Nöroiktisat ve davranışsal finans
Neuroeconomics and behavioral finance
- Tez No: 894495
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA NUR YORGANCILAR ATATOPRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Klasik İktisat, Neoklasik İktisat, Fizik ve İktisat İlişkisi, Nöroiktisat, Davranışsal Finans, Karar Verme Sürecini Etkileyen Temel Faktörler, Classical Economics, Neoclassical Economics, Relationship between Physics and Economics, Neuroeconomics, Behavioral Finance, Basic Factors Affecting Decision Making Process
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 315
Özet
İktisat biliminin geçmişten günümüze temel amacı piyasa hareketlerinin neden ve sonuçlarını anlayarak ileriki dönem için öngörüde bulunabilmektir. Bu hedef doğrultusunda geliştirilen analiz ve metotların, değişen ve globalleşen dünya piyasa anomalilerini açıklamakta yetersiz kalması ve arzu edilen sonuçları vermemesi ekonomistleri farklı arayışlara yönlendirmiştir. İnterdisipliner yapıya sahip olan iktisat biliminin bu arayışlar çerçevesinde geçirdiği devinimin kaynağı, fen bilimleri ile yakından ilişkilidir. İktisat biliminin ge-niş bir zaman yelpazesine yayılan değişim sürecinin daha iyi anlaşılabilmesi için bu çalışmada yerleşik iktisat ve ana akım Neoklasik İktisadın içeriği, kullanılan yöntem ve metotları derinlemesine irdelenmiştir. Buna karşılık İktisat-Fizik ilişkisi değerlendirilerek, günümüzde iktisat biliminin alt dallarını oluşturacak biçimde gelişme gösteren yöntem ve teoriler (Ekonofizik, Kompleksite, Kuantum ve Kaos Teorisi, Oyun Teori-si, Davranışsal Finans ve Nöroiktisat gibi) yapılan literatür taraması sonucu elde edilen veriler ile açıklanmıştır. Söz konusu alt dallar üzerine yapılan çalışmalar incelendiğinde ise İktisat biliminin kabul edilebilirliği, öngörü ve inandırıcılığının arttığı, başlarda birçok yönden yapılan eleştiri ve itirazların azaldığı gözlemlenmiştir. Bu durumun temel nedeni olarak, tüketicilerin karar verme aşamasında etkilendikleri temel faktörlerin baz alınması, Nöroiktisat kapsamında beynin hangi koşul ve etkide nasıl çalıştığının açıklanması ve insan psikolojisini etkileyen unsurların Finans alanında değerlendirmeye alınması ekonomik olayların daha net açıklanmasına ve sonuçların daha aktif biçimde değerlendirilmesine imkân tanımasıdır. Böylece iktisat bilimi, daha ge-niş kitlelerce kabul edilen temel kavramlar üzerine yapılandırılmaya başladığı bulgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The main aim of the science of economics from the past to the present is to understand the causes and consequences of market movements and to make predictions for the next period. The inadequacy of the analysis and methods developed in line with this objective in explaining the changing and globalizing world market anomalies and not giving the desired results led the economists to different searches. The source of the movement of the multidisciplinary economics within the framework of these searches is closely related to the science. In order to better un-derstand the process of change spreading over a wide spectrum of economics, the content of the established economics and mainstream Neoclassical Economics has been examined in depth. On the other hand, the methods and theories (Econophysics, Complexity, Quantum and Chaos Theory, Game Theory, Behavioral Finance and Neuroeconomics) which have developed in the form of subbranches of economic science are evaluated by evaluating the relationship between economics and physics. When the studies on these subbranches are examined, it is observed that the acceptability, predictability and persuasiveness of the science of economics increases and the criticisms and objections made in many ways at the beginning decrease. As the main reason for this situation; based on the basic factors influenced by consumers in decision-making, explaining the conditions and effects of the brain in the context of neuro-economics and evaluating the factors affecting human psychology in the field of finance to enable a clear explanation of economic events and a more active evalua-tion of the results. Thus, it has been found that the science of economics has begun to be built on the basic concepts accepted by the wider masses.