Periyodik istihbarat raporları çerçevesinde Kore Savaşı'nda Türk silahlı kuvvetleri
Turkish armed forces in the Korean War within the framework of periodic intelligence reports
- Tez No: 894570
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNUS EMRE TEKİNSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kore, İstihbarat, Savaş, Kore Savaşı, Türk Silahlı Kuvvetleri, Korea, Intelligence, War, Korean War, Turkish Armed Forces
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Kore Savaşı başta olmak üzere, savaş, yüzyıllar boyunca kapsamı ve yöntemleri değişime uğrayan bir kavramdır . Tarih boyunca devletler arasında süregelen güç savaşlarında, en etkili silahın bilgi ve bilginin doğru kullanımı olduğu görülmüştür. İstihbarat da bilgiye ulaşma yolları içerisinde en etkili yöntemlerden birisi olma hüviyetini çağlar boyunca korumuştur. Geçmişte ancak top ve tüfekle kazanılabilecek bir savaştan söz edilirken; bugün hem savaşı kazanmak hem de barışın devamını sağlamak için istihbarat, istihbarata karşı koyma, istihbarat faaliyetleri gibi kavramlar önem kazandığını görmekteyiz. Türk Silahlı Kuvvetleri kuruluşundan itibaren günümüze kadar geçen süre içerisinde farklı coğrafyalarda ve hava şartlarında, ülkemizin yakın desteği olmaksızın yurt dışında çeşitli görevler icra etmiştir. Bu görevlerin başarılı bir şekilde icra edilmesi için birçok faktörün doğru şekilde ve zamanda yönlendirilmesi gerekmektedir. Türkiye Cumhuriyeti'nin farklı bir coğrafyada gireceği ilk savaş olan Kore Savaşı, 1950 yılının ortalarında farklı düşüncelere ve ideolojiye sahip tek millet fakat iki devlet arasında anlaşmazlık ve husumetler olarak ortaya çıkmıştır. Özellikle Kuzey Kore kendisine bağlı tüm Kore Yarımadasını kapsayan bir devlet haline gelmek istemiştir. Birleşmiş Milletler bu iki hükümet arasında sorunun barışçıl yollarla çözülmesi için komisyon oluşturmasına rağmen bunda muvaffak olamamıştır. Bu iki hükümet arasındaki sorunlar 25 Haziran 1950 sabahı sıcak savaşa dönüşmüştür. Kore Savaşının en kritik zamanında Türk Tugayı savaşa dâhil olmuştur. Savaşların kaderini belirleyen en önemli unsurlardan biri de istihbarat faaliyetleridir. Soğuk Savaş dönemi Dünya ve Avrupa istihbaratı için dönüm noktası olmuştur. Bu durum Kore Savaşında da karşımıza çıkar. Savaşa katılan bütün devletler askeri istihbaratı çok yönlü kullanmayı bilmiş ve istihbarata karşı koyma faaliyetlerini daha fazla ön planda tutmuştur. Türk Tugayı görev yapmış olduğu bütün bölgelerde keşif ve istihbarat faaliyetlerini savaşın son anına kadar devam ettirmiştir. Bu çalışmada Kore Savaşı'nın safhalarına, istihbaratın kavramsal kökenine ve tarihine değinilerek, Genelkurmay Personel Başkanlığı Askerî Tarih ve Stratejik Etüt Daire Başkanlığı (ATASE) arşivinde yer alan“periyodik istihbarat raporları”çerçevesinde Kore Savaşı'na farklı bir açıdan bakmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
War is a concept whose scope and methods have changed over the centuries, especially the Korean War. In the ongoing power struggles between states throughout history, it has been seen that the most effective weapon is information and its correct use. Intelligence has maintained its status as one of the most effective methods of accessing information throughout the ages. While in the past there was talk of a war that could only be won with cannon and rifles; Today, we see that concepts such as intelligence, counter-intelligence, and intelligence activities have gained importance in order to both win the war and ensure the continuation of peace. Since its establishment until today, the Turkish Armed Forces have carried out various missions abroad in different geographies and weather conditions, without the close support of our country. In order to carry out these tasks successfully, many factors must be directed correctly and at the right time. The Korean War, which was the first war that the Republic of Turkey would fight in a different geography, emerged in the mid-1950s as disagreements and hostilities between a single nation but two states with different thoughts and ideologies. In particular, North Korea wanted to become a state covering the entire Korean Peninsula. Although the United Nations established a commission between these two governments to resolve the issue peacefully, it was not successful. The problems between these two governments turned into a hot war on the morning of June 25, 1950. At the most critical time of the Korean War, the Turkish Brigade joined the war. One of the most important factors that determine the fate of wars is intelligence activities. The Cold War period was a turning point for world and European intelligence. This situation also occurs in the Korean War. All states participating in the war knew how to use military intelligence in multiple ways and prioritized counter-intelligence activities. The Turkish Brigade continued its reconnaissance and intelligence activities in all regions where it served until the last moment of the war. In this study, by touching on the phases of the Korean War, the conceptual origin and history of intelligence, we tried to look at the Korean War from a different perspective within the framework of“periodic intelligence reports”in the archives of the General Staff Personnel Department, Military History and Strategic Studies Department (ATASE).