Ev içi partner şiddetine maruz bırakılan kadınların ruhsal durum değerlendirmesi
Mental status assessment of women exposed to domestic partner violence
  1. Tez No: 894634
  2. Yazar: MİRAY EZGİ AKYÜREK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AKÇA TOPRAK ERGÖNEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Psikoloji, Forensic Medicine, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ev İçi Partner Şiddeti, Depresyon, Kadınların Ruhsal Durum Değerlendirmesi, Toplumsal Cinsiyet Rolleri, Domestic Partner Violence, Depression, Women's Mental State Assessment, Gender Roles
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Şiddet geçmişten bugüne artarak süren bir sağlık sorunu olmuştur. Ev içi partner şiddeti, yaygınlığı artan toplumsal bir sorunu oluşturmaktadır. Bu araştırma kapsamında ev içi partner şiddetinin tanımı, türleri, yaygınlığı ve risk etkenleri ele alınmıştır. Araştırmanın amacı ev içi fiziksel şiddete maruz bırakılan kadınların sosyodemografik değişkenler, maruz bırakılan şiddet türleri ve depresyon düzeyleri arasındaki ilişkileri incelemektir. Araştırmanın örneklemi Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servis'ine ev içi partner şiddeti şikayetiyle başvuran; çalışmaya gönüllü katılmayı kabul eden, adli tıp hekiminin/asistanın yaptığı muayane sonucu fiziksel şiddete maruz bırakıldığı tespit edilmiş 18 yaş ve üzeri 91 kadından oluşmaktadır (N=91). Araştırmanın verileri sosyodemografik veri ve şiddet öyküsü formu ve Beck Depresyon Envanteri (BDE) aracılığıyla toplanmıştır. Depresyon düzeylerinin karşılaştırılmasında T test kullanılırken demografik değişkenlerde One Way ANOVA analizi kullanılmıştır. ANOVA analizinde post hoc test olarak Tukey kullanılmıştır. Katılımcıların toplumsal cinsiyet algısına yönelik tutumları ve depresyon düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesinde Pearson Korelasyon analizi kullanılmıştır. Katılımcıların yaş gruplarına göre depresyon düzeylerinin arasında istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde farklılık olduğu görülmektedir (p> 0,05). Katılımcıların medeni durumlarına göre depresyon düzeylerinin arasında istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde farklılık olduğu görülmektedir (p>0,05). Katılımcıların evde birlikte yaşadığı kişilere göre depresyon düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde ilişki olduğu görülmektedir (p>0,05). Bu çalışmanın bulguları alanyazın bağlamında ele alınmış, tartışılmış, sonuç ve öneriler sunulmuştur. Ev içi partner şiddetinin kadınların ruhsal sağlığı üzerindeki yıkıcı etkilerini gösteren çalışma bulguları alanyazın bağlamında ele alınmış, tartışılmış, sonuç ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Violence has been an increasing phenomenon from past to present. Domestic partner violence constitutes an increasingly common social problem. Within the scope of this research, the definition, types, prevalence and risk factors of domestic partner violence are discussed. The aim of the research is to examine the relationships between sociodemographic variables, types of violence exposed and depression levels of women exposed to domestic physical violence. The sample of the study was; who applied to Dokuz Eylül University Training and Research Hospital Emergency Service with a complaint of domestic partner violence; It consists of 91 women aged 18 and over who agreed to participate in the study voluntarily and who were found to have been exposed to physical violence as a result of the examination performed by the forensic medicine physician/assistant (N=91). The data of the study were collected through sociodemographic data and violence history form and Beck Depression Inventory (BDI). While T test was used to compare depression levels, One Way ANOVA analysis was used for demographic variables. Tukey was used as a post hoc test in the ANOVA analysis. Pearson Correlation analysis was used to examine the relationship between participants' attitudes towards gender perception and depression levels. There is a statistically significant difference in depression levels of the participants according to their age groups (p> 0.05). There is a statistically significant difference in depression levels of the participant according to their marital status (p> 0.05). There is a statistically significant difference in depression levels of the participants according to the people they live with at home (p> 0.05). The findings of this study were discussed in the context of the literature, and conclusions and suggestions were presented. Study findings showing the devastating effects of domestic partner violence on women's mental health were discussed in the context of the literature, and conclusions and recommendations were presented.