağmen, eklemeli imalat yöntemiyle üretilen ürünlerin yüzey kalitesi, hem yöntemin devam eden gelişim süreci hem de tekniğin doğası gereği beklentileri karşılamamaktadır. Bu nedenle eklemeli olarak üretilen parçaların yüzeylerinin ikincil bir işlem uygulanarak iyileştirilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada, eklemeli olarak üretilen AlSi10Mg ezerek parlatma işlemine tabi tutularak, işlemin yüzey kalitesi ve aşınma direncine etkileri araştırılmıştır. Parlatma kuvveti, paso sayısı ve takım yolu tipi parametreleri 3 farklı seviyede değiştirilerek bu parametrelerin yüzey pürüzlülüğü iyileştirme oranı ve aşınma dayanımına etkileri belirlenmiştir. Sonuç olarak ezerek parlatma yönteminin tüm numunelerin yüzey kalitesini iyileştirdiği ve yüzey pürüzlülük değerlerinde %75,26 ve %81,58 oranında iyileşme olduğu gözlemlenmiştir. Aşınma dayanımları açısından ezerek parlatma işleminin uygulandığı numunelerde ortalama %42,39 oranında bir aşınma dayanımında artış meydana gelirken işlem parametrelerine bağlı olarak bu oranın% 65,87 değerlerine kadar arttığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Developing technology has brought about some radical changes in production processes. One of these changes is the replacement of traditional production methods based on machining by additive manufacturing technology. Although it is a revolutionary technology, the surface quality of products manufactured by the additive manufacturing method does not meet expectations due to both the ongoing development process of the method and the nature of the technique. For this reason, the surfaces of additively manufactured parts need to be improved by applying a secondary process. In this study, additively manufactured AlSi10Mg was subjected to roller burnishing process and the effects of the process on surface quality, wear resistance and mechanical properties were investigated. burnishing force, number of passes and tool path trajectory parameters were changed at 3 different levels and the effects of these parameters on the surface roughness improvement rate and wear resistance were determined. As a result, it was observed that the roller burnishing method improved the surface quality of all samples and there was an improvement of 75.26% and 81.58% in surface roughness values. In terms of wear resistance, it was determined that there was an average increase in wear resistance of 42.39% in the samples where the roller burnishing process was applied, and this rate increased up to 65.87% depending on the process parameters.